4. juli 2005

Notat Nr. 0515

Baggrund for normændringer juni 2005

E-vitaminnormen til smågrise 6-20 kg øges fra 36 til 130 mg pr. FEsv. Til slagtesvin fastholdes normen for fordøjeligt fosfor på 2,2 g pr. FEsv, men er et absolut minimum. En aminosyrenorm indføres til tungsvin 65-110 kg lig normerne for svin 75-100 kg.

Dette notat beskriver baggrunden for ændringerne i næringsstofnormerne, der blev besluttet af normgruppen i juni 2005.

Vitaminnormer

Normen for tilsætning af syntetisk E-vitamin hæves til de fravænnede grise (6-20 kg) fra 36 til 130 mg/FEsv, uanset indholdet af fedt i blandingen.

Mineralnormer

Normen for fordøjeligt fosfor til slagtesvin på 2,2 g pr. FEsv fastholdes, men det skal understreges, at det er et absolut minimum. Det er derfor vigtigt at sikre en korrekt iblanding af fosfor på foderfabrikkerne, mindske afblanding, specielt for hjemmeblandet foder, samt at sikre, at fytase tilsættes i rette doser og at fytasen er aktiv også efter varmebehandling.

Tungsvinenormer

Med baggrund i den stigende slagtevægt og produktion af tungsvin til specialproduktioner indføres nu norm for aminosyrer, der dækker tungsvin op til 110 kg levendevægt. Aminosyrenormen, der omfatter tungsvin fra 65 til 110 kg levendevægt, bliver den samme som til slagtesvin fra 75 til 100 kg.

Baggrund

Dette notat beskriver baggrunden for de beslutninger, der blev taget på normgruppemødet, hvor normerne for næringsstoffer blev revideret.

Fastlæggelse af ny E-vitaminnorm til smågrise

Charlotte Lauridsen (Danmarks Jordbrugsforskning, DJF) fremlagde de seneste resultater med øget dosering af E-vitamin til smågrise.

Dosering af 150 og 250 mg E-vitamin (syntetisk E-vitamin: dl-alfa-tokoferyl acetat) pr. kg foder har medført, at smågrisenes E-vitaminstatus i væv (dag 56) og blod (fra dag 42) blev forøget sammenlignet med en tildeling på 85 mg/kg foder. Der var begrænset effekt af at øge tildelingen fra 150 til 250 mg/kg på E-vitaminstatus i væv [1]. Tildeling af 85 mg E-vitamin pr. kg foder medførte, at serums indhold af E-vitamin (alfa-tokoferol) i uge 1-4 efter fravænning (ved 28 dage) lå under det kritiske niveau, som er ca. 1,5 mg/l serum, og som skønnes at være det minimale serumniveau, som vil danne en balance mellem serum og væv [2].

I et enkelt forsøg er det fundet, at hvis niveauet i serum er over 3 mg/l medfører det et øget immunforsvar [3], mens et serumniveau på under 1 mg/l kendetegner decideret E-vitaminmangel [4]. I det omtalte forsøg kunne det ikke lade sig gøre at hæve indholdet af E-vitamin i serum til over 2 mg/l selv med en dosering på 250 mg E-vitamin (dl-alfa-tokoferyl acetat) pr. kg foder.

Et forsøg med grise, der fik oral tildeling af E-coli har vist, at E-vitaminstatus i lever blev reduceret, selvom grisene ikke viste kliniske sygdomstegn i form af diarré. Faldet i leverens indhold af E-vitamin skyldes formentlig en forøget immunaktivitet [5]. En øgning af grisenes E-vitaminstatus via en øget dosering af E-vitamin kan ikke begrundes i øget produktivitet, men er derimod snarere en forsikring mod sygdom (diarré og PMWS).

Disse nye resultater viser endvidere, at det kan lade sig gøre at øge indholdet i væv (ved dag 56) og i serum (fra dag 42) hos smågrise (fravænnet ved dag 28) ved udelukkende at øge doseringen af syntetisk E-vitamin. Tidligere forsøgsresultater tyder på, at begrænsningen i grisenes enzymproduktion i ugerne efter fravænning kan være medvirkende årsag til reduceret E-vitaminstatus i plasma, når der anvendes acetat-bundet E-vitamin (dl-alfa-tokoferyl acetat). Nogle forsøg har vist en øgning af E-vitaminstatus i smågrise ved tildeling af E-vitamin på alkoholform i forhold til acetat-bundet E-vitamin, hvilket sandsynligvis kan tilskrives en forbedret fordøjelighed af naturligt E-vitamin (alfa-tokoferol) sammenlignet med syntetisk E-vitamin (dl-alfa-tokoferyl acetat) [3]. Anvendelse af naturligt E-vitamin på alkoholform er derfor mere effektivt, hvis indholdet i blodet skal øges hos grise i de første par uger efter fravænning, og navnlig hvis grisene er under 4 uger ved fravænning.

På baggrund af de fremlagte resultater blev det besluttet, at normen for tilsætning af E-vitamin (dl-alfa-tokoferol) til smågrise i vægtintervallet 6-20 kg skal øges fra de nuværende 36 mg/FEsv til 130 mg/FEsv. For de øvrige dyregrupper er der pt. ikke baggrund for at ændre normen for E-vitamin.

Det er ikke længere entydigt, hvorvidt der er baggrund for at øge tilsætningen af E-vitamin i blandinger med et indhold af fedt over 4%. Nye resultater fra USA [2] tyder på, at en høj dosering af fedt kan hjælpe på optagelsen af E-vitamin, og at anbefalingen til foderets E-vitaminindhold øges, hvis der ikke er tilsat fedt til foderet. Forklaringen på dette er, at E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der kræver tilstedeværelse af fedt for at kunne blive absorberet. I ovenstående omtalte danske forsøg blev anvendt et foder, der var tilsat 5%. Derudover er det ikke længere relevant med en dosering af fedt til slagtesvin over 2% som følge af en lav kornpris og en stigende fedtpris.

Det er derfor blevet besluttet, at i normsættet fjernes kommentaren omkring, at det kan være nødvendigt med øgning af E-vitamin, hvis der tilsættes mere end 4% i foderet.


Diskussion af normen for fordøjeligt fosfor til slagtesvin

Resultater fra de seneste forsøg med slagtesvin [6], [7] har vist, at normen for fordøjeligt fosfor til slagtesvin på 2,2 g pr. FEsv kun lige præcist dækker grisenes behov. Normen bør eventuelt opjusteres til 2,3 g fordøjeligt fosfor pr FEsv, da der er risiko for, at grisene får for lidt fordøjeligt fosfor som følge af at:

  • Indholdet af fordøjeligt fosfor er opjusteret på flere råvarer.
  • Effekten af at tilsætte fytase på fosfors fordøjelighed er opjusteret, men den maksimale effekt kræver dog, at fytasen er aktiv også efter varmebehandling [8].
  • Erfaringer fra forsøg viser, at der er en vis risiko for blandefejl ved produktion af færdigfoder, hvorved der opstår både mangel og overforsyning af fosfor imellem leverancer.
  • Der er i flere foderanlæg fundet betydelig afblanding af bl.a. fosfor [9].

Problemet er, at der ikke er sikkerhedsmargen i normen for fosfor, så ved den mindste afvigelse som følge af fejl ved iblanding, afblanding m.m. kan der opstå en underforsyning, der kan medføre reduceret tilvækst, benproblemer og halebid. Hensynet til miljøet og de besætninger, der i dag har begrænsninger på udledning af fosfor, taler imod en øgning af normen for fordøjeligt fosfor i svinefoder.

Det kan give problemer med underforsyning af fosfor til ungsvinene (30-50 kg) i nogle besætninger, hvis der anvendes en enhedsblanding fra 30 til 100 kg. Dette kan specielt være et problem, hvis grisene ved indsættelse i slagtesvinestalden er under 30 kg. For at sikre forsyningen af tilstrækkeligt fosfor til ungsvinene kan man med fordel vælge at anvende to blandinger i vægtintervallet 30-100 kg.

Det blev besluttet at fastholde den nuværende norm, og det understreges, at der er et absolut minimum. På foderfabrikkerne og i hjemmeblanderanlæg samt ved udfodring skal det sikres, at grisene får det fordøjelige fosfor, de har behov for.

Indførelse af aminosyrenorm til tungsvin op til 110 kg levendevægt

Som følge af en øgning af vægtgrænserne eller produktion af mærkevaregrise med en højere slagtevægt kan der være behov for at udvide aminosyrenormerne for næringsstoffer til at dække vækstperioden op til 110 kg levendevægt. Det vurderes, at de aminosyrenormer, der i dag dækker vægtintervallet 75-100 kg, med fordel kan udvides til også at dække vægtintervallet 65-110 kg.

De nye normer fremgår af Normer for Næringsstoffer 12. udgave.

Referencer

[1]

Lauridsen, C. 2005. "E-vitamin til søer og fravænnede grise - status og anbefaling". Temamøde d. 15/3-2005, Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Foulum

[2]

Moreira, I. and D.C. Mahan. 2002. Effect of dietary levels of vitamin E (all-rac-alfa-tocopheryl acetate) with of without added fat on weanling pig performance and tissue alfa-tocopherol concentration. Journal of Animal Science, 80, 663-669

[3]

Jensen, S.K. og C. Lauridsen. 2003. Naturligt E-vitamin i foderblandinger til smågrise. Svin, september 2003, 34-35

[4]

Ven Vleet, J.F. 1982. Comparative efficiency of five supplemental procedures to control vitamin E-selenium deficiency in swine. Am. J. Vet. Res. 43, 1181-1189

[5]

Vestergaard, E.M., Lauridsen, C. Sørensen, M.T. & Jensen, S.K., 2004. Coli bakterier forringer E-vitamin status hos fravænnede grise. FØJOenyt nr. 6

[6]

Petersen, A.Ø., 2003: Tilsat fytase i slagtesvinefoder. Medd nr. 621, Landsudvalget for Svin

[7]

Sloth, N.M., 2005, Foreløbige resultater I totalfosforniveau i slagtesvinefoder præsenteret på Fodringsseminaret, 2005, Herning

[8]

Fisker, B. & T. Olsen. 2004. Afblanding af hjemmeblandet tørfoder. Meddelelse nr. 641, Landsudvalget for Svin

[9]

Tybirk, P. 2005: Ny model til beregning af fordøjeligt fosfor i svinefoder afhængigt af fytasetilsætning. Notat nr. 0511, Landsudvalget for Svin


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 4. juli 2005

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Ernæring