27. juni 2005

Notat Nr. 0514

Ny vejledning om udlevering af svin

Udlevering af svin skal ske så skånsom, rationelt og hurtigt som muligt. Det sker først og fremmest ved at indrette og bruge udleveringsfaciliteterne under hensyntagen til svins adfærd.

Udlevering af svin skal ske så skånsomt, rationelt og hurtigt som muligt. Det sker først og fremmest ved at indrette og bruge udleveringsfaciliteterne under hensyntagen til svins adfærd. Udleveringsfaciliteter har også til formål at opretholde en maksimal smittebeskyttelse af besætningen.

Justitsministeriet har udtalt, at udleveringsrum og -vogne skal indrettes som stalde med hensyn til areal mm. Landsudvalget for Svin arbejder i skrivende stund på at vurdere alternative muligheder.

Udleveringsfaciliteter opdeles efter fire principper:

  • direkte udlevering
  • udleveringsrum
  • udleveringsvogne
  • opsamlingspladser

Følg slagteriets (www.danishcrown.dk) og evt. SPF’s regler (www.spf.dk) og anvisninger.

Dette notat er en forkortet udgave af vejledningen ”Udlevering af svin”. Du kan læse den fulde vejledning på www.infosvin.dk.

Baggrund

Udlevering af svin skal ske så skånsomt, rationelt og hurtigt som muligt. Det sker først og fremmest ved at indrette og bruge udleveringsfaciliteterne under hensyntagen til svins adfærd. Udleveringsfaciliteter har også til formål at opretholde en maksimal smittebeskyttelse af besætningen.

Landsudvalget for Svin har derfor udarbejdet en vejledning i indretning og brug af udleveringsfaciliteter. Vejledningen er udarbejdet sammen med Danish Crown, SPF-Danmark, Vognmændenes Sammenslutning, Slagteriernes Forskningsinstitut og konsulenter fra Den lokale Rådgivning


Udlevering af svin

Valg af facilitet

Valget af udleveringsfacilitet bør vurderes i den enkelte besætning ud fra

  • hvor længe svinene skal opholde sig i faciliteten
  • hvilken type svin, der skal udleveres
  • antallet af svin, der skal udleveres
  • hvor hyppigt, der skal udleveres
  • at udleveringsfaciliteter skal indrettes som stalde

Smågrise under 25 kg bør udleveres via direkte udlevering. Svineproducenten har ansvaret for, at der kun sættes transportegnede svin i udleveringsfaciliteten, og grisene bør blandes så lidt som muligt.

Justitsministeriet har udtalt, at udleveringsrum og -vogne skal indrettes som stalde med hensyn til areal mm. Landsudvalget for Svin arbejder i skrivende stund på at vurdere alternative muligheder.

Fodring og vand

Svin bør faste min. 12 timer inden slagtning. Fodring kan med fordel ske med samme system som i stalden. Vandforsyning kan være ventiler, der sættes 0,6, 0,9 og 1,1 m over gulvet til henholdsvis smågrise, slagtesvin og søer.

Drivning

Svin går hellere ligeud end opad, og de vil helst ikke gå nedad. Stigninger må maks. være 20 cm pr. m. Svin er også nemmere at drive, hvis de går mod lys, hvis der ikke er træk og hvis underlaget ikke giver genlyd, skifter farve, skifter type eller er glat. Is, sne og nedfaldne blade skal fjernes fra rampen.

Undgå sving, interessante ting og åbent inventar på drivgange.

Ventilation

Ventilationen bør dimensioneres med en ydelse på 300 m3 pr. varmeproducerende enhed pr. time. Ventilationen kan være naturlig eller mekanisk og bør være styret. Overbrusning bør ikke bruges lige inden svinene læsses på transportvognen, pga. kraftig afkøling af svinene. Strøelse kan modvirke afkøling af dyrene i udleveringsfaciliteten.

Inventar og gulve

Aggression mellem svin i nabostier undgås, når der er lukket inventar i mindst 0,6 m's højde. Søer kan fx opstaldes i bokse for at undgå slagsmål. Skillevægge og låger skal være 0,9-1,1 m høje. Rør, der fx indgår i inventaret, skal være lodrette for at undgå, at grisene kravler op. Drivgange bør være 1,2-1,4 m brede og døre bør være lige så brede som gangen.

Alle gulve i såvel drivgange som i udleveringsfaciliteten skal være skridsikre og rengøringsvenlige. For at minimere ophobning af gødning og øge sikkerheden mod udskridning, kan der være betonspaltegulv i gangarealet. I udleveringsfaciliteten bør der være drænet gulv eller spaltegulv.

Smittebeskyttelse

For at optimere smittebeskyttelsen bør udleveringsfaciliteten betragtes som en uren zone. Dyr, der har været i den urene zone, bør ikke føres tilbage til det øvrige staldområde (den rene zone).

Den mest effektive smittebeskyttelse opnås således:

  • Alle svin er placeret i udleveringsfaciliteten (udleveringsrum, -vogn eller opsamlingsplads), før læsning på transportvognen starter.
  • Ved brug af udleveringsvogn køres vognen så langt væk fra staldene som muligt (min. 50 m).
  • Arealerne, hvor chaufføren fra transportvognen skal færdes, skal holdes rene og ryddelige. Der bør også være en omklædningsplatform af cement på mindst 1x1 meter til chaufføren og en vandhane med slange og vaskeudstyr, så chaufføren kan vaske støvler mv.
  • Udstyr og redskaber mv., der bruges til rengøring og desin­fektion, drivning af svin i udleveringsfaciliteten, bruges udelukkende hér.
  • Der bruges effektive desinfektionsmidler efter grundig rengøring og vask.

Ramper

Ramper må højst stige 20 cm pr. m. Alternativt kan transportvognen holde lavere end gulvniveauet i stalden, enten ved at grave ud eller ved at udnytte naturlige hældninger i terrænet. Rampen bør være 2,70 m bred og 1 m høj, hvor transportvognens lift hviler på rampen. Varme i rampen er en fordel i vinterhalvåret. Overdækning kan mindske behovet for varme i rampen.

Tilkørselsforhold

Der skal etableres en pålæsningsplads samt til- og frakørselsveje til transportvognen, enten i form af planeret stabilgrus eller fast bund bestående af beton, asfalt eller lignende og gerne med afløb. Såvel pladsen som vejene skal være veldrænede og faste i al slags vej. På kørearealer skal der være en frihøjde på 4 m. Vær opmærksom på, at nogle vogne kan hæve taget op til 5 m, når svinene læsses på.

Yderligere information

Dette notat er en forkortet udgave af vejledningen ”Udlevering af svin”. Du kan læse den fulde vejledning på www.infosvin.dk. Vejledningen er udarbejdet af Landsudvalget for Svin i sammen med Danish Crown, SPF-Danmark, Vognmændenes Sammenslutning, Slagteriernes Forskningsinstitut og konsulenter fra Den lokale Rådgivning.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Lisbeth Brehmer, Niels-Peder Nielsen

Udgivet: 27. juni 2005

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer