31. oktober 2005

Notat Nr. 0525

Fælles Husdyrindberetning

Indberetning af husdyr til gødningsregnskabet og CHR-registret samt indberetning om anvendelse af tilsætningsstoffer/forblandinger er samlet i den Fælles Husdyrindberetning. På grund af edb-tekniske problemer er indberetningen nu gjort frivillig for 2005.

Sammendrag

Den obligatoriske Fælles Husdyrindberetning træder i kraft fra efteråret 2005. Det drejer sig om husdyroplysninger til gødningsregnskabet og til CHR-registret. Desuden skal det oplyses, hvorvidt der anvendes tilsætningsstoffer/forblandinger på ejendommen.

Til CHR-registret vil de gamle oplysninger være fortrykt. Til gødningsplan skal flere oplysninger indberettes for første gang og i form af koder. Såfremt der er udarbejdet gødningsplan i Bedriftsløsning, vil denne indeholde den planlagte husdyrproduktion, staldsystemer og produktionsniveau. De lokale planteavlskonsulenter har mulighed for at udskrive disse oplysninger, således at man direkte kan aflæse koder for de enkelte dyretyper og staldsystemer. Man sikrer dermed, at der anvendes de samme koder, som tidligere har været anvendt.

Alle oplysninger skal indberettes samtidigt og senest d. 15. oktober. Oplysningerne bliver tilgængelige på internettet. På sigt vil den fælles indberetning også komme til at indeholde amters og kommuners produktionstilladelser.

Ny frist for indsendelse af Fælles Husdyrindberetning

Ændring indsat den 12. oktober 2005

Fristen for indberetning af oplysninger til den Fælles Husdyrindberetning flyttes ekstraordinært fra den 15. oktober 2005 til og med den 10. november 2005. Oplysninger indberettet inden for denne periode vil blive betragtet som rettidigt indberettet.

Mulighederne for at forbedre indberetningsfaciliteterne drøftes aktuelt mellem Fødevarestyrelsen. Plantedirektoratet og erhvervet.  

Udsættelsen betyder at indkaldelsen af gødningsregnskabet for planperioden 2004/05 bliver udsat. Indkaldelsen forventes tidligst udsendt i løbet af uge 51.

Indberetning af husdyr er nu gjort frivillig for 2005

Ændring indsat den 31. oktober 2005

Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen har i en pressemeddelelse fra d. 27. oktober meddelt, at den Fælles Husdyrindberetning (FHI) er gjort frivillig for 2005.

Baggrund

Fælles indberetning af husdyr

Den obligatoriske Fælles Husdyrindberetning træder i kraft fra efteråret 2005. Indberetningen omfatter husdyroplysninger til gødningsregnskabet og til CHR-registret. Desuden skal det oplyses, hvorvidt der anvendes tilsætningsstoffer/forblandinger på ejendommen.

Alle husdyrproducenter vil modtage et indberetningsskema og en vejledning fra myndighederne ca. 1. september. Indberetning skal ske senest d. 15. oktober. Det vil være muligt at indberette enten ved at udfylde skemaerne og indsende dem eller direkte via internettet. Med de fremsendte skemaer vil der være et brugernavn og en adgangskode, der skal anvendes til indberetning via internettet. Ved indberetning via brev bliver oplysningerne lagt på internettet ca. 1. december.

Ideen i Fælles Husdyrindberetning er, at jordbrugere med husdyr kun skal indberette oplysninger ét sted, og at forskellige myndigheder kan bruge oplysningerne derfra. Oplysningerne bliver tilgængelige på internettet. I den Fælles Husdyrindberetning er det samtidig muligt for amter og kommuner at indberette produktionstilladelser, således at såvel husdyrbrugere som myndigheder kan se de aktuelle tilladelser. Det er dog frivilligt for kommuner og amter at indberette.

Hvilke oplysninger skal indberettes

Til gødningsregnskabet

Til gødningsregnskabet skal husdyroplysninger nu indberettes senest 15. oktober efter planperioden, der udløber den 31. august. Tidligere blev de indberettet sammen med gødningsregnskabet.

Der skal indberettes produktionsomfang for den lige afsluttede planperiode 1. august – 31. juli. Data anvendes til beregning af antal dyreenheder og normproduktion af husdyrgødning, som så vil være fortrykt til gødningsregnskabet efter samme princip som en selvangivelse.

For planperioden skal der indberettes dyretype, f.eks smågrise, slagtesvin og årssøer. For hver dyretype skal der indberettes antal producerede/antal årsdyr samt staldsystem. Dyretype og staldsystem indberettes ved hjælp af koder.

Såfremt der er udarbejdet gødningsplan i Bedriftsløsning, vil denne indeholde den planlagte husdyrproduktion, staldsystemer og produktionsniveau. De lokale planteavlskonsulenter har mulighed for at udskrive disse oplysninger, således at man direkte kan aflæse koder for de enkelte dyretyper og staldsystemer. Man sikrer dermed, at der anvendes de samme koder, som tidligere har været anvendt.

Til beregning af dyreenheder og korrektion 1, skal der indberettes ind- og afgangsvægt, såfremt de afviger fra standard.

Data til korrektion 2 i form af foderforbrug og indhold af råprotein i foder kan kun indberettes i internetversionen. I papirversionen kan man ikke indberette data til korrektion, men man skal sætte et kryds for at gøre opmærksom på, at der anvendes korrektion 2.

Generelt gælder det, at årssøer skal kunne dokumenteres med besætningsoptegnelser og producerede dyr med salgsbilag.

Antal årssøer, antal producerede dyr og ind- og afgangsvægte kan hentes fra P-rapporten, såfremt denne er lavet på grundlag af salgsbilag.

Antal og vægt på leverede slagtesvin, polte og kasserede svin for den pågældende planperiode kan fås fra slagteriet.

Til korrektion 2 skal der anvendes P-rapport som dokumentation for foderforbrug og indhold af råprotein.

Til CHR-registret  

Til CHR-registret vil de gamle oplysninger være fortrykt

Der skal indberettes stamoplysninger samt oplysninger om produktionsomfang, som man hidtil har gjort via den grønne "Årlig erklæring". Modsat den årlige erklæring skal oplysningerne bekræftes en gang årligt, også selvom der ikke er ændringer.

Ændringer skal fortsat altid indberettes. I CHR skal antal dyr indberettes som det antal dyr, der er opstaldet i besætningen under normale produktionsforhold, det vil sige det faktiske antal stipladser. 

Om foder

I forbindelse med Foderhygiejneforordningen, der træder i kraft pr 1. januar 2006 skal det oplyses for hver besætning, om der anvendes forblandinger og/eller tilsætningsstoffer. Bedrifter, der anvender disse stoffer, skal opfylde særlige krav vedr. udstyr, personale, produktion, kvalitetskontrol, opbevaring, transport og dokumentation. Desuden skal bedriften være registreret ved Plantedirektoratet, hvilket sker automatisk via den Fælles Husdyrindberetning.

Det er vigtigt at gøre sig klart, hvilke stoffer det indbefatter. Tilsætningsstoffer i ren form er f.eks. aminosyrer, organiske syrer, mikromineraler, som f.eks. zinkoxid (dog ikke dyrlægeordineret zinkoxid fra apoteket). Forblandinger består af et eller flere tilsætningsstoffer blandet op i et bærestof  f.eks. E-vitamin og flydende vitaminer. Forblandinger indgår typisk i færdigfoderet i meget små mængder (promiller).

Bemærk, at de meget anvendte mineral- og vitaminblandinger, som typisk indgår i færdigfoderet med 3-4 pct., ikke kræver indberetning. Disse er typisk benævnt som mineralsk foderblanding på indlægssedlen. Ensileringsmidler er defineret som tilsætningsstoffer, men skal ikke indberettes. Se endvidere notat nr. 0523, Landsudvalget for Svin.

Mere information

Nedenstående henvisninger er eksempler på, hvor der kan hentes mere information.


Institution: Landsudvalget for Svin, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret | Svin

Forfatter: Else Vils

Udgivet: 31. oktober 2005