16. september 2005

Notat Nr. 0527

Boksforlængere

I eksisterende farebokse kan komforten for større søer forbedres ved at montere boksforlængere og bredere baglåger. Det forudsætter dog, at der er tilstrækkelig afstand mellem bokssider og kassestiens baglåge.

Danske krydsningssøer er over tid blevet større [1]. Det har medført ændrede anbefalinger for fareboksens og farestiens dimensioner [2].

På eksisterende farebokse er det muligt at forlænge bokssiderne ved at montere boks-forlængere. Der bør, når boksforlængeren er monteret, være mindst 15-20 cm til baglågen i stien, for at pattegrise og personale kan passere.

Boksforlængere vil, især sammen med en bredere baglåge, øge soens tilgængelige areal i fareboksen og dermed forbedre større søers komfort. Hvis der er plads i farestien, kan det derfor anbefales at montere boksforlængere på nogle af boksene i en farestaldssektion, således at de større søer får bedre plads i boksen. Det er vigtigt, at boksforlængerne ikke har skarpe kanter, hjørner eller lignende.

Baggrund

Ved indretning og brug af bokse til søer er det vigtigt, at soen ikke kan komme til skade i boksen. Den skal kunne lægge sig, hvile og rejse sig uden besvær, men må heller ikke kunne komme i klemme i forkert dimensioneret inventar.

Landsudvalget for Svin har på baggrund af målinger af danske krydsningssøer, givet anbefalinger for dimensioner på bokse til lakterende søer [2] og til ikke-lakterende søer [3].

Der kan i nogle besætninger være behov og mulighed for at gennemføre tilpasninger af eksisterende farebokse. Firmaet Vanggaard Staldmontage har udviklet og patenteret et beslag, der forlænger farebokse. Landsudvalget for Svin har gennemført besøg i en enkelt besætning, hvor de pågældende boksforlængere var monteret.

Beskrivelse

Svineproducentens baggrund for at montere boksforlængere var, at der var søer, der lå med hovedet op i krybben. Endvidere var der over tid konstateret en faldende mælkeydelse.

For at give søerne mere plads, blev alle baglåger skiftet, således at boksene kunne gøres bredere. Dette var dog ikke tilstrækkeligt. I samarbejde med Vanggaard Staldmontage blev der derfor udviklet nogle boksforlængere.

De først udviklede boksforlængere var indsat mellem ’tårn’ og bokssider – for dermed samtidig at give boksen mere bredde for til. Dette var imidlertid vanskeligt at montere korrekt, og derfor ikke brugbart.

I stedet blev der udviklet boksforlængere, som blev indsat i forlængelse af bokssiderne. Montering kunne ske på de eksisterende beslag. Derfor var ændring af boksen ikke nødvendig. Boksens baglåge monteredes så på boksforlængerne. Boksforlængerne var 20-30 cm lange – afhængig af afstand fra bokssider til kassestiens baglåge.

InfoSvin/7580.tif

InfoSvin/7579.tif 

Figur 1.

Stien er tilstrækkelig lang til, at der også efter montage af boksforlængeren er plads mellem boksens baglåge og kassestiens baglåge - til passage for f.eks. pattegrise.

Figur 2.

Boksforlænger ved baglåge

Vurdering

Boksforlængere vil, især sammen med en bredere baglåge, øge soens tilgængelige areal i fareboksen, og dermed forbedre større søers komfort. I nogle rækker af kassestier medførte boksforlængerne dog, at afstanden fra baglåge til kassestiens baglåge blev så kort, at pattegrisene ikke kunne passere bag om soen (mellem boksens baglåge og stiens baglåge).

De længere bokse og bredere baglåger medførte desuden, at det i nogle rækker af stier var nødvendigt at fjerne stiens baglåge for at åbne boksens baglåge.

Der blev ikke observeret skader på søerne som følge af boksforlængerne.

Boksforlængere kan muligvis anvendes i eksisterende løbe-/kontrolafdelinger med bokse eller i eksisterende drægtighedsstalde med bokse. Dette er der dog ingen erfaringer med. Det er vigtigt, at der bibeholdes plads nok til at flytte søerne bag boksrækken. I eksisterende bokse til ikke-lakterende søer er det kun muligt at øge søernes plads i længde-retningen, da der som udgangspunkt ikke kan anvendes bredere baglåger.

InfoSvin/7581.tif

Figur 3.

Stien er så kort, at boksforlængeren medfører
begrænset plads mellem boksens baglåge og
kassestiens baglåge

    
Yderligere oplysninger vedr. de omtalte boksforlængere fås ved henvendelse til:
Vanggaard Staldmontage
Jan & Pia Vanggaard
Ahornvej 10
9700 Brønderslev

Tlf: 9826 2642
Mobil: 4056 0587
  


Referencer

[1]

Moustsen, V. A.; Poulsen, H. L.; Nielsen, M. B. F. (2004): Krydsningssøers dimensioner. Meddelelse nr. 649, Landsudvalget for Svin.

[2]

Moustsen, V. A.; Poulsen, H. L. (2004): Anbefalinger vedr. dimensioner på fareboks og kassesti. Notat nr. 0414, Landsudvalget for Svin.

[3]

Moustsen, V. A,; Petersen L.B. (2005): Vejledende anbefalinger til dimensioner på bokse til krydsningssøer i løbe-, kontrol- og drægtighedsafdeling. Notat 0502, Landsudvalget for Svin.




Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Vivi Aarestrup Moustsen, Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 16. september 2005

Dyregruppe: Diegivende søer, Drægtige søer, Golde søer

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer