14. september 2000

Meddelelse Nr. 488

Effekt af tylosin og foderets proteinindhold på forekomst af diarré hos slagtesvin

Effekten af vækstfremmeren tylosin og proteinindhold i foderet til slagtesvin i vægtintervallet cirka 20-100 kg er undersøgt i én besætning. Afprøvningen blev gennemført som et faktorielt forsøg

Effekten af vækstfremmeren tylosin og proteinindhold i foderet til slagtesvin i vægtintervallet cirka 20-100 kg er undersøgt i én besætning. Afprøvningen blev gennemført som et faktorielt forsøg og omfattede følgende forsøgsbehandlinger:

  • Tylosin (20 ppm) og 140 g fordøjeligt råprotein pr. FEs
  • Ingen tylosin og 140 g fordøjeligt råprotein pr. FEs
  • Tylosin (20 ppm) og 125 g fordøjeligt råprotein pr. FEs
  • Ingen tylosin og 125 g fordøjeligt råprotein pr. FEs

Der var god overensstemmelse mellem det beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i foderblandingerne.

Tylosin øgede den mikrobielle aktivitet i tyktarmen og øgede indholdet af gær i mave og tyndtarm hos slagtesvin i vægtintervallet cirka 60-70 kg. Desuden bevirkede tylosin i foderet, at pH blev lavere i tynd- og tyktarm og sammensætningen af de organiske syrer blev ændret.

Proteinniveauet havde ingen væsentlig effekt på indholdet af bakterier og gær samt på koncentrationen af organiske syrer i mave-tarmkanalen hos slagtesvin i vægtintervallet cirka 60-70 kg. Ved 140 g fordøjeligt råprotein pr. FEs var produktionen (over tid) af organiske syrer i mave-tarmkanalen dog højere og pH i tyktarmen var lavere end ved 125 g fordøjeligt råprotein pr. FEs. Der var især produktionen af smørsyre, der var højere i tyndtarmen ved 140 g fordøjeligt råprotein pr. FEs.

Tylosin havde ingen effekt på forekomsten af Salmonella. Blandt grise, der fik foder med 140 g fordøjeligt råprotein pr. FEs, var forekomsten af salmonella-positive blodprøver 1,2 gange så høj som blandt grise, der fik foder med 125 g fordøjeligt råprotein pr. FEs. Forskellen var dog ikke statistisk sikker.

På grund af lav forekomst af hæmolyserende spirochæter og Lawsonia intracellularis er det ikke muligt ud fra dette forsøg at klarlægge effekten af proteinniveau og tylosin på disse sygdomsfremkaldende bakterier.

Fjernelse af tylosin fra foderet bevirkede, at produktionsværdien blev reduceret statistisk sikkert med 9 procent som følge af lavere tilvækst og dårligere foderudnyttelse. Produktionsværdien blev ikke påvirket af proteinniveauet.

Gødningskonsistensen blev tyndere hos slagtesvin, når tylosin var fjernet fra foderet, men det medførte dog ikke flere diarrébehandlinger. Der kunne opnås en fastere gødningskonsistens ved at reducere indholdet af fordøjeligt råprotein fra 140 til 125 g pr. FEs.

Ændringerne i produktionsværdi og gødningskonsistens ved fjernelse af tylosin fra foderet kunne ikke forklares ud fra væsentlige forskelle i det mikrobielle økosystem i mave-tarmkanalen.

download

Læs hele Meddelelse nr. 488 som pdf-fil


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anni Øyan Pedersen, Jan Dahl, Bent Borg Jensen

Udgivet: 14. september 2000

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Sundhed, Ernæring