2. august 2005

Notat Nr. 0518

Frilandsgris - vejledning til fastsættelse af smågriseprisen

Produktion af Frilandsgrisen medfører en meromkostning. Dette notat viser, hvor meget meromkostningerne er på henholdsvis den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet.

Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på henholdsvis den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger på Frilandsgrisen.

Forholdet mellem omkostningerne til at producere en fravænnet gris, en gris fra fravænning til 30 kg, samt en gris fra 30 kg til slagtning kan anvendes til at fordele den merbetaling Friland A/S yder i forhold til Danish Crown’s almindelige slagtesvinenotering.

Metode

Forudsætningerne for beregningen kan findes i notat nr. 0506, Landsudvalget for Svin ”Omkostninger ved specialproduktioner”, fra Landsudvalget for Svin.

Tabel 1.

Omkostninger ved frilandsproduktion, kr. pr. gris og procentuelfordeling

 

kr. pr. gris

Procent

Omkostninger til fravænning ved 9 kg

224

26,9

Omkostninger fra 9 kg til 30 kg

145

17,4

Omkostninger fra 30 kg til slagtning

463

55,7

Samlede omkostninger pr. gris

832

100

Den fravænnede gris’s andel udgør 26,9 pct. Smågrisens andel af omkostningerne udgør 17,4 pct. En producent, der sælger grisene ved fravænning, bør derfor have 26,9 pct. og en producent, der sælger grisene ved 30 kg, bør have 44,3 pct. af det gennemsnitlige tillæg, der udbetales til slagtesvineproducenten.

Friland A/S betaler i øjeblikket 2,00 kr. i tillæg pr. kg i intervallet 80-90 kg slagtevægt. Ved en gennemsnitlig godkendelsesprocent på 69 bliver det gennemsnitlige tillæg 1,38 kr. pr. kg ved en slagtevægt på 84,5 kg, i alt 117 kr. pr slagtesvin.

Fordelingen af tillægget

Med udgangspunkt i fordelingen af omkostningerne viser nedenstående beregningseksempler hvor stor en del af merbetalingen, der bør tilfalde den fravænnede gris, samt grisen fra fravænning til 30 kg.

      Tillæg pr. fravænnet gris = 84,5 kg × 1,38 × kr. × 26,9 pct. = 31 kr.
      Tillæg pr. smågris = 84,5 kg × 1,38 × kr. × 44,3 pct. = 52 kr.

Smågriseproducenten, der sælger grisen ved fravænning, bør have et tillæg på 31 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 86 kr. pr gris. Smågriseproducenten der sælger grisen ved 30 kg bør have et tillæg på 52 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 65 kr. pr. gris af de samlede beløb.

Hvis grisene sælges ved en anden vægt, kan tillægget beregnes på følgende måde.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 9-30 kg beregnes således:

Tillæg for den fravænnede gris på 31 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 9 kg, hvilket beregnes således (52 kr. ÷ 31 kr.)/21 kg. De 21 kg er tilvæksten fra fravænning til 30 kg, og de 52 ÷ 31 kr. er tillægget i den samme periode.

Hvis grisen er 15 kg ved salg, bliver tillægget følgende: 31 kr. + (1,00 kr. pr. kg x 6 kg) = 37 kr.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 30-110 kg beregnes således:

Tillæg for 30 kg grisen på 52 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 30 kg (117 kr. ÷ 52 kr.)/80 kg.

Hvis grisen er 45 kg ved salg bliver tillægget følgende: 52 kr. + (0,8125 kr. pr kg × 15 kg) = 64 kr.

I nedenstående tabel 2. er tillæggene til Den beregnede Smågrisenotering beregnet efter ovenstående retningslinier.

Tabel 2.

Tillæg til Den beregnede Smågrisenotering

 

Tillæg pr. kg

Vægt

1,80

1,90

2,00

9

28

30

31

10

29

31

32

11

30

32

33

12

31

33

34

13

32

33

35

14

33

34

36

15

33

35

37

16

34

36

38

17

35

37

39

18

36

38

40

19

37

39

41

20

38

40

42

21

39

41

43

22

40

42

44

23

40

43

45

24

41

44

46

25

42

44

47

26

43

45

48

27

44

46

49

28

45

47

50

29

46

48

51

30

46

49

52

31

47

50

52

32

48

51

53

33

49

51

54

34

49

52

55

35

50

53

56

36

51

54

57

37

52

54

57

38

52

55

58

39

53

56

59

40

54

57

60

41

55

58

61

42

55

58

61

43

56

59

62

44

57

60

63

45

57

61

64

46

58

61

65

47

59

62

65

48

60

63

66

49

60

64

67

50

61

65

68

51

62

65

69

52

63

66

70


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 2. august 2005

Dyregruppe: Pattegrise, Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Management