2. januar 2007

Meddelelse Nr. 774

Mekanisk stimulering af søer ved løbning

Tidsforbruget i løbeafdelingen kan reduceres med op til 44 procent ved at anvende et automatisk stimuleringsapparat ved navn Stimulus.

Der er gennemført en afprøvning af insemineringsudstyret Stimulus i tre produktionsbesætninger.

Søerne blev enten stimuleret manuelt eller ved hjælp af et mekanisk stimuleringsapparat ved navn Stimulus.

Efter stimulering blev katetret indført og sædposen sat på. I kontrolgruppen sad inseminøren på soen, mens sædposen i forsøgsgruppen var placeret i en holder/klips under inseminering.

Princippet ved Stimulus er, at soens flanke stimuleres via bøjler, der drives ved hjælp af trykluft. Stimulus har to programmer; program 1 er stimulering, der kører i 60 sekunder og efterfølges automatisk af program 2, der er insemineringsprogrammet. Forskellen på de to programmer er intensiteten af bøjlernes stimulering af soens flanke. Program 2 kan køre i op til 15 minutter, men kan stoppes, hvis soen tager imod sæden hurtigere.

Konklusionen på afprøvningen er, at man kan spare tid - op mod 44 procent på løbearbejdet - ved at anvende Stimulus frem for manuel stimulering og inseminering. Denne effekt kan ikke forventes i besætninger, der i forvejen anvender insemineringsbøjler.

Baggrund

Cirka 80 procent af de danske søer insemineres, og der anvendes i gennemsnit 2,3 sæddoser pr. so pr. brunst. Sammenholdes det med at besætningerne bliver større og større, betyder det, at en betragtelig del af det samlede tidsforbrug anvendes i løbeafdelingen. Der er endvidere det aspekt, at løbearbejdet er et fysisk krævende arbejde.

Det burde være muligt at effektivisere arbejdet i løbeafdelingen ved at reducere arbejdstiden pr. so, der kommer ind i løbeafdelingen. En effektivisering kræver, at den eksisterende viden om brunstkontrol, stimulering, brunstlængde, ægløsningstidspunkt og det optimale insemineringstidspunkt anvendes systematisk. Til denne effektivisering afprøves Stimulus - et apparat til stimulering, udviklet af svineproducenterne Steen Birkeland og Morten Clausen, Ribe.

Formålet med afprøvningen var at afprøve Stimulus med henblik på at reducere tidsforbruget i løbeafdelingen med mindst 30 procent.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i tre produktionsbesætninger. To af besætningerne anvendte ugedrift, mens den tredje besætning anvendte 2½ uges drift.

Som forberedelse til afprøvningen blev der koblet ekstra trykluftsforbindelse og strømforsyning rundt på det eksisterende inventar i løbeafdelingen. Forskellen, på den testede udgave og den udgave af Stimulus der sælges, er, at prototypen kræver en strømforsyning, mens den færdigudviklede er med genopladeligt batteri.

Som det ses af foto 1, er Stimulus en saddel, der sættes på ryggen af soen. Princippet ved Stimulus er, at soens flanke stimuleres via bøjler, der drives ved hjælp af trykluft. Stimulus har to programmer; program 1 er stimulering, der kører i 60 sekunder og efterfølges automatisk af program 2, der er insemineringsprogrammet. Forskellen på de to programmer er intensiteten af bøjlernes stimulering af soens flanke. Program 2 kan køre i op til 15 minutter, men kan stoppes manuelt, hvis soen tager sæden hurtigere. Såfremt soen tager sæden hurtigere, kan man lade Stimulus sidde og dermed få efter-stimulering. Dette blev ikke praktiseret i afprøvningen.

Stimulus kan ikke anvendes til at afgøre, om en so er i stående brunst og har derfor kun sin berettigelse hos de søer, som man ved, er i stående brunst.

InfoSvin/7676.tif
Foto 1. Stimulus (Billede nr. 7676 fra Billeddatabasen)

Der indgik to grupper i afprøvningen, hvilket fremgår af tabel 1. Kontrolgruppen af søer blev stimuleret og insemineret, som det var normal praksis i besætningerne. I én af de tre besætninger anvendte man i forvejen SoFus, der er en bøjle, der sættes ned over soens ryg og er udstyret med en klips, der kan holde sædposen. Forsøgsgruppen blev stimuleret ved hjælp af Stimulus. Alle søer havde som minimum mulighed for trynekontakt med en orne i forbindelse med stimulering og inseminering.

Tabel 1. Grupper, der er afprøvet indenfor samme besætning

Gruppe

Insemineringsstrategi

Kontrol

Besætningens traditionelle procedure for stimulering og inseminering

Forsøg

Stimulering og inseminering med Stimulus

Ved løbning blev inseminørerne tilfældigt fordelt til enten at anvende Stimulus eller til at løbe traditionelt.

I forbindelse med stimulering og inseminering blev den anvendte tid registreret (antal minutter), samt antallet af inseminører og antal sadler (Stimulus). Det vil sige, at når man var klar til at gå i gang med holdet, blev tiden noteret og holdt man pause undervejs, blev dette ligeledes noteret. Dermed er den samlede tid korrigeret for antal inseminører og eventuelle pauser undervejs i arbejdet i løbeafdelingen.

Der indgik ikke polte eller omløbere i afprøvningen.

Registreringer

  • For hver brunstkontrol; dato, so- og kuldnummer
  • For hver inseminering; dato og insemineringsforløb
  • For hver løbning; dato for faring, levendefødte og totalfødte grise pr. kuld, eventuel udsættelse og årsagen til dette
  • For hver løbning af et ugehold; anvendt tid i minutter og antal inseminører.

Statistik

De primære forsøgsparametre var tidsforbruget i forbindelse med inseminering. De sekundære forsøgsparametre var totalfødte grise pr. kuld og faringsprocent.

Data blev analyseret ved proc mixed i SAS.

Resultater og diskussion

Tidsforbruget for afprøvningen i de tre besætninger er angivet i tabel 2. Der var vekselvirkning mellem besætningerne, hvorfor resultaterne for de enkelte besætninger er angivet hver for sig.

Tabel 2. Tidsforbrug i forsøgsgrupperne, fordelt på besætning

 

Besætning 1

Besætning 2

Besætning 3

Insemineringsmetode

Manuelt

Stimulus

Manuelt

Stimulus

SoFus*

Stimulus

Antal minutter brugt pr. so

5,4a 

3,0b 

6,7c 

3,7d 

5,1e 

6,1f 

Difference, minutter

2,4

3,0

÷1,0

Gennemsnitlig besparelse i pct.

42

44

÷24

Variation i besparelse i pct.

15-64

5-61

÷56-14

Forskelligt bogstav (a og b, c og d, og e og f) angiver statistisk sikker forskel (p < 0,0001) mellem grupper indenfor besætning.

*SoFus er en insemineringsbøjle, der holder sædposen under inseminering.

     Som det fremgår af tabel 2 blev der brugt statistisk sikkert mindre tid på at løbe søerne i to af besætningerne ved anvendelse af Stimulus, mens besætning 3 anvendte mere tid. Det fremgår endvidere af tabellen, at besætning 3 i forvejen anvender insemineringsbøjler. I besætninger, hvor man anvender insemineringsbøjler (SoFus), vil man typisk have 4-5 bøjler pr. inseminør og derfor kan man ikke forvente, at der er en tidsbesparende effekt af Stimulus. Dog skal det bemærkes, at variationen i tidsbesparelsen i besætning 3 var større end for de to andre besætninger. Det betyder, at nogle gange sætter man tid til ved at anvende Stimulus frem for insemineringsbøjler, mens man andre gange sparer tid (op til 14 pct.). Besparelsen i besætning 3 var dog på intet tidspunkt så stor som i besætning 1 og 2.

Tabel 3. Totalfødte grise pr. kuld og faringsprocent

Forsøgsgrupper

Antal søer

Totalfødte grise pr. kuld

Faringsprocent

Manuelt

343

15,3

92,9

Stimulus

363

15,5

89,6

Afprøvningen var ikke dimensioneret til at vise en forskel i totalfødte grise pr. kuld eller i faringsprocent. Der var heller ikke statistisk sikker forskel i hverken kuldstørrelse eller faringsprocent mellem de to forsøgsgrupper.

Effekten af det ændrede arbejdsmiljø ved at anvende en mekanisk stimulator frem for at skulle gøre det manuelt blev ikke undersøgt. Der er dog ikke tvivl om, at det kan være fysisk hårdt at stimulere og inseminere søer, så Stimulus kan få sin berettigelse som både et tidsbesparende og aflastende apparat. Det blev i afprøvningen vurderet, at én inseminør kan betjene cirka 4 stk. Stimulus ad gangen.

Konklusion

Konklusionen på afprøvningen er, at man kan spare tid, op mod 44 procent på løbearbejdet ved at anvende Stimulus frem for manuel stimulering og inseminering. Samme effekt kan ikke forventes i besætninger, der i forvejen anvender insemineringsbøjler.

Deltagere
Tekniker Erik Bach, Dansk Svineproduktion
Tekniker Mogens Jakobsen, Dansk Svineproduktion
Statistiker Mai-Britt Friis Nielsen, Dansk Svineproduktion

Afprøvning: 859


Appendiks

Oversigt over besætningerne

Besætning

1

2

3

Antal søer

750

520

950

Antal Stimulus

4

4

4-5

Drift

Ugedrift

Ugedrift

2½ uges drift


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anne Marie Hedeboe

Udgivet: 2. januar 2007

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Reproduktion