31. august 2000

Meddelelse Nr. 487

Firmaprodukter til smågrise - Valiomix

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var forskel i produktionsværdien mellem kontrolfoderet og grisene, der fik Valiomix som topdressing.

Firmaproduktet Valiomix indeholdende en frysetørret starterkultur med mælkesyrebakterien Lactobacillus fermentum  (108 CFU/g) anvendt som topdressing er afprøvet til smågrise. Grisene blev i farestalden opdelt i to grupper og denne opdeling fortsatte i smågrisestalden. I farestalden blev alle grisene tildelt fravænningsblandingen de sidste 2 uger før fravænning. Kontrolholdet blev tildelt kontrolfoder og forsøgsgruppen fik tildelt kontrolfoder og Valiomix som topdressing med en dosering på 5g/gris/dag (5*108 CFU/dag). Samme behandling fortsatte efter fravænning fra 4-6 uger. I perioden fra 6-10 uger blev anvendt en kontrolblanding uden topdressing i begge grupper. Tilvækst og foderforbrug blev registreret i perioden 4-10 ugers alderen. Ingen af foderblandingerne var tilsat antibiotisk vækstfremmer. Afprøvningen blev gennemført i én besætning, og der indgik ca. 189 grise pr. gruppe fordelt på 21 hold (gentagelser) pr. behandling.

Følgende behandlinger indgik i afprøvningen:


Stald

Alder

Gruppe 1, Kontrol

Gruppe 2, Valiomix

Farestald

2-4 uger

Kontrolfoder

Kontrolfoder 5 g Valiomix /gris/dag

Smågrisestald

4-6 uger

Kontrolfoder

Kontrolfoder 5 g Valiomix /gris/dag

6-10 uger

-------------------------- Kontrolfoder ---------------------------

Dødeligheden blandt grisene i afprøvningen var i gennemsnit 2,1%, og 0,2% blev i gennemsnit udtaget på grund af sygdom. Behandlingsfrekvensen for diarré var 180% i gennemsnit for hele afprøvningen. Der kunne ikke påvises en forskel i dødelighed eller diarrébehandlinger mellem kontrolgruppen og forsøgsgruppen.

Produktionsværdien pr. gris (4-10 uger) for de enkelte foderblandinger blev beregnet udfra de opnåede produktionsresultater ved samme pris pr. FEs for begge foderblandingerne. Samlet viste afprøvningen, at der ikke var forskel i produktionsværdien mellem kontrolfoderet og grisene, der fik Valiomix som topdressing.

Man må i Danmark ikke anvende produkter indeholdende mikroorganismer som topdressing. Disse skal tilsættes foderblandingen i form af en mineralsk foderblanding eller en tilskudsfoderblanding.

Baggrund

Der markedsføres til stadighed nye produkter, hvor det er ønskeligt at få produktionsværdien belyst under danske produktionsforhold. Det er nødvendigt at kende produkternes effekt på produktionsresultaterne for at kunne vurdere det økonomiske udbytte.

Formålet med at gennemføre test af firmaprodukter til smågrise er at fremskaffe dokumentation for produkternes produktionsværdi. Effekten måles primært på produktionsværdien beregnet på baggrund af produktionsresultaterne: daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse. Sekundært måles effekten på antallet af sygdomsbehandlinger.

Materialer og metoder

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj. Alle stier var indrettet med betonspaltegulv i cirka to-tredjedele af stien og fast gulv i den sidste tredjedel ved krybben. Der var én vandkop pr. sti. I begge grupper blev der indsat 189 grise fordelt på 21 hold (gentagelser).

Firmaproduktet Valiomix indeholdende en frysetørret starterkultur med mælkesyrebakterien Lactobacillus fermentum  (108 CFU/g) anvendt som topdressing er afprøvet til smågrise. I farestalden blev grisene opdelt i 2 behandlinger og blev tildelt kontrolfoder med og uden Valiomix (108 CFU/g). Valiomix blev tildelt som topdressing med 5 g pr. gris pr. dag. I smågrisestalden i alderen fra 4-6 uger fortsatte samme opdeling i grupper og behandling, som i farestalden. I perioden fra 6-10 uger blev der anvendt kontrolfoder i begge grupper.

I farestalden blev søerne og dermed smågrisene opdelt tilfældigt på de to behandlinger. Efter fravænning ved 4-ugers alderen blev grisene opdelt tilfældigt på to grupper, så grupperne indenfor hvert hold (gentagelse) var så ens som muligt med hensyn til antal grise pr. sti og vægt. Der blev indsat 8 eller 9 grise i hver sti. Ved indsættelse blev der også taget hensyn til grisenes køn således, at grisene indenfor hold var kønsvist ens eller der var en ens kønsfordeling indenfor hold imellem stier. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse og afslutning var henholdsvis 7,2 kg og 26,7 kg.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Stald

Alder

Gruppe 1, Kontrol

Gruppe 2, Valiomix

Farestald

2-4 uger



Kontrolfoder

Kontrolfoder

Valiomix (10 exp 8 CFU/g)

5g/gris/dag



Smågrisestald

4-6 uger

Kontrolfoder

Kontrolfoder

Valiomix (10 exp 8 CFU/g)

5g /gris/dag

6-10 uger

-------------------------- Kontrolfoder --------------------------

Foderblandingerne i begge grupper var optimeret således, at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan var 5% over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold  af råprotein. Foderets indhold af øvrige næringsstoffer overholdt de gældende normer (jf. FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer, Landsudvalget for Svin, 6. udgave, 1998). Foderblandingerne blev produceret hos Danmarks Jordbrugs-Forskning i Foulum. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader Celsius. Valiomix blev tildelt grisene som topdressing med ca. 5 g pr. gris pr. dag. Foderets sammensætning samt en nærmere beskrivelse af produktet fremgår af appendiks 1 og 2.

Ved hver levering af foder blev begge foderblandinger analyseret for energiindhold (EFOS), råprotein og for aminosyrerne: lysin, methionin, cystin, treonin samt for  calcium, fosfor og zink. Fravænningsblandingen blev screenet for indhold af antibiotika. Analyseresultaterne fremgår af appendiks 1.

I begge grupper blev der udfodret en gang om dagen. Topdressing blev tildelt en gang om dagen. Alle grise havde adgang til foder og vand hele døgnet. I alle perioder blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret. Sygdomsbehandlinger er gennemført i henhold til dyrlægens anvisninger. Hvis der er foreskrevet en behandling for f.eks. diarré med et præparat i to dage er dette registreret som en behandling. Diarrebehandlinger blev foretaget kollektivt stivist, hvis mere end 50% af grisene i en sti havde diarré.

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEs x kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (5,76 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999) for 7 kg’s grise (230 kr. pr. gris, +/- 7,20 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (360 kr. pr. gris, +/- 4,95 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnit af de seneste 5 år (1. september 1994 - 1. september 1999), fravænningsfoder: 2,08 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,56 kr. pr. FEs.

Der er foretaget en beregning (inklusive produktets pris) på basis af de seneste 5 ugers priser (uge 28-32, 2000). Tilvækstværdien (6,32 kr. pr. kg tilvækst) blev her beregnet på grundlag af følgende priser : 7 kg’s grise (251 kr. pr. gris, +/- 7,92 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (393 kr. pr. gris, +/- 5,22 kr. pr. kg), fravænningsfoder: 2,42 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,45 kr. pr. FEs (august 2000). Prisen for Valiomix er 13,5 FIM pr. 250 g svarende til 16,93 kr. pr. 250 g (baseret på købskursen pr. 23. august 2000). Hver gris skal dagligt tildeles 5 g, hvilket vil sige en omkostning på 0,34 kr. pr. dag og i alt 4,74 kr. for de første 14 dage efter fravænning.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som co-variabel, og i modellen indgik følgende variabler: hold, stald og gruppe. Sygdoms-registreringer blev analyseret som sekundær parameter.

Data blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle i produktionsværdi angives på 5 procentniveau. Resultaterne er vist som gennemsnit for hver gruppe, korrigeret til samme vægt ved indsættelse.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyserne af fravænningsfoderet (4-6 uger) viste et lavere indhold af lysin og treonin end beregnet, men indholdet var over normen. Indholdet af methionin var under normen, men indenfor foderstoflovgivningens latitude. Indholdet af energi og protein i fravænningsfoderet var i overensstemmelse med det deklarerede indhold. Afvigelserne har ikke haft indflydelse på afprøvningens resultat, da begge grupper blev tildelt samme foderblanding.

Analyserne af smågrisefoderet (6-10 uger) stemte godt overens med det beregnede indhold på nær indholdet af methionin, der var en anelse under det deklarerede indhold, men over normen.

Screeningsanalysen for antibiotiske vækstfremmere i foderet påviste ikke antibiotika i nogen af foderblandingerne.

Sygdomsforhold

Der kunne ikke påvises en forskel i dødelighed eller diarrébehandlinger mellem kontrolgruppen og forsøgsgruppen. I gennemsnit var dødeligheden 2,1%, og 0,2% blev i gennemsnit udtaget på grund af sygdom. Behandlingsfrekvensen for diarré var i gennemsnit 180% for hele afprøvningsperioden. 80% af grisene blev behandlet i perioden 4-6 uger og 100% blev behandlet i perioden 6-10 uger.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne er angivet for perioderne 4-6 uger, 6-10 uger samt for hele vækstperioden (4-10 uger).

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe  Produkt

1.Kontrol

2.Valiomix

Antal hold

21

21

Antal grise, indsat

189

189



4-6 uger





Daglig foderoptagelse, FEs

0,26

0,27

Daglig tilvækst, g

161

174

FEs pr. kg tilvækst

1,70

1,60



6-10 uger





Daglig foderoptagelse, FEs

0,94

0,94

Daglig tilvækst, g

518

512

FEs pr. kg tilvækst

1,81

1,85



4-10 uger





Daglig foderoptagelse, FEs

0,73

0,74

Daglig tilvækst, g

411

411

FEs pr. kg tilvækst

1,79

1,82

Produktionsværdien er beregnet udfra de opnåede produktionsresultater. Produktionsværdien ved 5 års priser fremgår af tabel 3.

Ved beregning af produktionsværdien ved 5 ugers priser er bruttoudsalgsprisen for Valiomix lagt oven i prisen for kontrolfoderet (tabel 3). Den anvendte pris fremgår af appendiks 2 og er oplyst af firmaet. Prisen afspejler den typiske pris for produktet, som svineproducenten skal betale, inklusive foderstoffirmaets avance.

Tabel 3. Produktionsværdi ved henholdsvis 5 års priser og 5 ugers priser

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Valiomix



Produktionsværdi ved 5 års priser1):





Kr./gris

56,6

55,4

Indeks

100

98



Produktionsværdi ved 5 ugers priser inkl. produktets pris2):





Kr./gris

70,0

63,9

Indeks

100

91



1.)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem forsøgs- og kontrolgruppen skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 6,7 kr./gris eller minimum 12 indekspoints for, at der er tale om en statistisk sikker forskel.

2.)

Der er ikke foretaget statistisk beregning af forskelle i dækningsbidrag ved 5 ugers priser.

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var forskel i produktionsværdien eller antallet af diarrébehandlinger mellem kontrolgruppen og grisene tildelt foder tilsat Valiomix.

Man må i Danmark ikke anvende produkter indeholdende mikroorganismer som topdressing. Disse skal tilsættes foderblandingen i form af en mineralsk foderblanding eller en tilskudsfoderblanding.

Deltagere

Landbrugstekniker Tommy Nielsen, Landsudvalget for Svin.

Appendiks

Appendiks 1 - Fravænningsblanding (4-6 uger) og smågriseblanding (seks-ti uger), råvaresammensætning i pct.



Gruppe

1 og 2, Kontrolfoder

Periode

Fravænningsfoder (4-6 uger)

Smågrisefoder (6-10 uger)

Hvede

65,78

56,36

Byg

-

10,00

Sojaskrå, toasted

15,00

18,95

LT Fiskemel

6,00

8,00

Animalsk fedt

4,45

3,21

Kartoffelproteinkoncentrat

4,76

-

L-lysin 99%

0,39

0,25

Methionin, 40%

0,17

0,13

Treonin, 50%

0,02

0,05

Kridt

0,94

0,85

Monocalciumfosfat

1,11

0,84

Natriumklorid

0,48

0,46

Vitaminer + mineraler

0,40

0,40

Hvedestrømel

0,50

0,50

Fravænnings- og smågrisefoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

- én produktion i løbet af afprøvningen



Gruppe

1 og 2, Kontrolfoder

Periode

Fravænningsfoder (4-6 uger)

---Smågrisefoder (6-10 uger) ---

Beregnet/analyseret indhold 1)

Beregnet

Analyseret

Beregnet

Analyseret

FEs pr. 100 kg 2)

118

121

115

117

Råprotein, %2

21,9

21,0

21,4

20,8

Lysin, g/kg

15,2

14,5

13,6

13,6

Methionin, g/kg

4,6

4,1

4,3

4,2

Methionin + cystin g/kg

8,1

7,4

7,6

7,5

Treonin, g/kg

8,4

8,3

7,8

8,1

Calcium, g/kg

8,8

9,1

8,6

8,4

Total-fosfor, g/kg

6,6

7,0

6,6

6,8

Zink mg/kg

232

217

236

207

Kobber mg/kg

-

-

171

154

Screening for antibiotika

-

Negativ

-

-

1)

Analyseret indhold angives på basis af én analyse, hvis ikke andet er oplyst.

2)

Gennemsnit af fire analyser

Appendiks 2 - produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet



GRUPPE 2

Produktnavn

Valiomix

Leverandør

Valio Ltd.

PO Box 10

Fin - 00039 Valio

Finland

Tlf: + 358 10318 3004/ Fax: + 358 10381 3007

Indhold

Koncentreret frysetørret starterkulturer af adhæsive mælkesyrebakterier  af stammen Lactobacillus fermentum,der er isoleret fra svin (>10 exp 8 CFU/g).

Produktets kemiske sammensætning: 3-7% protein, 80% laktose, max. 1% fedt og max. 1,5% aske.

Pris

Prisen for Valiomix er 13,5 FIM pr. 250 g svarende til 16,93 kr. pr. 250 g (baseret på købskursen pr. 23. august 2000). Hver gris skal dagligt tildeles 5 g, hvilket vil sige en omkostning på 0,34 kr. pr. dag og i alt 4,74 kr. for de første 14 dage efter fravænning.

Afpnr. 554/Arkivnr. 4523


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Jes Callesen

Udgivet: 31. august 2000

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring