17. august 2000

Meddelelse Nr. 482

Firmablandinger til smågrise – solgt i sønderjylland

Firmablandinger til smågrise – solgt i sønderjylland

Sammendrag

I Sønderjylland blev der til smågrise indkøbt fem fravænnings- og fem smågriseblandinger, der blev sammenlignet med hinanden og med en kontrolblanding. Både fravænningsfoderet og smågrisefoderet blev indkøbt ad to gange fra hvert firma. Foderet blev indkøbt uden, at foderstoffirmaerne vidste, at foderet skulle indgå i en afprøvning. Afprøvningen blev gennemført i én besætning, og der indgik i alt 1224 grise i forsøget. Følgende blandinger blev afprøvet:



Korn- og Foderstof Kompagniet (KFK):

Organica Avanti og Organica Promax

Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG):

Grisette Acid UK og Startpiller LT AC UK

Brødr. Ewers:

Top Start og Go Start UK

M.Perregaard:

MP Super starter og Alternativ II

Skærbæk Lokalforening:

Gysse og Startpiller m. BioPro

I gennemsnit for hele afprøvningen var dødeligheden 1,9 pct., og 3,2 pct. blev udtaget på grund af sygdom. Der kunne ikke påvises en forskel i dødelighed eller udtagne grise på grund af sygdom mellem kontrol og nogle af grupperne. Set over hele afprøvningsperioden resulterede fodring med foder fra Skærbæk Lokalforening i en statistisk sikker lavere behandlingsfrekvens for diarré sammenlignet med kontrolfoderet og foderet fra DLG.

Produktionsværdien af de enkelte blandinger målt som dækningsbidrag pr. gris (4 – 10 uger) blev beregnet udfra de opnåede produktionsresultater ved samme pris pr. analyseret FEs for alle blandingerne.

Produktionsværdien var statistisk sikkert højere for blandingerne fra DLG i forhold til kontrolblandingerne. Der var en tendens til, at blandingerne fra Brødr. Ewers gav en højere produktionsværdi i forhold til kontrolgruppen, mens der ikke var forskel mellem kontrolgruppen og blandingerne fra KFK og M.Perregaard. Der var ikke forskel i produktionsværdi imellem blandingerne fra KFK, DLG, Brødr. Ewers og M.Perregaard. Produktionsværdien var statistisk sikker lavere for foderet fra Skærbæk Lokalforening i forhold til alle andre grupper i denne afprøvning.

Den opnåede produktionsværdi ved samme pris pr. FEs siger ikke noget, om det dækningsbidrag, der kan opnås ud fra den aktuelle foderpris, idet en lav foderpris kan opveje lavere produktionsresultater. Den gennemsnitlige pris for foderblandingerne fra Skærbæk Lokalforening skal således være henholdsvis 36, 50, 46 og 32 kr. lavere pr. 100 kg end den gennemsnitlige foderpris for foderblandingerne fra  henholdsvis KFK, DLG, Brødr. Ewers og M.Perregaard  for at opnå samme produktionsværdi. Endvidere må den gennemsnitlige foderpris fra DLG være 20 kr. pr. 100 kg dyrere end kontrolfoderet for at opnå samme produktionsværdi.

Baggrund

I en stor del af færdigfoderblandingerne solgt til smågrise oplyses råvaresammensætningen ikke. Plantedirektoratet foretager den officielle kontrol med, at foderstoffirmaerne overholder oplysningerne på indlægssedlen, og at foderet i øvrigt er i overensstemmelse med Foderstofloven.

Færdigfoderets produktionsværdi afhænger ikke kun af næringsstofindholdet, men ligeledes af råvarernes kvalitet og kan derfor være vanskelig at forudsige. Der er således behov for løbende at belyse, hvilke produktionsresultater og hvilken produktionsøkonomi, der kan opnås ved anvendelse af forskellige blandinger.

Formålet med at afprøve forskellige foderblandinger mod hinanden er at forbedre foderblandingernes kvalitet og derigennem svineproducenternes økonomi.

Materiale og metoder

Afprøvningen blev gennemført i én besætning (Forsøgsstation Grønhøj). 1224 grise i alt indgik i et randomiseret blokforsøg med 6 forsøgsgrupper og 24 gentagelser. Dvs. i alt 204 grise pr. forsøgsgruppe blev fordelt på 24 stier. Indenfor en blok (hold) var kønsfordelingen og den gennemsnitlige vægt ved indsættelse ens. Hver staldsektion var indrettet med 12 stier. Hver sti havde betonspalter i ca. 2/3 af gulvarealet og fast gulv i den sidste 1/3 nærmest krybben. Der var 1 vandkop pr. sti.

Der blev afprøvet fem kombinationer af fravænnings- og smågrisefoder solgt i Sønderjylland. De fem kombinationer af firmablandinger blev sammenlignet med et kontrolfoder uden tilsætning af antibiotisk vækstfremmer, organiske syrer eller lignende. De afprøvede blandinger fremgår af tabel 1. Blandingernes råvaresammensætning fremgår af appendiks 1 og 2. Alle blandinger med undtagelse af kontrolfoderet var tilsat et eller flere tilsætningsstoffer med formodet produktionsfremmende effekt. For Alternativ II fra M.Perregaard  betalte landmændene et tillæg for at få tilsat syre til foderet. Dette var dog ikke deklareret på indlægssedlen.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Gruppe – Firma

Fravænningsfoder, 4-6 uger

Smågrisefoder, 6-10 uger

1. Kontrolblanding

Kontrol

Kontrol

2. Korn og Foderstof Kompagniet (KFK)

Organica Avanti

Organica Promax

3. Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG)

Grisette Acid UK

Startpiller

4. Brødr. Ewers

Top Start

Go Start UK

5. M.Perregaard

MP Superstarter

Alternativ II

6. Skærbæk Lokalforening

Gysse

Startpiller m BioPro

Kontrolfoderet blev produceret af Aarhusegnens Andel, a.m.b.a. i Malling. Kontrolfoderet var sammensat således, at det beregnede indhold af aminosyrerne: lysin, methionin, treonin og tryptofan lå 5 pct. over den aktuelle norm for at opveje eventuelle udsving i råvarernes indhold af aminosyrer. Foderet blev produceret som pelleteret foder og blev varmebehandlet ved minimum 81 grader celcius. Firmablandingerne var alle pelleterede.

Alle blandinger blev til afprøvningen indkøbt af forskellige svineproducenter. Foderstoffirmaerne vidste derfor ikke, at det aktuelle parti skulle indgå i afprøvningen. Der blev indkøbt fravænnings- og smågrisefoder ad to gange.

Ved hver levering af foder blev alle foderblandinger analyseret for indhold af energi (EFOS), aminosyrer, calcium og fosfor. Endvidere blev en samleprøve af de to leveringer af hver blanding analyseret for indhold af zink og screenet for indhold af antibiotika.

Efter fravænning ved ca. 28 dage blev grisene indsat i forsøg. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse og forsøgets afslutning var henholdsvis 7,4 kg og 24,5 kg.

Der blev fodret én til to gange om dagen, og grisene havde adgang til foder og vand hele døgnet. Før fravænning blev alle grise tildelt en kommerciel fravænningsblanding uden tilsætning af smags- og aromastoffer, enzymer eller lignende. De første to uger efter fravænning (4-6 uger) fik grisene fravænningsfoder, og i perioden 6-10 uger fik de smågrisefoder. I begge perioder blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret.

Produktionsværdien pr. gris blev registeret som primær parameter og blev beregnet som: (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyseret FEs x kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (5,84 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet på basis af dels den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels den gennemsnitlige notering de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999) for 7 kg’s grise (230 kr. pr. gris, +/- 7,20 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (360 kr. pr. gris, +/- 4,95 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnittet af de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999), fravænningsfoder: 2,08 kr. pr. FEs; smågrisefoder: 1,56 kr. pr. FEs.

Desuden er der lavet en beregning på basis af de seneste 5 ugers priser (uge 28, 2000 til uge 32, 2000). Tilvækstværdien (6,38 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet på grundlag af følgende priser: 7 kg’s grise (251 kr. pr. gris, +/- 7,90 kr. pr. kg.) samt 30 kg’s grise (392 kr. pr. gris +/- 5,24 kr. pr. kg.). Priser på fravænningsfoder: 2,00 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,44 kr. pr. FEs, var gennemsnittet af aktuelt indhentede priser på kontrolfoderet fra de deltagende firmaer.

Som sekundære parametre blev der registreret sygdomsbehandlinger og dødelighed på stiniveau. Endelig blev kilo N ab dyr beregnet som korrigeret gennemsnit for hver gruppe udfra følgende formel (mod. e. Beretning nr. 736 fra Danmarks JordbrugsForskning, 1997):



Kilo N ab dyr

= N i foder – tilvækst pr. gris x N pr. kilo tilvækst

(((FEs frav. foder x g analyseret råprotein pr. FEs (frav)) + (FEs små. foder x g analyseret råprotein pr. FEs (små)))/6250) - ((afgangsvægt-frav. vægt) x 0,026 kg N pr. kilo tilvækst).

Data blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM og blev analyseret med vægt ved indsættelse som covariabel og sektion, hold og gruppe som forklarende variabler. Hold var nested inden for sektion. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau korrigeret for 15 parvise sammenligninger ved en Bonferroni t-test.

Resultaterne er vist som korrigerede gennemsnit for hver gruppe.

Resultater og diskussion

Blandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer fremgår af appendiks 3.

De kemiske analyser viste, at fravænningsfoderet fra Skærbæk Lokalforening havde et underindhold af methionin i forhold til foderstoflovgivningens latitude. Der var dog tilsat en methioninanalog til foderet, der i nogle til fælde kan være vanskelig at genfinde ved en kemisk analyse. Desuden blev der i kontrolfoderet fundet et overindhold af zink på 15 mg/kg og i foderet fra KFK 5 mg/kg i forhold til de tilladte 250 mg/kg, hvilket dog i begge tilfælde antageligt skyldes analyseusikkerhed.

Analyserne af smågrisefoderet (6-10 uger) stemte godt overens med det beregnede indhold. Dog blev der fundet et lavere energiindhold på 3 FEs i smågrisefoderet fra DLG og M.Perregaard. Dette var dog indenfor foderstoflovgivningens latitude. Desuden blev der i smågrisefoderet fra M.Perregaard fundet et indhold af zink, der var 10 mg/kg højere end de tilladte 250 mg/kg, hvilket dog antageligt skyldes analyseusikkerhed.

Der blev ikke påvist antibiotika i nogen af foderblandingerne.

Sygdomsforhold

I gennemsnit for hele afprøvningen var dødeligheden 1,9 pct., og 3,2 pct. blev udtaget på grund af sygdom. Der kunne ikke påvises en forskel i dødelighed eller udtagne på grund af sygdom mellem kontrol og forsøgsgrupperne.

Frekvensen af behandlinger for diarré for de enkelte grupper er angivet i tabel 2. Behandlingsfrekvensen er beregnet som antal behandlinger i den enkelte gruppe i forhold til antallet af grise. Det vil sige, tallene dækker over tilfælde, hvor de samme grise er behandlet mere end én gang i løbet af afprøvningen. En behandling er defineret som antal påbegyndte behandlinger (typisk af tre dages varighed). Som udgangspunkt blev alle behandlinger for diarré foretaget på enkeltdyr. Krævede mere end 50 pct. af grisene i en sti behandling, blev den pågældende sti behandlet kollektivt. De kollektive behandlinger indgår i den beregnede behandlingsfrekvens.

Set over hele afprøvningsperioden resulterede fodring med foder fra Skærbæk Lokalforening i en statistisk sikker lavere behandlingsfrekvens for diarré sammenlignet med kontrolgruppen og fodring med foder fra DLG.

Tabel 2. Behandlinger for diarré

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

KFK

DLG

Brødr.Ewers

M.Perregaard

Skærbæk Lokalforen.

Frekvens, pct.

166a

122ab

164a

142ab

133ab

82b

 

Ved sammenligning af behandlingsfrekvensen imellem grupper skal der være en forskel på minimum 75 procentenheder for, at der er tale om statistisk sikker forskel (5 procentniveau). Værdier markeret med forskellige bogstaver er statistisk sikkert forskellige (p<0,05).

Produktionsresultater

De opnåede produktionsresultater fremgår af tabel 3. Resultaterne er angivet for perioden 4-6 uger, 6-10 uger og for hele perioden samlet. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse, 6. og 10. uger var henholdsvis 7,4; 9,4 og 24,5 kg. Der måtte i grupperne 1, 2, 5 og 6 kasseres 1-2 stier på grund af registreringsfejl.

Tabel 3. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

KFK

DLG

Brdr. Ewers

M.Perregaard

Skærbæk

Lokalforen.

Antal hold

23

22

24

24

23

23

Antal grise indsat

196

187

204

204

196

195

4-6 uger

 

 

 

 

 

 

Daglig foderoptagelse, FEs

0,21

0,22

0,23

0,23

0,22

0,23

Daglig tilvækst, g

119

144

147

141

131

135

FEs pr. kg tilvækst

1,83

1,52

1,59

1,65

1,78

1,73

6-10 uger

 

 

 

 

 

 

Daglig foderoptagelse, FEs

0,84

0,80

0,86

0,86

0,80

0,71

Daglig tilvækst, g

470

453

492

490

460

395

FEs pr. kg tilvækst

1,80

1,76

1,75

1,77

1,74

1,81

4-10 uger

 

 

 

 

 

 

Daglig foderoptagelse, FEs

0,64

0,61

0,66

0,66

0,62

0,56

Daglig tilvækst, g

359

355

381

378

356

313

FEs pr. kg tilvækst

1,80

1,73

1,72

1,75

1,74

1,79

Alder ved 30 kg

79

79

77

77

79

82

Produktionsværdien er beregnet udfra de opnåede produktionsresultater ved samme pris pr. analyseret FEs for alle grupper for henholdsvis fravænningsfoder og smågrisefoder. Produktionsværdien beregnet udfra 5-års priser (1. september 1994 - 1. september 1999) fremgår af tabel 4.

Produktionsværdien var statistisk sikkert (P=0,04) højere for blandingerne fra DLG i forhold til kontrolgruppen. Der var en tendens (P=0,11) til, at blandingerne fra Brødr. Ewers gav en højere produktionsværdi i forhold til kontrolgruppen, mens der ikke var forskel mellem kontrolgruppen og blandingerne fra KFK og M.Perregaard. Der var ikke forskel i produktionsværdien imellem blandingerne fra KFK, DLG, Brødr. Ewers og M.Perregaard. Produktionsværdien var statistisk sikker lavere for foderet fra Skærbæk Lokalforening i forhold til alle andre grupper i denne afprøvning.

Tabel 4. Produktionsværdi ved henholdsvis 5 års priser og 5 ugers priser

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

KFK

DLG

Brødr. Ewers

M.Perregaard

Skærbæk Lokalforen.

Prod. værdi ved 5- års priser, 4-10 uger,1)

Kr./gris

Indeks

 

 

50,2b

100

 

 

51,9b c

103

 

 

55,8c

111

 

 

55,1b c

110

 

 

51,5b c

103

 

 

43,4a

86

 

Prod. værdi ved 5- ugers priser, 4-10 uger,2)

Kr./gris

Indeks

 

 

62,8

100

 

 

64,2

102

 

 

69,0

110

 

 

68,4

109

 

 

63,9

102

 

 

54,2

86

1)

Ved sammenligning af produktionsværdien i mellem grupper skal der være en forskel på minimum 5,6 kr. pr. gris eller 11 indekspoint for, at der er tale om statistisk sikker forskel. Værdier markeret med forskellige bogstaver er statistisk sikkert forskellige (p<0,05).

2)

Der er ikke foretaget statistisk beregning af forskelle i produktionsværdi ved 5-ugers priser.

Den beregnede produktionsværdi ved samme pris pr. FEs for alle blandinger gengiver de opnåede produktionsresultater, men siger ikke noget om det dækningsbidrag, der kan opnås udfra den aktuelle foderpris. En lav foderpris kan således opveje lavere produktionsresultater.

Tabel 5 viser det, foderet må koste, for at opnå det samme dækningsbidrag pr. gris, som i kontrolgruppen ved anvendelse af 5-års priser. Den gennemsnitlige foderpris for fravænnings- og smågrisefoder (vægtet i forhold til forbrug) fra Skærbæk Lokalforening skal således være henholdsvis 36, 50, 46 og 32 kr. lavere pr. 100 kg end den gennemsnitlige foderpris for foderblandingerne fra KFK, DLG, Brødr. Ewers og M.Perregaard  for at opnå samme produktionsværdi. Det fremgår ligeledes, at den gennemsnitlige foderpris fra DLG må være 20 kr. pr 100 kg dyrere end kontrolfoderet.

Tabel 5. Maksimal foderpris for fravænnings- og smågrisefoder vægtet i forhold til forbrug til opnåelse af samme dækningsbidrag som i kontrolgruppen (5-års priser)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

KFK

DLG

Brødr. Ewers

M.Perregaard

Skærbæk

Lokalforening

Gnms. pris, kr. pr. 100 kg 1)

186

192

206

202

188

156

 

1)

De angivne priser er det, som foderet må koste for at opnå samme dækningsbidrag pr. gris, som i kontrolgruppen. Der bør kun ses på prisforskelle mellem blandinger, hvor der er fundet statistisk sikre forskelle

De faktiske indkøbspriser, som foderet er indkøbt til fra januar til maj måned, er vist i tabel 6. De faktiske priser er ikke anvendt i beregningerne i tabel 4. Det skal fremhæves, at de priser, foderet er indkøbt til, ikke uden videre kan sammenlignes med, hvad der hos andre svineproducenter gives for det samme foder, da priserne ikke er korrigeret for forskellige kontraktperioder, leverancestørrelser, kvantumsrabatter, etc. Det vægtede gennemsnit er den gennemsnitlige foderpris ved et forbrug pr. gris af henholdsvis fravænnings- og smågrisefoderet på henholdsvis 3 kg og 25 kg.

Tabel 6. Priser på foder indkøbt i perioden januar-maj måned 2000, kr. pr. 100 kg

Firma

------- Fravænningsfoder -------

4-6 uger1)

------- Smågrisefoder -------

6-10 uger1)

Vægtet gennemsnit2)

1. lev.

2. lev.

Gennemsnit

1. lev.

2. lev.

Gennemsnit

 

KFK

287,00

312,00

299,50

157,50

157,50

157,50

172,71

DLG

338,50

338,50

338,50

170,50

163,00

166,75

185,15

Brødr. Ewers

309,00

302,00

305,50

,00

,50

,25

175,81

M.Perregaard

315,00

315,00

315,00

156,50

157,00

156,75

173,71

Skærbæk Lokalforen.

404,00

414,00

409,00

147,50

154,00

150,75

178,42

 

1)

Fravænningsfoderet blev indkøbt som sækkevarer og smågrisefoderet som løsvarer

2)

Foderpris for fravænnings- og smågrisefoderet ved et forbrug pr. gris af henholdsvis fravænnings- og smågrisefoderet på henholdsvis 3 kg og 25

Proteinforbruget til produktion er et udtryk for, hvor godt proteinet i den aktuelle foderblanding udnyttes. En høj udnyttelse af protein afspejles i en lav udskillelse af kvælstof udtrykt som kilogram kg N ab dyr (tabel 7). Kilogram N ab dyr tager udgangspunkt i N i foder og N i aflejring (tilvækst). Resterende N regnes som udskilt uanset, om det er udskilt som ikke-fordøjet protein eller via urinen (energiomsætningen). Udskillelse minimeres ved at anvende råvarer af en høj kvalitet, herunder høj fordøjelighed og optimal aminosyresammensætning. Det fremgår af tabel 7, at der var statistisk sikre forskelle i kvælstofudskillelsen mellem de afprøvede blandinger solgt i Sønderjylland.

 

Tabel 7. Kvælstofudskillelse

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

KFK

DLG

Brødr.Ewers

M.Perregaard

Skærbæk

Lokalforening

kg N ab dyr 1)

0,42a

0,30c

0,41ad

0,38bd

0,37b

0,31c

 

Procent af normtal

for kg N ab dyr 2)

 

82

 

59

 

80

 

75

 

73

 

61

 

1)

Ved sammenligning af kg N ab dyr skal der være en forskel på minimum 0,03 kg N ab dyr for, at der er tale om en statistisk sikker forskel (p<0,05). Værdier markeret med forskellige bogstaver er statistisk sikkert forskellige.

2)

0,51 kg N ab dyr for  smågrise 7,5-25 kg (Beretning nr. 736, Danmarks JordbrugsForskning, 1997).

Samlet viste afprøvningen, at der var statistisk sikre forskelle i produktionsværdien og kvælstofudskillelsen for blandinger solgt i Sønderjylland. Fodring med blandingerne fra Skærbæk Lokalforening resulterede i statistisk sikkert færre behandlinger for diarré, men medførte også en produktionsværdi, der var statistisk sikker lavere end alle andre grupper i afprøvningen.

Appendiks

Appendiks 1, Fravænningsblandinger (4 –6 uger), råvaresammensætning i pct. ifølge indlægssedler



Kontrol

 

KFK - Organica Avanti

DLG - Grisette Acid UK

pct.

1. levering

2. levering

Hvede

62,22

Korn

Korn

Korn

Sojaskrå

15,00

Mælkeprodukter

Produkter og biprodukter af olieholdige frø

Produkter og biprodukter af korn

Fiskemel LT

8,00

Produkter af fisk

Produkter og biprodukter af korn

Produkter af fisk

Animalsk fedt

4,91

Produkter og biprodukter af

olieholdige frø

Mælkeprodukter

Produkter og biprodukter af olieholdige frø

Sojaprotein, HP 300

4,18

Olie og fedtstoffer

Produkter af fisk

Mælkeprodukter

Melasse

2,00

Forblanding – FormiTM

Olie og fedtstoffer

Olie og fedtstoffer

Monocalciumfosfat

1,10

Mineralstoffer

Produkter og biprodukter af sukkerproduktion

Mineralstoffer

Foderkridt

0,99

L-Lysinhydrochlorid

Mineralstoffer

Produkter og biprodukter af sukkerproduktion

L-Lysinhydrochlorid

0,44

Forblanding

Konserveringsstoffer

Konserveringsstoffer

Dla Vit Gysse

0,35

L-Threonin

L-Lysin, HCl

L-Lysin, HCl

Fodersalt

0,34

DL-Methionin

Forblanding

Forblanding

DL-Methionin, 40 %

0,27

Organiske syrer

Organiske syrer

L-Treonin, 50 %

0,18

L-Treonin, 50 %, hvedeklid 50 %

L-Treonin, 50 %, hvedeklid 50 %

L-Tryptofan 40 %

0,02

DL-Methionin

DL-Methionin

 

L-Tryptofan 40 %, hvedeklid 60 %

L-Tryptofan 40 %, hvedeklid 60 %



Brødr. Ewers - Top Start

M.Perregaard - MP Super Starter

Skærbæk Lokalforening - Gysse

Korn

Korn

Korn

Produkter af fisk

Produkter af fisk

Mælkeprodukter

Produkter & biprod. af olieholdige frø

Fiskemel, askefattig

HP 300, Antigenfrit sojaprotein

Olie og fedtstoffer

Produkter & biprod. af olieholdige frø

Produkter af fisk

Mineralstoffer

Mælkeprodukter

HP 400, Antigen frie sojaskaller

Mælkeprodukter

Olie og fedtstoffer

Vana-grasa 80 D

Organiske syrer

Produkter og biprodukter af rodfrugter

Olie og fedtstoffer

Frie aminosyrer

Mineralstoffer

Mineralstoffer

Forblanding

L-lysinhydroclorid

Vitaminforblanding

Vitaminer

Agro-Danmark nr. 5

Bio*pro syre

Smags og aromastoffer

L-treonin

L-Lysin-monohydroklorid

Hydroxyanalog af methionin

DL-methionin

Evisol 25000

Enzymer

Aroma

New-add forblanding

Methionin, Alimet hydroxyanalog

L-treonin

Tryptofan 50%+50% hvedestrømel

Aroma

Appendiks 2, Smågriseblandinger (6-10 uger), råvaresammensætning i pct. ifølge indlægssedler



Kontrol

KFK - Organica Promax

DLG - Startpiller LT AC UK

pct.

pct.

Hvede

53,55

Hvede

58,50

Korn

Sojaskrå

19,64

Byg

15,00

Prod. og biprod. af olieholdige frø

Byg

10,00

Sojaskrå, toasted

12,45

Olie og fedtstoffer

Fiskemel, alm

7,00

Fiskemel, askefattigt

5,50

Produkter af fisk

Animalsk fedt

4,40

Animalsk fedt

2,90

Mineralstoffer

Melasse

2,00

Monocalciumfosfat

1,30

Prod og biprod af sukkerprod.

Monocalciumfosfat

1,07

Forblanding – FormiTM

1,20

Konserveringsstof

Foderkridt

1,05

Sukkerrørmelasse

1,00

L-Lysin, HCl

L-Lysinhydrochlorid

0,39

Calciumkarbonat (kridt)

0,65

Forblanding

Fodersalt

0,33

L-lysinhydrochlorid

0,49

L-Treonin 50%, hvedeklid 50%

DL-Methionin, 40 %

0,22

Forblanding

0,40

DL-Methionin

Dla Vit Små

0,20

Fodersalt

0,40

L-Treonin, 50 %

0,15

L-threonin

0,12

DL-methionin

0,09

Brødr. Ewers - Go Start UK

M.Perregaard - Alternativ II

Skærbæk Lokalfor.-Startpiller Bio*Pro

pct.

Korn

Hvede

Hvede

49,51

Produkter og biprodukter af olieholdige frø

Byg

Byg

20,00

Produkter af fisk

Sojaskrå, d.afs.toast.

Sojaskrå, toastet

12,99

Olie og fedtstoffer

Fiskemel, askefattig

Fiskemel, askefattigt

7,00

Produkter og biprodukter af sukkerproduktion

Havre

Animalsk fedt

3,87

Mineralstoffer

Melasse, sukkeroe

Melasse, mælk Perlac 58

2,80

Frie aminosyrer

Animalsk fedt

Calciumkarbonat (Kridt)

1,08

Organiske syrer

Monocalciumfosfat

Monocalciumfosfat

1,01

Forblanding

L-lysinhydroclorid

LLB 50 L-Lysin (base) flydende

0,69

Hydroxyanalog af methionin

Calciumcarbon., kridt

Fodersalt

0,32

Smags- og aromastoffer

Agro-Danmark nr. 5

DLA VIT SMÅGRISE 500200

0,23

Enzymer

Fodersalt

Bio*Pro

0,20

Vitaminer

DL-methionin

Threonin 50

0,20

L-treonin

ALIMET flydende methionin

0,08

Tryptofan 40

0,01

Aroma

0,01

Appendiks 3 - Fravænningsfoderets garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. for to leveringer)



Firma

Kontrol

KFK

DLG

Blanding

 

Organica Avanti

Grisette AC UK

Analys./garanteret indhold 1

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

FEs pr. 100 kg 2

119

117

120

118

120

119

Råprotein, pct. 2

21,4

21,5

19,0

19,3

19,4

20,2

Lysin, g pr. kg

15,0

14,7

13,5

14,1

14,1

14,1

Methionin

4,9

4,6

4,6

4,5

-

4,3

Methionin + cystin

8,1

7,9

7,3

7,2

-

7,1

Treonin

8,7

8,5

8,5

8,4

-

8,3

Isoleucin

-

9,0

-

7,6

-

8,2

Leucin

-

14,8

-

12,9

-

14,2

Histidin

-

5,3

-

4,4

-

4,6

Fenylalanin

-

9,8

-

7,7

-

8,2

Fenylalanin + tyrosin

-

16,9

-

13,2

-

13,7

Valin

-

10,1

-

8,9

-

9,3

Total-fosfor, g pr kg

7,3

8,0

7,0

7,6

7,0

7,1

Calcium, g pr. kg

8,9

11,0

7,8

7,4

-

7,7

Zink, mg pr. kg 3

244

265

200

255

-

241

Screening for antibiotika 3

-

negativ

-

negativ

-

negativ

 

 

 

 

 

 

Firma

Brødr. Ewers

M.Perregaard

Skærbæk Lokalforening

Blanding

Top Start

MP Superstart

Gysse

Analys./garanteret indhold 1

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

FEs pr. 100 kg 2

-

120

120

118

125

125

Råprotein, pct. 2

19,8

20,3

19,4

19,5

21,3

20,9

Lysin, g pr. kg

14,6

14,5

14,5

13,7

15,0

13,7

Methionin

-

3,7

4,9

4,2

5,0

3,9

Methionin + cystin

-

6,7

7,8

6,7

8,2

6,8

Treonin

-

9,2

-

8,2

8,8

8,9

Isoleucin

-

8,2

-

8,0

-

9,2

Leucin

-

13,7

-

14,6

-

16,3

Histidin

-

4,7

-

4,7

-

4,8

Fenylalanin

-

8,6

-

8,2

-

8,8

Fenylalanin + tyrosin

-

14,8

-

14,6

-

15,5

Valin

-

9,2

-

9,4

-

10,0

Total-fosfor, g pr kg

-

6,8

-

7,1

7,5

7,4

Calcium, g pr. kg

-

11,2

-

10,7

8,1

6,7

Zink, mg pr. kg 3

-

195

230

226

200

198

Screening for antibiotika 3

-

negativ

-

negativ

 

negativ

 

 

 

 

 

 

1)

Gennemsnit af to analyser, hvis ikke andet fremgår.

2)

Gennemsnit af fire analyser.

3)

På basis af én analyse gennemført på en samleprøve af de to leveringer af foder.

Appendiks 3 - Smågrisefoderets garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. for to leveringer)



Firma

Kontrol

KFK

DLG

Blanding

 

 

Organica Promax

Startpiller LT AC UK

Analys./garanteret indhold 1

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

FEs pr. 100 kg 2

115

115

112

111

116

113

Råprotein, pct. 2

20,1

20,0

17,3

17,4

19,4

19,8

Lysin, g pr. kg

13,7

13,8

12,0

11,9

13,2

13,0

Methionin

4,4

3,9

3,6

3,5

-

3,9

Methionin + cystin

7,5

6,9

6,4

6,4

-

7,1

Treonin

7,9

7,6

6,9

6,9

-

7,6

Isoleucin

-

8,6

-

7,0

-

8,4

Leucin

-

13,9

-

11,8

-

13,8

Histidin

-

5,1

-

4,1

-

4,8

Fenylalanin

-

9,0

-

7,7

-

9,2

Fenylalanin + tyrosin

-

15,4

-

13,1

-

15,7

Valin

-

9,8

-

8,0

-

9,3

Total-fosfor, g pr kg

7,1

7,3

6,9

6,5

7,4

7,5

Calcium, g pr. kg

8,6

9,3

7,9

8,4

-

9,0

Zink, mg pr. kg 3

166

147

-

132

-

217

Screening for antibiotika 3

-

negativ

-

negativ

-

negativ

 

Firma

Brødr. Ewers

M.Perregaard

Skærbæk Lokalforening

Blanding

Go Start UK

Alternativ II

Startpiller Bio*Pro

Analyseret/garanteret indhold1

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

FEs pr. 100 kg2

-

113

114

111

113

111

Råprotein, pct. 2

18,6

18,8

19,3

19,0

18,6

18,0

Lysin, g pr. kg

13,4

13,2

13,1

13,2

12,8

12,3

Methionin

-

3,1

4,2

4,0

3,3

3,1

Methionin + cystin

-

6,1

7,2

7,2

6,3

6,1

Treonin

-

7,4

-

7,7

7,4

7,2

Isoleucin

-

8,1

-

8,3

-

7,5

Leucin

-

13,2

-

13,6

-

12,3

Histidin

-

4,8

-

5,1

-

4,4

Fenylalanin

-

8,8

-

8,9

-

8,1

Fenylalanin + tyrosin

-

15,0

-

15,2

-

13,9

Valin

-

9,0

-

9,3

-

8,6

Total-fosfor, g pr kg

-

7,0

-

7,7

7,1

7,3

Calcium, g pr. kg

-

8,2

-

8,4

8,5

8,8

Zink, mg pr. kg3

-

194

230

260

138

164

Screening for antibiotika3

-

negativ

-

negativ

-

negativ

1)

Gennemsnit af to analyser, hvis ikke andet fremgår.

2)

Gennemsnit af fire analyser.

3)

På basis af én analyse gennemført på en samleprøve af de to leveringer af foder.

Afp. 591/arkiv nr. 4523.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Christian Fink Hansen

Udgivet: 17. august 2000

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring