8. december 2006

Meddelelse Nr. 772

Aviprox og Aviplus i foder til smågrise

Tilsætning af produkterne Aviprox og Aviplus i foder til smågrise forøgede produktionsværdien statistisk sikkert. Den øgede produktionsværdi blev stort set opvejet af øgede omkostninger som følge af tilsætning af produkterne.

Tilsætning af produkterne Aviprox og Aviplus i foder til smågrise er afprøvet i én besætning. Produkterne er en kombination af organiske syrer og aromastoffer indkapslet i en lipidmatrix. Formålet med afprøvningen var at skaffe dokumentation for produkternes effekt på smågrises produktivitet. Der indgik i alt 38 hold og 256 grise pr. gruppe.

Der indgik følgende tre grupper i afprøvningen:

Gruppe 1:

Kontrol

Gruppe 2:

Foder som kontrol, men tilsat 2 kg Aviprox pr. ton foder (0,2 %)

Gruppe 3:

Foder som kontrol, men tilsat 3 kg Aviplus pr. ton foder (0,3 %)

Produkterne, der begge blev leveret af det italienske firma Vetagro blev tilsat foder, der ikke var varmebehandlet og pelleteret. Derudover var foderets syrebindingskapacitet reduceret, hvilket havde den konsekvens, at foderets indhold af calcium ikke overholdt den danske norm, men niveauet var ens i alle tre grupper.

Analyser af foderet viste, at der var god overensstemmelse mellem det beregnede og det analyserede indhold af næringsstoffer.

På baggrund af de opnåede produktionsresultater blev der beregnet en produktionsværdi ved ens priser for alle tre grupper. Produktionsværdien udtrykker dermed de samlede produktionsresultater i en værdi. Grisene i gruppe 2 og gruppe 3 opnåede en statistisk sikkert højere produktionsværdi end kontrolgruppen. Dette skyldtes primært en signifikant øget daglig tilvækst og for gruppe 3 også en signifikant bedre foderudnyttelse.

Gevinsten ved den øgede produktivitet blev stort set modsvaret af den øgede foderpris som følge af tilsætning af produkterne til den pris, der blev oplyst af firmaet på afprøvningstidspunktet. 

Baggrund

Det italienske firma Vetagro har ønsket at få dokumentation for, hvilken effekt deres to produkter Aviprox og Aviplus har på smågrises produktivitet. De to produkter er en kombination af organiske syrer og aromastoffer indkapslet i en lipidmatrix.

Formålet med afprøvningen var at undersøge effekten af Aviprox og Aviplus fra Vetagro på produktivitet hos smågrise. Effekten blev målt på produktionsresulta­terne daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse som primære parametre. Som sekundære parametre blev antallet af diarrébehandlinger og dødelighed registreret.


Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i én besætning. Der blev indkøbt 7 kg’s grise til besætningen ad to omgange med en uges mellemrum.

Der var i besætningen i alt 124 stier til rådighed, som var fordelt på fem staldafsnit af varierende størrelse. Inden for de enkelte staldafsnit var stierne ligeligt fordelt på hver side af en midtergang. Alle stier var med fast gulv og rensegang, og stimålene var: 1,2 x 2,8 m inkl. 1,1 m rensegang. I hver sti var der indrettet smågrisehuler med overdækning og isolerende bundplader. I stierne blev der som strøelse anvendt halm og spåner. Der var én foderautomat med to ædepladser og én drikkekop i hver sti. Drikkekoppen var placeret i rensegangen.

Grisenes gennemsnitlige indsættelsesvægt var 7,6 kg. Ved forsøgets afslutning vejede grisene i gennemsnit 30 kg. Der indgik tre grupper i afprøvningen, og disse er beskrevet i tabel 1.

Tabel 1. Beskrivelse af grupperne

Gruppe

1

2

3

Firma

-

Vetagro

Vetagro

Fravænningsfoder (diæt 1) blev anvendt de første 2 uger efter indsættelse*

Kontrol

Foder som i kontrol, men tilsat 2 kg Aviprox pr. ton foder

Foder som i kontrol, men tilsat 3 kg Aviplus pr. ton foder

Smågrisefoder (diæt 2) blev anvendt i den resterende del af smågriseperioden (ca. 7-11 uger)*

Kontrol

Foder som i kontrol, men tilsat 2 kg Aviprox pr. ton foder

Foder som i kontrol, men tilsat 3 kg Aviplus pr. ton foder

*

Fra dag 15 til dag 22 skiftede grisene gradvist til smågrisefoder

Foderets sammensætning og en beskrivelse af produkterne fremgår af appendiks 1. Det var et ønske fra Vetagro, at foderets syrebindingskapacitet skulle være lav, og derfor var indholdet af calcium lavere end angivet i det danske normsæt (0,9 g pr. FEsv lavere i fravænningsfoderet og 1,3 g pr. FEsv lavere i smågrisefoderet) [1]. Ligeledes efter ønske fra Vetagro blev alle foderblandinger produceret som melfoder, dvs. at de ikke var varmebehandlet eller pelleteret. Foderet blev produceret hos Aarhusegnens Andel og foderet til de tre grupper blev produceret samme dag for at sikre, at det var samme råvarepartier, der blev anvendt i alle tre grupper. Grisene blev fodret efter ædelyst, dvs. at de havde adgang til foder hele tiden.

Forsøgsenheden var en sti á ca. 7 grise. Der indgik i alt 38 stier på hver forsøgsbehandling (svarende til 38 hold). Der indgik i alt 256 grise i hver gruppe.

Ved indsættelse blev grisene fordelt, så den gennemsnitlige indsættelsesvægt var ens inden for hver af de tre stier, som udgjorde et hold.

Grisene fik ikke tildelt dyrlægeordineret zinkoxid de første 14 dage efter indsættelse, og kriteriet for behandling med antibiotika ved diarré var, at det som udgangspunkt skulle være enkeltdyrsbehandlinger. Var der to eller flere grise i en sti med diarré, blev hele stien behandlet med antibiotika.

Registreringer

I afprøvningsperioden blev følgende registreret: tilvækst, foderoptagelse, sygdomsbehandlinger og dødelighed. Derudover noterede driftslederen sin subjektive vurdering af afgangsårsag for udtagne/døde grise.

Alle registreringer foregik på stiniveau. Grisene blev vejet ved indsættelse, ved foderskift to uger efter indsættelse (mellemvejning), og ved afslutning af forsøget syv uger efter indsættelse. Ved mellemvejning og afgang fra smågrisestaldene blev forbrugt foder gjort op. Desuden blev der registreret dødelighed og antallet af dage, grisene blev behandlet for diarré og andre sygdomme.

Produktionsværdi

Produktionsværdien baseret på et gennemsnit af de seneste fem års priser for smågrise (september 2000 - september 2005) blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Produktionsværdien blev beregnet for den samlede afprøvningsperiode for hver sti. Tilvækstværdien blev beregnet på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og var 6,16 kr. pr. kg. Det 5 års prissæt var som følger:

Prisen for en 7 kg’s gris:

214 kr. pr. gris ± 8,52 kr./kg

Prisen for en 30 kg’s gris:

357 kr. pr. gris +5,08 kr. pr. kg (15-30 kg)/÷5,24 kr. pr. kg (30-40 kg)

Fravænningsfoder (diæt 1):

2,74 kr. pr. FEsv

Smågrisefoder (diæt 2):

1,52 kr. pr. FEsv

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: hold og gruppe. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers, og blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau korrigeret for to parvise sammenligninger (gruppe 2 og 3 med kontrolgruppen) med en Bonferroni t-test. Da der blev fundet statistisk sikker effekt på produktionsværdien blev de enkelte produktionsegenskaber (foderoptagelse, tilvækst og foderudnyttelse) også analyseret ved samme statistiske model.

Dødelighed og sygdomsbehandlinger var sekundære registreringer i afprøvningen.

Resultater og diskussion

Foder

Det forventede og det analyserede indhold af næringsstoffer stemte godt overens, og der var ikke væsentlige forskelle mellem de tre grupper. Analyseresultaterne fremgår af appendiks 2.

Det viste sig, at melfoderet let dannede bro i foderautomaterne og derfor blev alle foderautomater tilset fire gange dagligt for at sikre, at grisene havde adgang til foder. Der blev ikke observeret automater, hvor krybberne var tomme.

Produktivitet

Et hold blev udtaget af den samlede analyse, da to af stierne i dette hold var statistisk sikre outliers. Derudover blev der udtaget en sti i gruppe 2, da der var en negativ foderudnyttelse, som følge af en negativ tilvækst i perioden før mellemvejning.

De opnåede produktionsdata fremgår af tabel 2. Produktionsresultaterne er samlet i en produktionsværdi, der ved faste priser og ens foderpriser sammenvejer de opnåede produktionsdata. Som det ses i tabel 3, så var produktionsværdien statistisk sikkert højere i gruppe 2 og gruppe 3 end i kontrolgruppen. Det betyder, at begge produkter i de afprøvede doseringer øgede grisenes produktivitet. Den øgede produktionsværdi skyldtes en statistisk sikkert højere daglig tilvækst og for gruppe 3 også en statistisk sikker bedre foderudnyttelse i den samlede afprøvningsperiode.

Tabel 2. Produktionsresultater (vægtintervallet: 7,6 kg til 30,0 kg)

Gruppe

1: kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

Antal hold

37

36

37

0-2 uger efter indsættelse

Daglig foderoptagelse, FEsv pr. gris

0,23

0,24

0,24

Daglig tilvækst, g

108 a 

137 b 

132 b 

Foderudnyttelse, FEsv pr. kg tilvækst

2,28* a 

1,90 b 

1,94 b 

2-7 uger efter indsættelse

Daglig foderoptagelse, FEsv pr. gris

1,04

1,08

1,06

Daglig tilvækst, g

580

602

602

Foderudnyttelse, FEsv pr. kg tilvækst

1,79 a 

1,79 a 

1,75 b 

Hele forsøgsperioden (0-7 uger)

Daglig foderoptagelse, FEsv pr. gris

0,79

0,83

0,81

Daglig tilvækst, g

437 a 

463 b 

462 b 

Foderudnyttelse, FEsv pr. kg tilvækst

1,81 a 

1,79 a 

1,76 b 

*:

Den høje foderudnyttelse skyldes primært nogle enkelte hold, som havde en meget lav tilvækst i perioden før mellemvejning og som følge deraf et meget højt foderforbrug.

a,b

Forskellige bogstaver angiver en statistisk sikker forskel (der er kun foretaget sammenligning mellem gruppe 2 henholdsvis 3 med kontrolgruppen).

Tabel 3. Produktionsværdi (vægtintervallet: 7,6 kg til 30,0 kg)

Gruppe

1: kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

Produktionsværdi:

Kr. pr. gris

67,5 a 

71,1 b 

72,5 b 

Indeks

100

105

107

a,b

Forskellige bogstaver angiver en statistisk sikker forskel (der er kun foretaget sammenligning mellem gruppe 2 henholdsvis 3 med kontrolgruppen).

Der er alene regnet statistik på produktionsværdien, der afspejler de opnåede produktionstal ved ens priser. Der skal være en forskel mellem kontrolgruppen og henholdsvis gruppe 2 og gruppe 3 på 3,2 kr. pr. gris svarende til 4,7 indekspoint.

Tilsætning af de to produkter fordyrer foderet med ca. 10-15 kr. pr. 100 kg. Det kan ud fra de opnåede produktionsværdier beregnes, at foderet i gruppe 2 maksimalt må være 11 kr. dyrere pr. 100 kg og foderet i gruppe 3 maksimalt 14 kr. dyrere pr. 100 kg, for at der opnås mindst samme bundlinje som i kontrolgruppen. Det betyder, at den øgede produktivitet stort set opvejes af de øgede foderomkostninger, som var gældende på afprøvningstidspunktet.

Sundhed

Antallet af behandlinger for diarré samt dødelighed i de tre grupper fremgår af tabel 4. Antallet af behandlinger for diarré var forholdsvist højt mod normalniveauet i denne besætning. Det tilskrives, at der i dette forsøg efter ønske fra firmaet Vetagro ikke blev tildelt dyrlægeordineret zinkoxid de første to uger efter indsættelse. Hovedparten af behandlingerne for diarré blev foretaget de første to uger efter indsættelse.

Driftslederens subjektive vurdering af døds- og afgangsårsager fremgår af appendiks 3.

Der var ikke statistisk sikker forskel i antallet af behandlingsdage for diarré, og der var ligeledes ikke sikre forskellige i dødeligheden eller i døde og grise sat i sygesti mellem grupperne. Det skal bemærkes, at dødelighed og sygdomsbehandlinger var sekundære registreringer, og det betyder, at afprøvningen ikke var designet til at teste for praksis relevante forskelle i dødelighed og diarrébehandlinger. Derfor vil det kun være muligt at teste en forskel, der er forholdsvis stor, og så store forskelle blev der ikke fundet i denne afprøvning.

Tabel 4. Behandlinger for diarré samt dødelighed

Gruppe

1: kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

Behandlinger for diarré, dage pr. gris

0-2 uger efter indsættelse

3,9

3,7

3,9

2-7 uger efter indsættelse

0,2

0,1

0,1

Hele perioden

4,1

3,8

4,1

Dødelighed, pct.

 

 

 

Dødelighed for hele forsøgsperioden
(0-7 uger efter indsættelse)

2,6

1,3

1,2

Døde og udsatte grise i hele forsøgsperioden
(0-7 uger efter indsættelse)

8,4

4,6

5,9

   

Konklusion

Samlet viser afprøvningen, at tilsætning af Aviprox og Aviplus i de afprøvede doseringer øgede produktionsværdien hos smågrise. Den øgede produktionsværdi skyldtes en højere daglig tilvækst for produktet Aviprox og både en højere daglig tilvækst og en bedre foderudnyttelse ved brug af produktet Aviplus. Den øgede produktionsværdi svarede til, at foderet i gruppe 2 maksimalt må være 11 kr. dyrere pr. 100 kg og foderet i gruppe 3 maksimalt 14 kr. dyrere pr. 100 kg, for at der opnås mindst samme bundlinje som i kontrolgruppen. Prisen på produkterne på afprøvningstidspunktet betød en øget foderpris på ca. 10-15 kr. pr. 100 kg foder, og dermed blev den øgede produktionsværdi stort set opvejet af øgede foderomkostninger.

Referencer

[1]

Normer for næringsstoffer, 13. udgave, maj 2006. www.infosvin.dk


Deltagere: Tekniker Jens Ove Hansen, statistiker Verner Ruby, driftsleder Poul Hansen

Afprøvning: 887

Appendiks 1

Foderets råvaresammensætning

Fravænningsfoderets råvaresammensætning, pct. (diæt 1)

Gruppe

1: Kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

Hvede

50,56

50,36

50,33

Byg

20,00

20,00

20,00

Afskallet sojaskrå, HP

10,27

10,27

10,31

Fiskemel, LT

8,42

8,42

8,44

Kartoffelproteinkoncentrat, Protastar

3,19

3,19

3,18

Vegetabilsk fedt (Scanfedt S)

3,50

3,50

3,38

Melasse

1,00

1,00

1,00

Monocalciumfosfat

0,80

0,80

0,80

Calciumformiat

0,60

0,60

0,60

Fodersalt

0,28

0,28

0,28

Lysin 98,5

0,37

0,37

0,37

Methionin 100

0,07

0,07

0,07

Treonin 98,5

0,10

0,10

0,10

Tryptofan 15

0,41

0,41

0,41

Vitamin/mineralblanding

0,34

0,34

0,34

E-vitamin 25000

0,09

0,09

0,09

Aviprox

-

0,20

-

Aviplus

-

-

0,30

Foderet var tilsat følgende mængder vitaminer pr. kg foder: vitamin A: 9330 iU, vitamin D3: 930 IE, vitamin E (DL-alfatokoferol): 158,4 mg, vitamin K3: 2,33 mg, vitamin B1: 2,33 mg, vitamin B2: 4,66 mg, vitamin B6: 3,50 mg, pantotensyre: 11,66 mg, niacin: 23,31 mg, biotin: 0,23 mg, vitamin B12: 0,02 mg.

Foderet indeholdt følgende mængder mineraler (naturligt indhold + tilsat) pr. kg foder: 1,77 g natrium, 257,3 mg jern, 123,3 mg zink, 73,5 mg mangan, 131,4 mg kobber, 0,29 mg jod, 0,41 mg selen.

 

Smågrisefoderets råvaresammensætning, pct. (diæt 2)

Gruppe

1: Kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

Hvede

51,05

50,85

50,55

Byg

15,00

15,00

15,00

Afskallet sojaskrå, HP

10,00

10,00

10,00

Sojaskrå, toasted

10,00

10,00

10,00

Fiskemel

2,02

2,02

2,02

Kartoffelproteinkoncentrat

2,99

2,99

2,99

Vegetabilsk fedt (Scanfedt S)

3,86

3,86

3,86

Melasse

1,50

1,50

1,50

Foderkridt

0,50

0,50

0,50

Monocalciumfosfat

0,83

0,83

0,83

Calciumformiat

0,70

0,70

0,70

Fodersalt

0,36

0,36

0,36

Lysin 98,5

0,35

0,35

0,35

Methionin 100

0,09

0,09

0,09

Treonin 98,5

0,09

0,09

0,09

Tryptofan 15

0,20

0,20

0,20

Vitamin/mineralblanding, inkl. fytase

0,26

0,26

0,26

E-vitamin 25000

0,20

0,20

0,20

Aviprox

-

0,20

-

Aviplus

-

-

0,30

Foderet var tilsat følgende mængder vitaminer pr. kg foder: vitamin A: 5720 IU, vitamin D3: 570 IE, vitamin E (DL-alfatokoferol): 149,5 mg, vitamin K3: 2,29 mg, vitamin B1: 2,29 mg, vitamin B2: 4,58 mg, vitamin B6: 3,43 mg, pantotensyre: 11,44 mg, niacin: 22,88 mg, biotin: 0,23 mg, vitamin B12: 0,02 mg.
Foderet indeholdt følgende mængder mineraler (naturligt indhold + tilsat) pr. kg foder: 1,72 g natrium, 251,6 mg jern, 128,8 mg zink, 69,7 mg mangan, 141,4 mg kobber, 0,23 mg jod, 0,35 mg selen.
Fytase blev tilsat foderet: 780 FYT pr. kg foder.

       

Oplysninger om produkterne oplyst af firmaet Vetagro

Produktnavn

Aviprox

Aviplus

Leverandør

Vetagro srl
Via P.Colletta,12
42100 Reggio Emilia - Italia
Tel: +39 0522 927024
Fax:+39 0522 927025
www.vetagro.it

Vetagro srl
Via P.Colletta,12
42100 Reggio Emilia - Italia
Tel: +39 0522 927024
Fax:+39 0522 927025
www.vetagro.it

Indhold

Produktet er en kombination af organiske syrer og aromastoffer indkapslet i en lipidmatrix

Produktet er en kombination af organiske syrer og aromastoffer indkapslet i en lipidmatrix

Pris

6,50 € pr. kg produkt. Ved en iblanding på 0,2 % øger det foderprisen med ca. 9,75 kr. pr. 100 kg foder

6,50 € pr. kg produkt. Ved en iblanding på 0,3 % øger det foderprisen med ca. 14,60 kr. pr. 100 kg foder

Appendiks 2

Fravænningsfoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer (Diæt 1)

Gruppe

1: kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

 

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Råprotein, pct. 1 

19,7

20,7

20,2

20,7

20,4

20,7

Råfedt, pct. 1 

5,8

6,2

5,9

6,3

5,8

6,3

Aske, pct. 1 

4,6

5,1

4,7

5,1

4,9

5,1

Vand, pct. 1 

11,6

13,2

11,5

13,2

11,5

13,2

FEsv, pr. 100 kg 1 

119,4

117,0

119,4

117,0

118,9

117,0

Calcium, g/kg 1 

7,1

7,1

7,5

7,1

7,6

7,1

Fosfor, g/kg 1 

6,4

6,6

6,6

6,6

6,5

6,6

Lysin, g/kg 2 

14,4

14,6

14,8

14,6

14,7

14,6

Methionin, g/kg 2 

4,5

4,7

4,5

4,7

4,6

4,7

Cystin, g/kg 2 

3,5

3,3

3,5

3,3

4,0

3,3

Met+cyst, g/kg 2 

8,0

8,0

8,1

8,0

8,6

8,0

Treonin, g/kg 2 

8,7

9,0

9,0

9,0

9,1

9,0

Zink, mg/kg 2 

94

123

106

123

118

123

1)
2)

Gennemsnit af ti prøver
Gennemsnit af to analyser


Slutfoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer (Diæt 2)

Gruppe

1: kontrol

2: Aviprox

3: Aviplus

 

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Råprotein, pct. 1 

19,8

19,7

19,4

19,7

19,9

19,6

Råfedt, pct. 1 

5,8

6,1

5,8

6,2

5,7

6,4

Aske, pct. 1 

4,9

5,4

4,9

5,5

5,0

5,5

Vand, pct. 1 

11,9

13,3

12,0

13,3

11,9

13,3

FEsv, pr. 100 kg 1 

117,5

115,0

117,6

115,0

117,4

116,0

Calcium, g/kg 1 

7,3

7,8

7,4

7,8

7,3

7,8

Fosfor, g/kg 1 

5,6

5,8

5,7

5,8

5,7

5,8

Lysin, g/kg 2 

13,3

13,2

13,6

13,2

13,6

13,2

Methionin, g/kg 2 

3,9

4,1

4,0

4,1

4,1

4,1

Cystin, g/kg 2 

3,6

3,3

3,5

3,3

3,6

3,3

Met+cyst, g/kg 2 

7,5

7,4

7,5

7,4

7,7

7,4

Treonin, g/kg 2 

8,3

8,3

8,4

8,3

8,5

8,3

Zink, mg/kg 2 

119

129

118

129

120

129

1)
2)

Gennemsnit af ti prøver
Angivet på baggrund af én analyse

Appendiks 3

Fodermesterens formodede årsager til, at grise er udtagne, døde eller aflivede:

 

Antal gruppe 1

Antal gruppe 2

Antal gruppe 3

Årsag udtagne

Efternøler

16

10

15

Årsag døde

E-vit. mangel

 

 

1

Diarré

4

2

2

Andet

2

2

1


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 8. december 2006

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring