6. juli 2000

Meddelelse Nr. 473

Firmaprodukter til slagtesvin - luprocid og natuphos

Firmaprodukter til slagtesvin - luprocid og natuphos

SAMMENDRAG

To produkter til slagtesvin i vægtintervallet 28-102 kg blev afprøvet i én besætning. Produkterne blev sammenlignet med en kontrolblanding. Afprøvningen blev gennemført i samarbejde med BASF, som leverede produkterne. Der indgik 24 hold (gentagelser) af tre grise pr. sti, i alt 72 grise pr. gruppe. I afprøvningen indgik følgende behandlinger:



Planlagt indhold:

1. Kontrol

2. BASF

3. BASF

4. BASF

Produkter tilsat:

- Luprocid

- Natuphos

 

-

-

 

5,0 kg/ton

-

 

5,0 kg/ton

650 FTU

 

5,0 kg/ton

-

Indhold af:

- Ca

- P

 

7,6 g/kg

5,4 g/kg

 

7,6 g/kg

5,4 g/kg

 

6,6 g/kg

4,2 g/kg

 

6,6 g/kg

4,2 g/kg

Analyserne af foderet viste god overensstemmelse mellem beregnet og analyseret næringsstofindhold på nær for Ca og P. Det analyserede indhold af både Ca og P lå i alle grupper over de beregnede niveauer (Ca: 1,0-1,3 g/kg over; P: 0,4 g/kg over), hvilket betyder, at grisene i gruppe 3 og 4 ikke - som planlagt - var underforsynet med Ca og kun i mindre grad underforsynet med P.

Analysen for fytaseaktivitet (Natuphos) viste et højt naturligt indhold af fytase i gruppe 1, 2 og 4 sammenlignet med målinger fra tidligere afprøvninger. I gruppe 3 (tilsat fytase) var indholdet som ventet højest, men forskellen i fytaseaktivitet mellem gruppe 1 og 3 var mindre end forventet. Analyserne blev udført af BASF.

Det fundne indhold af organiske syrer stemte rimeligt overens med det beregnede indhold af det tilsatte produkt (Luprocid).

Der var ikke forskel i sygdomsbehandlinger imellem grupperne.

Produktionsværdien af de enkelte foderblandinger blev beregnet ud fra produktionsresultaterne og er angivet som dækningsbidrag pr. stiplads pr. år ved samme pris pr. FEs for foderblandingerne. Samlet viste afprøvningen, at der ikke var forskel imellem kontrolgruppen og de afprøvede produkter fra BASF. Tilsætning af Luprocid til slagtesvin havde således ingen effekt på produktionsresultaterne. Effekten af fytasetilsætning til slagtesvinefoder kan ikke fastslås entydigt i den aktuelle afprøvning, da indholdet af Ca og P i alle foderblandinger var højere end planlagt.

BAGGRUND

Der udbydes et stigende antal produkter som alternativer til vækstfremmere. Det er dog nødvendigt at have dokumentation for produkternes effekt for at kunne vurdere det økonomiske udbytte ved anvendelse af produkterne i foder til slagtesvin.

Organiske syreprodukter har vist sig at kunne forbedre produktionsresultaterne hos smågrise, og en lignende virkning kan muligvis også opnås ved slagtesvin. Tilsætning af mikrobiel fytase i foder til svin angives at kunne frigive fytat-bundet fosfor (i fx korn) og derved øge udnyttelsen af fosfor. Mikrobiel fytase virker bedst ved pH 2,5 samt pH 5,0-5,5. Surhedsgraden (pH) i en typisk korn-sojaskråblanding til svin antages at ligge omkring pH 6,0. Tilsætning af organiske syrer, så som myresyre og propionsyre, kan muligvis øge surhedsgraden i foderet (nedbringe pH) og derved øge effektiviteten af den mikrobielle fytase og udnyttelsen af fosfor (Radcliffe et al., 1998). En bedre udnyttelse af fosfor giver mulighed for at reducere foderets indhold og dermed også udledningen af fosfor til miljøet, uden at det går ud over grisenes produktionsresultater.

Formålet med afprøvningen var derfor at undersøge effekten af syre, fytase og syre+fytase til slagtesvin. Effekten blev målt på dækningsbidrag pr. stiplads pr. år, som blev beregnet ud fra grisenes produktionsresultater.

MATERIALER OG METODER

Afprøvningen blev gennemført på forsøgsstation Jylland, der har konventionel sundhedsstatus.

Grupper

De afprøvede produkter blev sammenlignet med en kontrolblanding, samt gruppe 3 og gruppe 4 indbyrdes. Gruppeinddelingen i forsøget fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Afprøvningsdesign (planlagte indhold)

Planlagt indhold:

1. Kontrol

2. BASF

3. BASF

4. BASF

Produkt tilsat:

- Luprocid

- Natuphos

 

-

-

 

5,0 kg/ton

-

 

5,0 kg/ton

650 FTU

 

5,0 kg/ton

-

Indhold af:

- Ca

- P

 

7,6 g/kg

5,4 g/kg

 

7,6 g/kg

5,4 g/kg

 

6,6 g/kg

4,2 g/kg

 

6,6 g/kg

4,2 g/kg

Indsættelse

Grisene blev indsat i forsøg med en gennemsnitsvægt på 28,6 kg. Der indgik 72 grise i hver gruppe fordelt på 24 stier. Der var således tre grise i hver sti, og grisene var af samme køn indenfor hvert hold. Slagtesvinestalden var inddelt i to sektioner. Stierne var med fast gulv og rensegang med overbrusningsanlæg. Der blev anvendt halmstrøelse. Der var en simpel tørfoderautomat og en drikkekop pr. sti. Grisene blev fodret efter ædelyst og havde fri adgang til foder døgnet rundt. Foderet blev tildelt manuelt cirka hver anden dag.

Foder

Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1, og en beskrivelse af de afprøvede produkter fremgår af appendiks 3. Grisene fik samme foderblanding i hele vækstperioden. Alle foderblandinger blev optimeret, således at indholdet af aminosyrer lå 5 procent over den aktuelle norm for at imødegå udsving i råvarernes proteinindhold. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en minimumstemperatur på 81ºC og blev produceret ad to gange ved Danmarks JordbrugsForskning i Foulum.

Analyser

Ved hver produktion blev alle foderblandinger analyseret for indhold af energi (EFOS), aminosyrer Ca, P og kobber samt screenet for antibiotika. Endvidere blev der foretaget analyse for indhold af fytase (Natuphos) og organiske syrer (Luprocid).

I foderet til gruppe 3 og 4 var det beregnede indhold af Ca og P reduceret i forhold til kontrolgruppen med henholdsvist 1,0 og 1,2 g/kg.

Produktet Natuphos (gruppe 3) blev doseret med 650 fytase-enheder (FTU)/kg foder for at sikre et indhold på minimum 500 FTU/kg i færdigfoderet, også efter eventuelt tab af produktet under pelleteringsprocessen.

Statistisk analyse

Der blev registreret foderoptagelse, tilvækst, sygdombehandlinger og slagtedata. Grisene blev mellemvejet cirka 6 uger efter indsættelse i forsøg. Produktionsværdien udtrykt som dækningsbidrag (DB) pr. stiplads pr. år blev beregnet ud fra de målte produktionsresultater korrigeret til samme vægt ved indsættelse og samme slagtevægt.

DB / stiplads pr. år = DB / gris x 365 x staldudnyttelse / foderdage.

DB / gris beregnes som:

DB / gris = salgspris - indkøbspris - foderomkostninger - diverse omkostninger.

De fastsatte noteringer var gennemsnittet af de sidste 5 år (1. september 1994 til 1. september 1999) for 30 kg's MS-grise (360 kr. pr. stk. +/- 4,95 kr. pr. kg) og slagtesvin (10,10 kr. pr. kg, inklusiv efterbetaling). Diverse omkostninger var fastsat til 20 kr., og staldudnyttelsen til 95 procent. Foderprisen blev ligeledes fastsat som et gennemsnit for de seneste 5 år og var ens i alle grupper (1,28 kr./FEs). Det samme prissæt blev anvendt i alle grupper. Prisen for de tilsatte produkter er således ikke indregnet.

Der blev desuden foretaget beregning af produktionsværdien ved 5-ugers priser (uge 11-15 2000). Den gennemsnitlige pris i denne periode for 30 kg's MS-grise var 339 kr. pr. stk. +/- 4,56 kr. pr. kg, slagtesvinenoteringen var 9,27 kr. pr. kg, inklusiv efterbetaling, og prisen på slagtesvinefoder var 1,08 kr./FEs. Endvidere blev bruttoudsalgsprisen for de tilsatte produkter (Luprocid og Natuphos) lagt oveni prisen for kontrolfoderet. I gruppe 3 og 4 var foderet tilsat 0,5 procent mindre monocalciumfosfat, hvilket er indregnet i foderprisen (kun ved 5-ugers prissæt).

Produktionsværdien blev analyseret som primærparameter. Sygdomsregistreringer blev analyseret som sekundær parameter.

Produktionsværdien blev analyseret med proceduren GLM i SAS. Vægt ved indsættelse indgik som co-variabel, og gruppe og holdnr. som forklarende variabel i den statistiske model. Resultaterne er vist som korrigerede gennemsnit for hver gruppe. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau korrigeret for fire parvise sammenligninger (gruppe 2, 3 og 4 med kontrolgruppen, og gruppe 3 med 4) ved en Bonferroni t-test.

RESULTATER OG DISKUSSION

Foderanalyser

Analyserne af foderet (jf. appendiks 2) viste god overensstemmelse mellem beregnet og analyseret næringsstofindhold på nær Ca og P. Den planlagte forskel imellem kontrolgruppen og grupperne 3 og 4 på henholdsvis 1,0 g/kg (Ca) og 1,2 g/kg (P) blev tilnærmelsesvis opnået (Ca: 0,8 g/kg; P: 0,9 g/kg). Det analyserede indhold af både Ca og P lå i alle grupper over de beregnede niveauer (Ca: 1,0-1,3 g/kg over; P: 0,4 g/kg over), hvilket betyder, at grisene i gruppe 3 og 4 ikke - som planlagt - var underforsynet med Ca og kun i mindre grad underforsynet med P.

Screeningsanalyserne viste ingen forekomst af antibiotika i nogen af foderblandingerne.

Analyserne for fytaseaktivitet (jf. appendiks 2) viste et højt naturligt indhold af fytase i gruppe 1 (430 FTU), 2 (618 FTU) og 4 (355 FTU). De angivne værdier er gennemsnit af to foderproduktioner og dækker over en stor variation. Den naturlige fytaseaktivitet i varmebehandlet og pelleteret foder er i tidligere afprøvninger fundet at være lavere end i den foreliggende afprøvning: 330 FTU (Medd. 409) og 190-220 FTU (Medd. 426). Krydsforurening med fytase fra gruppe 3 til de øvrige grupper kan udelukkes som mulig forklaring på de høje naturlige fytase-niveauer, da denne foderblanding (tilsat fytase) altid blev produceret sidst. I gruppe 3 (med fytase) var indholdet som ventet højest (715 FTU), men forskellen i fytaseaktivitet mellem gruppe 1 (naturligt indhold) og 3 (650 FTU tilsat) var mindre end forventet. Analyserne blev udført af BASF.

Det analyserede indhold af organiske syrer stemte rimeligt overens med det beregnede indhold af det tilsatte produkt (Luprocid).

Sygdomsbehandlinger og dødelighed

Der var ikke statistisk sikker forskel i antallet af behandlinger eller antallet af døde og udsatte grise imellem grupperne.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne for perioderne før og efter mellemvejning samt for hele afprøvningsperioden er angivet i tabel 2.

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe og Firma

Produkt

1. Kontrol

2. BASF

Luprocid

3. BASF

Luprocid + Natuphos (reduceret Ca og P)

4. BASF

 Luprocid

( reduceret Ca og P)

 

Antal hold

Antal grise indsat

24

72

24

72

24

72

24

72

 

29-58 kg

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

 

1,99

839

2,37

 

2,01

830

2,43

 

2,03

857

2,38

 

1,94

801

2,43

 

58-102 kg

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

 

3,22

1059

3,05

 

3,05

1001

3,06

 

3,10

1031

3,02

 

3,18

1021

3,11

 

29-102 kg

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig til­vækst, g

FEs pr. kg til­vækst

Kødpro­cent

 

2,66

958

2,78

58,5

 

2,57

920

2,80

58,8

 

2,61

948

2,76

58,7

 

2,59

920

2,82

58,8

Produktionsværdien, angivet som dækningsbidrag pr. stiplads pr. år, er vist i tabel 3.

Tabel 3. Produktionsværdi

Gruppe og Firma

Produkt

1. Kontrol

2. BASF

Luprocid

3. BASF

Luprocid + Natuphos (reduceret Ca og P)

4. BASF

Luprocid

(reduceret Ca og P)

Produktionsværdi

(5-års priser):

DB/stiplads/år, kr.¹

Indeks

 

 

676

100

 

 

645

95

 

 

682

101

 

 

641

95

Produktionsværdi

(5-ugers priser):

DB/stiplads/år, kr.²

Indeks

 

 

660

100

 

 

599

91

 

 

632

96

 

 

629

95

¹

Der skal være en forskel i produktionsværdien på minimum 72 kr./stiplads pr. år eller minimum 11 indekspoint, før der er tale om en statistisk sikker forskel imellem grupperne.

²

Der er ikke foretaget statistisk analyse på forskelle i produktionsværdi ved 5-ugers priser.

Samlet viste afprøvningen, at tilsætning af Luprocid (5,0 kg/ton) alene eller i kombination med Natuphos (650 FTU) til slagtesvinefoder ikke påvirkede produktionsværdien sammenlignet med en kontrolgruppe (tabel 3). En tidligere afprøvning (Meddelelse 409) viste, at tilsætning af syre+fytase til smågrisefoder (ved reduceret Ca og P indhold) forbedrede produktionsværdien (PV). Det skal dog bemærkes, at resultaterne var påvirket af følgende forhold:



a)

De analyserede niveauer af Ca og P var i alle grupper højere end beregnet. Grisene i gruppe 3 og 4 var således ikke underforsynet med Ca og kun i mindre grad underforsynet med P. Det var derfor ikke muligt entydigt at fastslå effekten af fytasetilsætning i den aktuelle afprøvning (gruppe 3 kontra 4).

b)

Den målte fytaseaktivitet i gruppe 3 (fytase tilsat) var lavere end forventet. Den ønskede forskel mellem kontrolgruppen og gruppe 3 blev således ikke opnået. Det er nærliggende at antage, at produktet gik tabt ved varmebehandling og pelletering af foderet. En tidligere afprøvning (Medd. 409) af Natuphos til smågrise viste dog, at produktet ikke gik tabt i forbindelse med foderfremstillingen - foderet blev fremstillet på samme fabrik som i den aktuelle afprøvning.

REFERENCER

Callesen, J. 1999. Firmaprodukter til smågrise - Alimet, Luprocid og Natuphos. Landsudvalget for Svin, Medd. nr. 409, 1999.

Jørgensen, L., J. Dahl, B.B. Jensen & H.D. Poulsen. 1999. Effekt af ekspandering, pelletering og formalingsgrad på Salmonella, produktionsresultater og mave-tarm sundhed hos slagtesvin, samt fytaseaktivitet og vitaminstabilitet i foder. Landsudvalget for Svin, Medd. nr. 426, 1999.

Radcliffe, J.S., Z. Zang and E.T. Kornegay. 1998. The effect of microbial phytase, citric acid and their interaction in a corn-soybean-meal-based diet for weanling pigs. Journal of Animal Science, 76:1880-1886. 1998.

DELTAGERE

Jens Ove Hansen og Tommy Nielsen, Landsudvalget for Svin.

Afprøvning nr. 522

APPENDIKS 1  -  Slagtesvinefoder, råvaresammensætning i pct.



Gruppe og Firma

Produkt

1.

Kontrol

2. BASF

Luprocid

3. BASF

Luprocid + Natuphos

(reduceret Ca og P)

4. BASF

Luprocid

(reduceret Ca og P)

Hvede

37,22

36,74

37,28

37,28

Byg

37,22

36,74

37,28

37,28

Sojaskrå, toasted

18,43

18,65

18,40

18,40

Animalsk fedt

1,50

1,74

1,44

1,44

Melasse,

2,00

2,00

2,00

2,00

Foderkridt

1,06

1,06

1,08

1,08

Monokalciumfosfat

0,85

0,85

0,30

0,30

Fodersalt

0,44

0,44

0,44

0,44

Solivit Mikro 106

0,20

0,20

0,20

0,20

L-lysinhydrochlorid

0,24

0,23

0,24

0,24

DL-Methionin 40 pct.

0,19

0,20

0,19

0,19

L-Treonin 50 pct.

0,15

0,15

0,15

0,15

Hvedestrømel

0,50

0,50

-

0,50

Luprocid

-

0,50

0,50

0,50

Natuphos-premix

-

-

0,50

-

APPENDIKS 2  -  Slagtesvinefoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer -

                           to produktioner i løbet af afprøvningen



Gruppe og Firma

Produkt

 

1. Kontrol

2. BASF

Luprocid

3. BASF

Lup+Natu

(red.Ca+P)

4. BASF

Luprocid

(red.Ca+ P)

Beregnet

Analyse1)

 

 

 

FEs pr. kg 2)

1,08

1,08

1,08

1,09

1,10

Råprotein, pct. 2)

16,8

17,0

16,7

16,9

17,0

Lysin, g/kg

9,4

9,1

8,8

9,2

9,2

Methionin, g/kg

3,1

3,1

3,0

3,0

2,9

Treonin, g/kg

6,3

6,6

6,4

6,4

6,3

Calcium, g/kg 3)

- gruppe 1), 2)

- gruppe 3), 4)

 

7,6

6,6

 

8,6

-

 

8,8

-

 

-

7,8

 

-

7,9

Total-fosfor, g/kg 3)

- gruppe 1), 2)

- gruppe 3), 4)

 

5,4

4,2

 

5,8

-

 

5,8

-

 

-

4,6

 

-

4,6

Kobber, mg/kg

26

21

23

22

23

Antibiotika screening

-

negativ

negativ

Negativ

negativ

Fytase-aktivitet, FTU/kg 4)

- gruppe 1, 2, 4

- gruppe 3

 

naturlige indh.

650 tilsat

 

430

-

 

618

-

 

-

715

 

355

-

Myre-/propionsyre, pct.

- gruppe 1

- gruppe 2, 3 ,4

 

naturlige indh.

0,37/0,13 tilsat

 

0,06/0,015

-

 

-

0,30/0,11 5)

 

-

0,33/0,15 4)

 

-

0,35/0,14 4)



1)

Analyserede indhold angives på basis af to analyser, hvis ikke andet er oplyst.

2)

Gennemsnit af 4 analyser.

3)

Vægtet gennemsnit af 6 analyser (2 og 4 analyser af henholdsvis 1. og 2. foderproduktion).

4)

Vægtet gennemsnit af 3 analyser (1 og 2 analyser af henholdsvis 1. og 2. foderproduktion). Analyser udført af BASF.

5)

Vægtet gennemsnit af 5 analyser (1 og 4 analyser af henholdsvis 1. og 2. foderproduktion). Analyser udført af BASF og DJF (Danmarks JordbrugsForskning).

APPENDIKS 3  -  Produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet



Produktnavn

Luprocid

Leverandør

BASF Danmark A/S

Ved Stadsgraven 15

Postboks 1734

2300  København S

Danmark

Tlf.: + 45 32 66 07 00 / Fax: +45 32 57 12 40

Indhold

Klart, flydende syreprodukt. Foderblanding af propionsyre (25 pct.) og myresyre (75 pct.).

Pris:

8,00 kr. pr. kg af produktet svarende til 4 kr. pr. 100 kg foder ved en dosering på 5,0 kg/ton foder.



Produktnavn

Natuphos 5000 G

Leverandør

BASF Danmark A/S

Ved Stadsgraven 15

Postboks 1734

2300  København S

Danmark

Tlf.: +45 32 66 07 00 / Fax: +45 32 57 12 40

Indhold

Granuleret enzymprodukt indeholdende fytase (Myo-inisitol hexaphosphate phosphohydrolase). Garanteret minimumsaktivitet: 5.000 FTU/g.

Pris:

120,00 kr. pr. kg af produktet svarende til 1,56 kr. pr. 100 kg foder ved en dosering på 0,13 kg/ton foder. Værdien af det reducerede Ca- og P-indhold (i form af monokalciumfosfat) udgjorde: 1,50 kr. pr. 100 kg foder.

Arkiv nr. 4623 /Afp. 522


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Jes Callesen, Hanne Maribo

Udgivet: 6. juli 2000

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring