24. august 2000

Meddelelse Nr. 485

Produkttest af rørfodringsautomater til smågrise

Produkttest af rørfodringsautomater til smågrise

Sammendrag

I én besætning blev fem forskellige rørfodringsautomater til smågrise sammenlignet med hensyn til produktionsresultater (daglig tilvækst og foderforbrug) og funktion (foderspild, justeringsvenlighed, indlæringsvenlighed, brodannelse, kagedannelse, rengøringsvenlighed, arbejdsmiljø, holdbarhed og slid). Der blev i alt sat 310 grise i forsøg pr. fabrikat fordelt på 9 gentagelser.



Følgende automater indgik i sammenligningen:

TUBE-O-MAT fra Egebjerg Maskinfabrik, version 0599

Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen, version 1999

AP-Swing Midi fra Agro Products, version 1998

Trio-Feeder Mini fra Durofarm, version 1

Star Feeder K-flex fra W. Domino, version 18335-1-99

Der var ikke statistisk sikker forskel mellem automaterne med hensyn til produktionsværdien. Dog var der en tendens til lavere produktionsværdi ved AP-Swing Midi fra Agro Products sammenlignet med Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen. Dette skyldtes sandsynligvis en lavere daglig tilvækst. En mulig forklaring kan være en lavere ydelse på drikkeventilerne i AP-Swing Midi som kan have været begrænsende for grisenes foderoptagelse.

Funktionsvurderingen for hver automat blev sammenvejet i et funktionsindeks som er opbygget, så de checkpunkter der betyder mest for produktionsøkonomien eller grisenes mulighed for at betjene automaten bliver vægtet højest. Automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm opnåede kun en ud af fire stjerner (vurdering = dårlig), mens de øvrige automater opnåede tre stjerner (vurdering = god).

Når doseringsenheden var indstillet korrekt, blev der ikke registreret foderspild ved automaterne.

Automaterne TUBE-O-MAT og Faaborg 3-i-1 havde tilstrækkelig med indstillingsmuligheder og var lette at betjene. De øvrige automaters justeringsanordninger havde større eller mindre mangler.

Grisene kunne uden problemer benytte automaternes doseringsenhed.

Ved automaterne AP-Swing Midi og Star Feeder K-flex opstod der få gange bro i overgangen mellem foderbeholder og doseringsenhed. Brodannelserne opstod kun ved meget fedtrig foderblanding.

Automaterne TUBE-O-MAT og Star Feeder K-flex havde få tørre kager på doseringsenheden. Kagedannelsen havde ingen betydning for automaternes funktion. Ved de øvrige automater var der i større eller mindre grad kagedannelse.

Rengøringsvenligheden var bedst ved de automater der lettes kunne tømmes for foder. Automaten Trio-Feeder Mini var vanskelig at rengøre dels fordi den var svær at skille ad og tømme for foder dels fordi der var mange hjørner og løsdele der hver især skulle rengøres.

Arbejdet med påfyldning af automaterne var ved de fleste automater acceptabelt. Ved automaten Trio-Feeder Mini derimod var tragtens overkant meget højt placeret, hullet til påfyldning af foder var meget lille og låget kunne ikke stå selv. Overkanten af tragten var på de afprøvede automater i en uhensigtsmæssig arbejdshøjde hvorfor det ikke kan anbefales at fodre manuelt via tragten i længere perioder.

Baggrund

Der er stor interesse for at anvende rørfodringsautomater blandt svineproducenter og tilsvarende stor konkurrence blandt firmaer som markedsfører dem.

Rørfodringsautomater er billigere end almindelige tørfodringsautomater, idet den samme rørfodringsautomat kan benyttes til to stier. Endvidere mindskes arbejdsforbruget hvad angår tilsyn, justering og rengøring af automaten.

Resultater fra en tidligere produkttest af rørfodringsautomater til smågrise viser, at der kan være betydelige funktionelle forskelle på automaterne (Erfaring nr. 9902, Den rullende Afprøvning).

For at undgå fejlinvesteringer ved at vælge et forkert produkt er det vigtigt at få belyst funktionen af de forskellige produkter på markedet. Som noget nyt tilbydes firmaerne fremover at få testet deres produkter mod betaling. Samtidig udvides testen til også at omfatte produktionsresultater.

Formålet med afprøvningen var at foretage en funktionsbedømmelse af 5 rørfodringsautomater med henblik på at afsløre forskelle i funktion. Endvidere at sammenligne produktionsresultater hos smågrise fodret via forskellige rørfodringsautomater.

Materiale og metoder

Sammenligning af 5 forskellige rørfodringsautomater til smågrise (so- og galtgrise) fra 7-16 kg blev gennemført i én besætning. Der var opsat tre automater fra hvert fabrikat. Stalden blev vasket før indsættelse af et nyt hold grise. Produktionsforhold og indretning fremgår af tabel 1. Følgende fabrikater indgik i undersøgelsen:



Gruppe 1:

TUBEOMAT fra Egebjerg Maskinfabrik, version 0599

Gruppe 2:

Faaborg 3i1 fra L. Frandsen, version 1999

Gruppe 3:

AP-Swing Midi fra Agro Products, version 1998

Gruppe 4:

TrioFeeder Mini fra Durofarm, version 1

Gruppe 5:

Star Feeder K flex fra W. Domino, version 18335199

Fra indsættelse i smågrisestalden blev alle grise udelukkende fodret via rørfodringsautomaterne.

Automaterne blev monteret af de respektive firmaer og var placeret i overgangen mellem leje- og gødeareal i stiadskillelsen mellem to stier.

På baggrund af firmaernes egne anbefalinger var der ikke supplerende vandforsyning ved automaterne TUBE-O-MAT fra Egebjerg, Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen og Trio-Feeder Mini fra Durofarm. I de øvrige grupper havde grisene adgang til supplerende vand via en drikkekop opsat over spaltegulvet i gødearealet.

Nærmere beskrivelse samt vurdering af rørfodringsautomaterne er angivet i Appendiks 1 bagest i Meddelelsen.

Tabel 1. Produktionsforhold og beskrivelse af smågrisestaldens indretning

Sundhedsstatus

MS

Staldindretning

Sektioneret, to-klimastier

Driftsform

Alt-ind alt-ud

Gulvudformning

Delvist spaltegulv (1/3)

Stidimensioner, m

1,81 x 3,60

Antal grise pr. sti

17

Areal pr. gris, m³/gris

0,30

Fodertype *

1. blanding: 1,28 FEs/kg (mel)- 7 dage2. blanding: 1,20 FEs/kg (mel)- 7 dage3. blanding: 1,19 FEs/kg (mel)- 14 dag

Vandforsyning

Én drikkekop pr. sti i de stier hvor firmaerne ønskede supplerende vandforsyning (se tekst).

*

alle foderblandinger opfyldte normerne i henhold til Fokus på normer for næringsstoffer, 1998, Landsudvalget for Svin, DS.

Registeringer - produktionsresultater

Før indsættelse blev grisene sorteret i tre grupper efter størrelse. Grisene blev derefter fordelt så der inden for hver gruppe var to stier med små grise, to stier med mellemstore grise og to stier med store grise.

Ved indsættelse blev grisene vejet og fordelt mellem forsøgsgrupperne, så grupperne var ensartede med hensyn til vægt. I forsøgsperioden blev der foretaget registrering af daglig tilvækst, foderforbrug, sygdomsbehandlinger og antal døde. Hver dobbeltsti udgjorde en forsøgsenhed.

Produktionsværdien, DB pr. gris, blev beregnet som: (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal FEs x kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (6,90 kr pr. kg tilvækst) blev beregnet på basis af dels den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels den gennemsnitlige notering de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999) for 7 kgs grise (230 kr. pr. gris, +/- 7,20 kr. pr. kg), samt 30 kgs grise (360 kr. pr. gris, +/- 4,95  kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnittet af de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999), fravænningsfoder: 2,08 kr. pr. FEs; smågrisefoder: 1,56 kr. pr. FEs.

Desuden er der lavet en beregning med de aktuelle noteringer der var gældende på afprøvningstidspunket 22. september 1999 - 26. januar 2000) samt prisen på foder i afprøvningsbesætningen. Tilvækstværdien (6,34 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet på grundlag af følgende priser: 7 kgs grise (193 kr. pr. gris, +/- 6,35 kr pr. kg), samt 25 kgs grise (286  kr pr. gris, +/- 4,16 kr pr. kg), foder: 1,48 kr pr. FEs.

Data blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som kovariabel, hold og gruppe som forklarende variabel. Sygdomsdata blev analyseret som sekundær parameter. Der blev foretaget 10 parvise sammenligninger (alle mod alle). Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau korrigeret for 10 parvise sammenligninger ved en Bonferroni t-test. Resultaterne er vist som korrigerede gennemsnit for hver gruppe.

Registeringer - funktion af automaterne

En registreringstekniker foretog en systematisk vurdering af automaterne hver 14. dag. Én gang i afprøvningsperioden blev automaterne funktionsbedømt ved et fællesbesøg af et testpanel, bestående af den forsøgsansvarlige, registreringsteknikeren samt af to personer der ikke var bekendt med automaterne. Testpanelet udarbejdede en testprotokol og fastlagde forventet niveau for automaternes kvalitet - dvs. de tekniske og udformningsmæssige krav, som kan forventes opfyldt med den teknik og viden der er til rådighed på pågældende tidspunkt. Karaktergivningen blev givet på basis af koncensus i testpanelet.

Følgende forhold blev registreret og bedømt ved en karaktergivning med fire niveauer, hvor **** = meget god og * = dårlig:

Foderspild blev registeret når der lå foder på gulvet ved krybben og i gyllekummen.

Justeringsvenlighed blev bedømt ud fra hvor let justeringshåndtaget var at betjene, om indstillingen var med trin og nummerering, samt om der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Endvidere blev det vurderet om det var muligt at justere automaten når der var foder i foderbeholderen uden at skulle bruge værktøj. For at lette tilsynet af automaten var det en fordel at indstillingen kunne ses fra inspektionsgangen.

Indlæringsvenlighed blev bedømt ud fra om grisene benyttede automaten de første dage efter indsættelse.

Brodannelse blev bedømt ud fra, om der opstod bro i foderbeholderen eller i overgangen mellem foderbeholder/tragt og doseringsenheden.

Kagedannelse blev registreret, når der sad kager af foder i hjørner og kanter på krybben eller på doserings- og justeringsenheden. Kagedannelse blev vurderet ud fra, om kagerne havde betydning for automatens funktion og grisenes sundhed.

Rengøringsvenlighed blev bedømt ud fra om automaten var let at vaske og samle igen samt om den var let at tømme for foder (manuelt).

Arbejdsmiljø blev bedømt ud fra arbejdshøjde til overkant af foderbeholderen/tragten, om der var låg på, om hullet/låget under påfyldning af foder var tilstrækkelig stort og om det kunne stå selv.

Holdbarhed og slid blev bedømt ud fra, om der var blankslidte områder på automaten eller om der var dele af automaten, der gik i stykker.

Funktionsindeks

Funktionsvurderingen for hver automat blev sammenvejet i et funktionsindeks. Indekset er opbygget, så de checkpunkter der betyder mest for produktionsøkonomien, eller grisenes mulighed for at betjene automaten for at få foder, bliver vægtet højest.

Følgende checkpunkter indgår med faktor 6 i indekset:



*

Foderspild

*

Justeringsvenlighed

*

Indlæringsvenlighed

*

Brodannelse

Checkpunkterne i denne gruppe er så vigtige i den samlede bedømmelse, at hvis et af punkterne kun tildeles én eller to stjerner, får alle punkter i gruppen én  henholdsvis to stjerner. Hvis der tildeles både en stjerne og to stjerner i denne gruppe får alle punkter i gruppen en stjerne.

Nedenstående checkpunkter har sjældent betydning for grisenes sundhed, men stor betydning for om det er besværligt for staldpersonalet at rengøre og fylde automaterne. Følgende checkpunkter indgår med faktor 3,5 i indekset:



*

Kagedannelse

*

Rengøringsvenlighed

*

Arbejdsmiljø

Checkpunkterne i denne gruppe er vigtige i den samlede bedømmelse. Hvis et af punkterne kun opnår én eller to stjerner får alle punkter i gruppen én henholdsvis to stjerner. Hvis der tildeles både én og to stjerner i denne gruppe får alle punkter i gruppen en stjerne.

Dette checkpunkt har stor økonomisk betydning, men er ikke et punkt der til fulde kan undersøges ved denne type af test. Følgende checkpunkt indgår med faktor 0,5 i indekset:



*

Holdbarhed og slid

Dette checkpunkt skal som minimum opnå tre stjerner. Hvis automaten tildeles én eller to stjerner bliver den samlede vurdering af automaten én henholdsvis to stjerner.

Samlet vurdering

Der fortages en samlet vurdering af produkterne ved at opsummere karaktererne. Antal stjerner for hvert checkpunkt lægges sammen. Ud fra en skala fra 0 til 40 gives karakteren én, to, tre eller fire stjerner, hvilket så bliver den samlede vurdering af automaten (se eksempel i Appendiks 2).

Skala:



0-22

 = én stjerne

22,5 - 33

 = to stjerner

33,5 - 38,5

 = tre stjerner

39 - 40

 = fire stjerner

Resultater og diskussion

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne samt produktionsværdiindeks fremgår af tabel 2.

Tabel 2. Produktionsresultater

Foderautomat

TUBE-

O-MAT

Faaborg

3-i-1

AP-

Swing Midi

Trio-

Feeder Mini

Star

Feeder K-flex

Antal hold

9

9

9

9

9

Antal producerede grise

303

303

310

306

311

Vægt ved indsættelse, kg

7,3

7,3

7,4

7,4

7,4

Vægt ved afgang, kg

15,5

15,6

15,0

15,0

15,4

Daglig tilvækst, g  1)

289

296

273

271

286

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,52

0,51

0,49

0,48

0,53

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,80

1,74

1,79

1,77

1,86

Prod. sværdi ved 5-års priser 2): kr./gris

32,2

33,6

29,9

30,4

30,5

Indeks

100

104

93

95

95

Prod. værdi ved aktuelle priser 2): kr./gris

30,2

31,5

28,1

28,6

28,6

indeks

100

104

93

94

95

1)

korrigeret for vægt ved indsættelse

2)

ved sammenligning af produktionsværdien mellem grupperne skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris eller minimum 12 indekspoints før der er tale om en statistisk sikker forskel

Af tabel 2 fremgår det, at der ikke er statistisk sikker forskel er mellem automaterne med hensyn til produktionsværdien. Der var dog en tendens til (p=0,06) lavere produktionsværdi ved AP-Swing Midi fra Agro Products sammenlignet med Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen. Dette skyldes muligvis en lavere daglig tilvækst. En forklaring kan være en lavere ydelse på drikkeventilerne (tabel 4) i AP-Swing Midi som kan have været begrænsende for grisenes foderoptagelse.

I gennemsnit var dødeligheden 0,6 pct. og i gennemsnit blev 3,5 pct. af grisene behandlet.

Funktion af automaterne

Den samlede funktionsbedømmelse og funktionsindeks af de enkelte rørfodringsautomater er angivet i tabel 3.

Tabel 3. Funktionsmæssig vurdering af automaterne samt funktionsindeks

Foderautomat

TUBE-

O-MAT

Faaborg 3-i-1

AP-

Swing Midi

Trio-

Feeder Mini

Star Feeder

K-flex

Foderspild

****

****

****

****

****

Justeringsvenlighed

****

****

***

**

***

Indlæringsvenlighed

****

****

****

****

****

Brodannelse

****

****

***

****

***

Kagedannelse

***

***

***

**

***

Rengøringsvenlighed

***

***

***

*

***

Arbejdsmiljø

****

****

***

**

****

Holdbarhed og slid

****

****

****

****

****

Funktionsindeks

***

***

***

*

***



*=dårlig, **=mindre god, ***=god, ****=meget god

Foderspild

Når doseringsenheden var indstillet korrekt blev der ikke registreret foderspild fra automaterne. Ved alle automater var der vådt på det faste gulv.

Der var tendens til mere fugt omkring automaterne  Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen og Trio-Feeder Mini fra Durofarm. Ved automaten Trio-Feeder Mini havde nyindsatte grise tendens til at træde op i krybben.

Justeringsvenlighed

Automaterne TUBE-O-MAT fra Egebjerg og Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen havde tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder, var forsynet med en skala samt et justeringshåndtag, der var let at betjene. Skalaen på automaten Faaborg 3-i-1 var et påsat klistermærke der i løbet af afprøvningsperioden begyndte at falde af på grund af vask. Under klistermærket var der yderligere en skala. Ved begge automater vendte håndtaget ud mod inspektionsgangen hvilket letter tilsynet.

Automaten AP-Swing Midi fra Agro Products havde tilstrækkelig med indstillingsmuligheder samt et justeringshåndtag der var let at betjene. Der var en skala, men tallene var svære at aflæse.

Automaten Star Feeder K-flex fra W. Domino havde et godt justeringshåndtag med skala. Indstillingen var trinløs. Automaten var svær at indstille korrekt da en mindre ændring havde stor effekt på den mængde foder der kom ud ved påvirkning af doseringsenheden.

Automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm havde et justeringshåndtag der var svært at betjene. Håndtaget var meget lille og det var svært ved justering at få stangen i låseposition. Hvis stangen ikke kom rigtig på plads kunne den falde ned, og det bevirkede at automaten lukkede helt for foder. Der var tilstrækkelig med indstillingsmuligheder, men kun delvis angivelse af skala.

På automaterne AP-Swing Midi fra Agro Products, Star Feeder K-flex fra W. Domino og  Trio-Feeder Mini fra Durofarm vendte justeringshåndtaget ikke ud mod inspektionsgangen.

Indlæringsvenlighed

Ved ingen af automaterne havde grisene svært ved at benytte doseringsenheden.

Brodannelse

Ved automaterne AP-Swing Midi fra Agro Products og Star Feeder K-flex opstod der få gange bro i overgangen mellem foderbeholder og doseringsenhed. Brodannelse opstod kun ved brug af blanding 1 der var meget fedtrig og dermed havde svært ved at glide fra tragten til doseringsenheden.

Kagedannelse

Automaterne TUBE-O-MAT fra Egebjerg og Star Feeder K-flex fra W. Domino havde få tørre kager på doseringsenheden. Kagedannelsen havde ingen betydning for automatens funktion.

Automaten Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen havde få tørre kager på doseringsenheden, udvendig på krybben samt på repos. Kagerne havde ingen betydning for automatens funktion.

Automaten AP-Swing Midi fra Agro Products havde få tørre kager på doseringsenheden samt på yder- og indersiden af krybben. Kagerne havde ingen betydning for automatens funktion. Endvidere var der våde kager omkring skruer og stålkant i krybben - ingen af kagerne var surtlugtende.

Automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm havde tørre kager på doseringsenheden og på gitter omkring doseringsenheden. Kagerne havde ingen betydning for automatens funktion. Der var en tyk fugtig kage ved krybbekanten. Kagen opstod sandsynligvis fordi krybben var udformet, så grisene havde svært ved at holde den ren. Der var belægninger i krybben under drikkeventilerne samt foder i vandet. Foderet i vandet havde tendens til at være surtlugtende.

Rengøringsvenlighed

Ved automaterne TUBE-O-MAT fra Egebjerg og Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen kunne røret løftes og foderet fjernes ved hjælp af højtryksrenser. Røret kunne ikke løftes så højt at automaten manuelt kunne tømmes for foder.

De øvrige automater kunne kun tømmes for foder, når den nederste del af doseringsenheden blev afmonteret. For at tømme automaten Star Feeder K-flex skulle der benyttes en svensknøgle eller lignende ved afmontering af doseringsenheden, ved automaten AP-Swing Midi fra Agro Products en skruetrækker. Begge automater var nemme at samle igen. Automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm var vanskelig at skille ad og samle fordi der var mange dele der skulle passe sammen og vejledning var nødvendig.

I forbindelse med rengøring blev der anvendt højtryksrenser. Automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm var vanskelig at rengøre da der var mange hjørner og løsdele der hver især skulle rengøres. Endvidere var krybben dyb og det gjorde rengøringen besværlig. De øvrige automater var lette at rengøre med højtryksrenser.

I forbindelse med rengøring er det vigtigt at alle foderkager fjernes, da der ellers dannes der bro når automaten fyldes med foder igen. Samtidig bør låget stå åbent efter vask, så automaten kan tørre helt.

Højden på tragtens overkant har stor betydning for hvor nem automaten er at rengøre (se under arbejdsmiljø).

Arbejdsmiljø

Alle tragte var forsynet med låg. En del af låget kunne åbnes så det var muligt at fylde automaten manuelt.

Ved automaterne TUBE-O-MAT fra Egebjerg, Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen og Star Feeder K-flex fra W. Domino kunne den del af låget der åbnes ved påfyldning af foder stå selv. Endvidere var der et tilpas stort hul til påfyldning af foder.

På automaten AP-Swing Midi fra Agro Products kunne låget ikke stå selv. Hullet til påfyldning af foder var tilpas stort.

Overkant af tragt på automaten Trio-Feeder Mini fra Durofarm var placeret meget højt og var vanskeligt at fylde med foder. Endvidere var hullet lille og låget kunne ikke stå selv.

Den ideelle arbejdshøjde (lig overkant af foderbeholder) ved manuel påfyldning med skovl er 10-15 cm under albuen, når armen hænger slapt ned. Ved fodertildeling med spand bør højden være 15-20 cm under albuen, når armen hænger slapt ned. Overkanten af tragten var på de afprøvede automater i en uhensigtsmæssig arbejdshøjde hvorfor det ikke kan anbefales at fodre via tragten i længere perioder.

Holdbarhed og slid

Efter ca. 6 måneders afprøvning var der intet synligt slid på automaterne

Vandforsyning

Ydelsen på drikkeventiler og drikkekopper blev målt i løbet af afprøvningsperioden. Vandydelse i automaterne og drikkekopper er gennemsnit af alle ventiler. Resultaterne fremgår af tabel 4.

Tabel 4. Vandydelse i automat samt ved supplerende vandforsyning, liter pr. minut ved ca. 2,5 bar

Automattype

Ydelse i automaten,

l/minut

Ydelse i supplerende vandforsyning,

l/minut

TUBE-O-MAT

1,33

-

Faaborg 3-i-1

1,24

-

AP-Swing Midi

0,38

2,03

Trio-Feeder Mini

1,41

-

Star Feeder K-flex

1,98

2,13

Som det fremgår af tabel 4 var der markant lavere ydelse ved ventilerne i automaten fra Agro Products. Dette kan som tidligere nævnt have begrænset grisenes foderoptagelse (tabel 2).

Ifølge Bekendtgørelse om beskyttelse af svin skal grise have fri adgang til frisk vand i tilstrækkelig mængde. Derfor anbefales det, at der opsættes supplerende vandforsyning ved brug af rørfodringsau­tomater til smågrise.

Det anbefales, at der opsættes reduktionsventil for at holde vandtrykket konstant ved brug af rørfodringsautomater. Vandtrykket skal være 2,0-2,5 bar for at undgå for stort vandspild.

Referencer

Den rullende Afprøvning, Erfaring nr. 9902, 1999. Produkttest af rørfodringsautomater til smågrise.

Fokus på normer for næringsstoffer, 1998, Landsudvalget for Svin, DS

Bekendtgørelse om beskyttelse af svin, nr. 998, af 14. december 1993.

Deltagere: Thomas Lund Sørensen og Verner Ruby.

Appendiks 1

TUBE-O-MAT fra Egebjerg Maskinfabrik, version 0599

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en formstøbt plastictragt, et rør i rustfri stål og en formstøbt krybbe af rustfri stål. Overgangen mellem tragt og rør er fleksibel. Midt i krybben er der et plateau som foderet falder ned på. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Stålrøret fungerer som doseringsenhed. Åbningsgraden mellem rør og plateau kan reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på tragten. Justeringen fastholdes med håndtaget, som vender ud mod inspektionsgangen. Der er 23 indstillingsmuligheder og nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Tragten og låget er af plastic. Den midterste del af låget kan åbnes og kan stå selv.



Krybbe:

Bredde, cm: 60

Dybde, cm: 30

Højde, cm: 12

Tragt:

Højde overkant, cm: 135

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringen var nem. Automaten havde tilstrækkelige indstillingsmuligheder samt en skala. Justeringshåndtaget var let at betjene og vendte ud mod inspektionsgangen.

Der var få tørre kager på doseringsenheden. Kagedannelsen havde ingen betydning for funktion af automaten.

I forbindelse med rengøring af automaten kunne røret løftes og foderet fjernes ved hjælp af højtryksrenser. Røret kunne ikke løftes så højt at automaten manuelt kunne tømmes for foder. Automaten var let at rengøre med højtryksrenser.

Arbejdsmiljø. Låget på tragten kunne stå selv og der var et tilpas stort hul.

Der var ingen bemærkninger til indlæringsvenlighed, brodannelse, holdbarhed og slid.



Foderautomat

----------------------- TUBE-O-MAT -----------------------

Antal hold

9

 

Foderspild

****

Antal producerede grise

303

 

Justeringsvenlighed

****

Vægt ved indsættelse, kg

7,3

 

Indlæring

****

Vægt ved afgang, kg

15,5

 

Brodannelse

****

Daglig tilvækst, g  1)

289

 

Kagedannelse

***

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,52

 

Rengøringsvenlighed

***

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,80

 

Arbejdsmiljø

****

Produktionsværdi ved 5-års priser  2):kr./gris

32,2

 

Holdbarhed og slid

****

Produktionsværdi ved aktuelle priser  2): kr./gris

30,2

 

Funktionsindeks

***

1

korrigeret for vægt ved indsættelse

2

ved sammenligning af produktionsværdien mellem de grupper der deltog i afprøvningen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris før der er tale om en statistisk sikker forskel.

Faaborg 3-i-1 fra L. Frandsen, version 1999

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en formstøbt plastictragt, et rør i rustfri stål samt en formstøbt krybbe af polyesterbeton. Overgangen mellem tragt og rør er fleksibel. Midt i krybben er der et plateau, som foderet falder ned på. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Stålrøret fungerer som doseringsenhed. Åbningsgraden mellem rør og plateau kan reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på tragten. Justeringen fastholdes med håndtaget, som vender ud mod inspektionsgangen. Der er 23 indstillingsmuligheder og nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Tragten og låget er af plastic. Den midterste del af låget kan åbnes og kan stå selv.



Krybbe:

Bredde, cm: 58

Dybde, cm: 23-38 (oval)

Højde, cm: 13

Tragt:

Højde overkant, cm: 134 - placeret på 5 cm højt repos

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringen var nem. Automaten havde tilstrækkelige indstillingsmuligheder samt en skala. Skalaen var et påsat klistermærke der under afprøvningsperioden begyndte at falde af ved vask. Under klistermærket var der yderligere en skala. Justeringshåndtaget var let at betjene og vendte ud mod inspektionsgangen.

Der var få tørre kager på doseringsenheden, udvendig på krybben samt på repos. Kagedannelsen havde ingen betydning for funktion af automaten.

I forbindelse med rengøring af automaten kunne røret løftes og foderet fjernes ved hjælp af højtryksrenser. Røret kunne ikke løftes så højt at automaten manuelt kunne tømmes for foder. Automaten var let at rengøre med højtryksrenser.

Arbejdsmiljø. Låget på tragten kunne stå selv og der var et tilpas stort hul.

Der var ingen bemærkninger til indlæringsvenlighed, brodannelse, holdbarhed og slid.



Foderautomat

----------------- Faaborg 3-i-1 -----------------

Antal hold

9

 

Foderspild

****

Antal producerede grise

303

 

Justeringsvenlighed

****

Vægt ved indsættelse, kg

7,3

 

Indlæring

****

Vægt ved afgang, kg

15,6

 

Brodannelse

****

Daglig tilvækst, g  1)

296

 

Kagedannelse

***

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,51

 

Rengøringsvenlighed

***

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,74

 

Arbejdsmiljø

****

Produktionsværdi ved 5-års priser  2): kr./gris

33,6

 

Holdbarhed og slid

****

Produktionsværdi ved aktuelle priser  2): kr./gris

31,5

 

Funktionsindeks

***

1)

korrigeret for vægt ved indsættelse

2)

ved sammenligning af produktionsværdien mellem de grupper der deltog i afprøvningen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris før der er tale om en statistisk sikker forskel

AP-Swing Midi, version 1998

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder, en plastic doseringsenhed samt en rund krybbe af plast med en rustfri kant. Midt i krybben er en lille rustfri forhøjning som foderet falder ned på. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden er udformet som et pendul grisene skal aktivere. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på beholderen. Justeringen fastholdes med håndtaget. Håndtaget vender ikke ud mod inspektionsgangen. Der er 15 indstillingsmuligheder og nummerangi­velse på indstilling af doseringsenheden.

Foderbeholderen er forsynet med låg. Den ene side af låget kan åbnes, men kan ikke stå selv.



Krybbe:

Diameter, cm: 44

Højde, cm: 10

Tragt:

Højde overkant, cm: 125

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringen var nem. Automaten havde tilstrækkelige indstillingsmuligheder. Der var skala men tallene var svære at aflæse. Justeringshåndtaget var let at betjene, men vendte ikke ud mod inspektionsgangen.

Der opstod få gange brodannelse ved brug af fedtrig blanding (blanding 1).

Der var få tørre kager på doseringsenheden og  på yder- og indersiden af krybben. Kagedannelsen havde ingen betydning for funktion af automaten. Endvidere var der våde kager omkring skruer og stålkant i krybben - ingen af kagerne lugtede surt.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres.  Automaten var let at samle igen.

Automaten var let at rengøre med højtryksrenser.

Arbejdsmiljø. Låget på tragten kunne ikke stå selv. Der var et tilpas stort hul.

Der var ingen bemærkninger til indlæringsvenlighed, holdbarhed og slid.



Foderautomat

--------------------- AP-Swing Midi ---------------------

Antal hold

9

 

Foderspild

****

Antal producerede grise

310

 

Justeringsvenlighed

***

Vægt ved indsættelse, kg

7,4

 

Indlæring

****

Vægt ved afgang, kg

15,0

 

Brodannelse

***

Daglig tilvækst, g  1)

273

 

Kagedannelse

***

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,49

 

Rengøringsvenlighed

***

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,79

 

Arbejdsmiljø

***

Produktionsværdi ved 5-års priser 2): kr./gris

29,9

 

Holdbarhed og slid

****

Produktionsværdi ved aktuelle priser 2): kr./gris

28,1

 

Funktionsindeks

***

korrigeret for vægt ved indsættelse

ved sammenligning af produktionsværdien mellem de grupper der deltog i afprøvningen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris før der er tale om en statistisk sikker forskel

Trio-Feeder Mini fra Durofarm, version 1

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder, hvor der er påsat et bundstykke af rustfri stål med en rustfri doseringsenhed samt en formstøbt krybbe af polyesterbeton. Krybben er opdelt i tre rum, så foder og vand er adskilt. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af en hestesko i rundjern som aktiveres ved påvirkning. Åbningsgraden reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på beholderen. Justeringen fastholdes med håndtaget. Håndtaget vender ikke ud mod inspektionsgangen. Der er 11 indstillingsmuligheder og delvis nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Foderbeholderen er forsynet med låg. Den miderste del af låget kan åbnes, men kan ikke stå selv.



Krybbe:

Bredde, cm: 70

Dybde, cm: 36

Højde, cm: 12

Tragt:

Højde overkant, cm: 137

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringen var vanskelig, fordi håndtaget var svært at betjene. Håndtaget var meget lille og det var svært ved justering at få stangen i låseposition. Hvis stangen ikke kom rigtig på plads kunne den falde ned og lukke for fodertildelingen. Automaten havde tilstrækkelige indstillingsmuligheder. Der var kun delvis angivelse af skala. Justeringshåndtaget vendte ikke ud mod inspektionsgangen.

Der var tørre kager på doseringsenheden og på gitteret omkring doseringsenheden. Kagedannelsen havde ingen betydning for automatens funktion. Der var en tyk fugtig kage ved krybbekanten samt belægninger i krybben under drikkeventilerne. Endvidere var der foder i vandet som havde tendens til at lugte surt.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres.  Det var vanskeligt at afmontere og samle doseringsenheden, fordi der var mange dele der skulle passe sammen og en vejledning var nødvendig. Automaten var vanskelig at rengøre med højtryksrenser på grund af en dyb krybbe samt mange hjørner og løsdele der hver især skulle rengøres.

Arbejdsmiljø. Overkanten af tragten var placeret meget højt og det vil være vanskeligt for de fleste at fylde automaten manuelt. Hullet var lille og låget kunne ikke stå selv.

Der var ingen bemærkninger til indlæringsvenlighed, brodannelse, holdbarhed og slid.



Foderautomat

---------------------Trio-Feeder Mini---------------------

Antal hold

9

 

Foderspild

****

Antal producerede grise

306

 

Justeringsvenlighed

**

Vægt ved indsættelse, kg

7,4

 

Indlæring

****

Vægt ved afgang, kg

15,0

 

Brodannelse

****

Daglig tilvækst, g  1)

271

 

Kagedannelse

**

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,48

 

Rengøringsvenlighed

*

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,77

 

Arbejdsmiljø

**

Produktionsværdi ved 5-års priser 2): kr./gris

30,4

 

Holdbarhed og slid

****

Produktionsværdi ved aktuelle priser 2): kr./gris

28,6

 

Funktionsindeks

*

korrigeret for vægt ved indsættelse

ved sammenligning af produktionsværdien mellem de grupper der deltog i afprøvningen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris før der er tale om en statistisk sikker forskel

Star Feeder K-flex fra W. Domino, version 18335-1-99

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder hvor der er påsat et bundstykke af rustfri stål med en rustfri svingarm som doseringsenhed. Krybben er rund og af rustfrit stål. Midt i krybben er en lille forhøjning til foderet. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af to pinde der aktiveres ved at skubbe til dem. Åbningsgraden reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på beholderen. Justeringen fastholdes med håndtaget.

Håndtaget vender ikke ud mod inspektionsgangen.

Indstillingen er trinløs.

Der er nummerangivelse på indstillingen af doseringsenheden. 

Foderbeholderen er forsynet med låg. Den ene side af låget kan åbnes og kan stå selv.



Krybbe:

Diameter, cm: 39

Højde, cm: 10

Tragt:

Højde overkant, cm: 111

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringen var svær da en mindre ændring havde stor effekt på den mængde foder der kom ud ved påvirkning af doseringsenheden. Justeringshåndtaget var let at betjene men vendte ikke ud mod inspektionsgangen. Der var skala på justeringshåndtaget.

Der opstod få gange brodannelse ved brug af fedtrig blanding (blanding 1). Der var få tørre kager på doseringsenheden. Kagedannelsen havde ingen betydning for automatens funktion.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres.  Automaten var let at samle igen og var let at rengøre med højtryksrenser. Arbejdsmiljø. Låget på tragten kunne stå selv og der var et tilpas stort hul.

Der var ingen bemærkninger til indlæringsvenlighed, holdbarhed og slid.



Foderautomat

---------------------Star Feeder K-flex---------------------

Antal hold

9

 

Foderspild

****

Antal producerede grise

311

 

Justeringsvenlighed

***

Vægt ved indsættelse, kg

7,4

 

Indlæring

****

Vægt ved afgang, kg

15,4

 

Brodannelse

***

Daglig tilvækst, g  1)

286

 

Kagedannelse

***

Foderforbrug pr. dag, FEs/gris

0,53

 

Rengøringsvenlighed

***

Foderudnyttelse, FEs/kg tilvækst

1,86

 

Arbejdsmiljø

****

Produktionsværdi ved 5-års priser 2): kr./gris

30,5

 

Holdbarhed og slid

****

Produktionsværdi ved aktuelle priser 2): kr./gris

28,6

 

Funktionsindeks

***

1)

korrigeret for vægt ved indsættelse

2)

ved sammenligning af produktionsværdien mellem de grupper der deltog i afprøvningen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,8 kr. pr. gris/3,5 kr. pr. gris før der er tale om en statistisk sikker forskel

Appendiks 2

Eksempel på beregning af funktionsindeks.



Faktor

Checkpunkter

6

Foderspild

4

3

3

3

3

2

1

Justering

4

4

3

3

3

4

4

Indlæring

4

4

4

3

3

4

4

Brodannelse

4

4

4

4

3

4 regl:

4 regl:

16/4x6=24

15/4x6=22,5

14/4x6=21

13/4x6=19,5

12/4x6=18

2x6=12

1x6=6

3,5

Kagedannelse

4

4

4

4

4

4

4

Rengøring

4

4

4

4

4

4

4

Arbejdsmiljø

4

4

4

4

4

4

4

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

0,5

Holdbarhed

4

4

4

4

4

4

4

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

I alt

40

38,5

37

35,5

34

28

22

****

***

***

***

***

**

*



Faktor

Checkpunkter

6

Foderspild

4

4

4

4

4

4

4

Justering

4

4

4

4

4

4

4

Indlæring

4

4

4

4

4

4

4

Brodannelse

4

4

4

4

4

4

4

16/4x6=24

16/4x6=24

16/4x6=24

16/4x6=24

16/4x6=24

16/4x6=24

16/4x6=24

3,5

Kagedannelse

3

3

3

2

1

4

4

Rengøring

4

3

3

4

4

4

4

Arbejdsmiljø

4

4

3

4 regl:

4 regl:

4

4

11/3x3,5=13

10/3x3,5=12

9/3x3,5=10,5

2x3,5=7

1x3,5=3,5

12/3x3,5=14

12/3x3,5=14

0,5

Holdbarhed

4

4

4

4

4

2

1

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

4x0,5=2

regl:

regl:

I alt

39

38

36,5

33

29,5

****

***

***

**

**

**

*


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 24. august 2000

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Inventar