30. august 2005

Notat Nr. 0523

Alle husdyrproducenter skal registreres

Alle landbrug, skal fremover registreres for at leve op til EU's hygiejneforordninger. Baggrunden er flere fødevareskandaler, som udspringer i håndtering af foderstoffer til landbrugsdyr i Europa. De nye regler træder i kraft fra 1. januar 2006.

Alle landbrug, skal fremover registreres for at leve op til EU's hygiejneforordninger. Baggrunden er flere fødevareskandaler, som udspringer i håndtering af foderstoffer til landbrugsdyr i Europa. De nye regler træder i kraft fra 1. januar 2006.

I februar 2005 fik samtlige landmænd besked fra Plantedirektoratet om, at de automatisk registreres, når de søger om støtte under enkeltbetalingsordningen. Så ved Plantedirektoratet nemlig, at der dyrkes afgrøder på bedriften. Nu skal der også indhentes oplysninger om husdyrproduktion, og der skal redegøres for hvordan foderet produceres. Det er nemlig afgørende for, hvilken type registrering, du skal have.

I forbindelse med indsendes af oplysninger til Fødevarestyrelsens Centrale Husdyrbrugsregister (CHR) om besætningsforhold, ønsker myndighederne oplysninger om hvordan foderet anvendes i besætningerne. Oplysningsskemaer udsendes til samtlige husdyrbrug omkring 1. september og oplysningsskemaerne skal returneres senest 15. oktober 2005.

I skemaet skal du afkrydse en af følgende muligheder:

  1. Hvis du køber færdigfoder, eller hvis du blander foderet på basis af tilskudsfoder eller mineralske foderblandinger, skal du afkrydse i feltet ”Nej”. Så vil du blive registreret efter reglerne om GMP (på dansk: god produktionspraksis).
      
  2.  Hvis du blander rene tilsætningsstoffer eller forblandinger i foderet, så skal du afkrydse i feltet ”Ja”. Så vil du blive registreret efter HACCP-principperne (HACCP står for risikoanalyse af kritiske kontrolpunkter i produktionen).

Hvad er forskellen på mineralske foderblandinger (som medfører GMP) og rene tilsætningsstoffer/forblandinger (som medfører HACCP)?

Mineralske foderblandinger er typisk blandinger, der skal iblandes foderet med 2-4 % af det færdige foder. Det indeholder vitaminer, mikromineraler, fosfor og calcium og eventuelt aminosyrer mm.

Forblandinger og rene tilsætningsstoffer er langt mere koncentrerede og iblandes i meget mindre mængder. Det kan fx være en selen- eller kobberforblanding, det kan være en vitaminforblanding, eller det kan være tilsætningsstoffer i ren form som vitaminer (fx E-vitamin), mikromineraler (fx zink), enzymer (fx fytase), mikroorganismer (probiotika), organiske syrer og antioxidanter.

Bemærk at tilsætningsstoffer og forblandinger ikke må anvendes som topdressing, eller strøes på gulvet, men skal iblandes foderet, for at sikre at alle dyr får den tilsigtede dosis.

Hvad sker der så efterfølgende?

Når myndighederne har fået oplysningsskemaerne retur vil du blive registreret som henholdsvis GMP- eller HACCP besætning. Det vil få betydning for hvor meget din registrering koster og hvor meget der forlanges af egenkontrol på besætningen.

En GMP-registrering forventes at komme til at koste ca. 100 kr. om året, og en HACCP-registrering ca. 1500 kr. om året.

Hvad kræves til GMP?

Du skal på bedriften have retningslinier for, hvordan du håndterer afgrøder og foder til husdyr.

Retningslinierne skal omhandle:

  • Bekæmpelse af forurening med fx toksiner, tungmetaller, gødningsstoffer, kemikalier mm.
  • Bekæmpelse af skadedyr
  • Korrekt modtagelse, håndtering og anvendelse af foder til husdyr, herunder sporbarhed
  • Passende hygiejneforhold (renholdelse af siloer og foderanlæg)
  • Hensigtsmæssig anvendelse af veterinære midler
  • Korrekt bortskaffelse af affald, døde dyr mm.
  • Dokumentation

Det er ikke nødvendigt selv at udarbejde en systembeskrivelse. EU har besluttet og anbefalet, at der nationalt udarbejdes en såkaldt branchekode (skriftlige retningslinier som alle kan følge).

Derfor er landbrugets organisationer pt. i gang med at udarbejde disse retningslinier. Det er endnu uklart, hvor detaljerede de bliver, men de bliver så enkle som muligt. Det forventes, at den nødvendige dokumentation svarer til det, der kræves af lovgivningen allerede i dag.

I løbet af efteråret kan du få mere information om branchekoden for GMP her på hjemmesiden (www.lu.dk)

Hvad kræves til HACCP?

Hjemmeblandere, der anvender tilsætningsstoffer i ren form eller som forblandinger, skal på lige fod med foderstofindustrien følge et kvalitetsstyringssystem, der lever op til HACCP-principperne.

For hjemmeblandere skal der sættes fokus på de steder i foderproduktionen, hvor der er risiko for, at tilsætningsstofferne kan anvendes forkert og udgøre en risiko for dyr og mennesker. Disse steder beskrives, og der redegøres for, hvordan fejl undgås og hvad man gør, hvis de alligevel opstår.

Ud over disse særlige punkter skal resten af produktionen leve op til kravene for GMP som nævnt ovenfor.

Det er endnu ikke afgjort, hvordan en branchekode for HACCP-besætninger kommer til at se ud.

Mere information om HACCP kan også findes her på hjemmesiden i løbet af efteråret. (www.lu.dk)


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 30. august 2005

Fagområde: Ernæring