8. december 2005

Notat Nr. 0533

Nye regler om foder og fødevarer (branchekoder)

Alle landbrug skal opfylde nye regler om foder og fødevarer fra 1. januar 2006. LandbrugsInfo har en temaside med baggrund og grundlag for de nye regler. Skemaer og regler kan ligeledes hentes fra hjemmesiden.

Sammendrag

Alle landbrug skal opfylde nye regler om foder og fødevarer fra 1. januar 2006. LandbrugsInfo har en temaside med baggrund og grundlag for de nye regler. Skemaer og regler kan ligeledes hentes fra hjemmesiden.

Branchekode for god produktionspraksis udsendes

Den 9. december 2005 havde LandbrugsAvisen vedlagt hæftet: "Nye regler om foder og fødevarer udarbejdet af Dansk Landbrug. Vejledning om god produktionspraksis i primærproduktionen – en branchekode" - klik her for at hente hæftet som pdf fil.

Gælder alle landmænd

Det er vigtigt, at alle landmænd læser hæftet og sætter kryds ved de processer, der er relevante for den pågældende bedrift. Desuden skal hæftet eller skemaet underskrives og gemmes på et passende sted – fx sammen med "Arlagården", "Code of Practice" eller andre produktstandarder.

EU-forordninger stiller nye krav

Fra den 1. januar 2006 gælder EU's nye regler for hygiejne ved produktion af både fødevarer og foder. Målet er at producere sikre foderstoffer og fødevarer. I reglerne præciseres det, at det er producentens ansvar at sørge for at målet bliver opfyldt.

De fleste landmænd opfylder i forvejen en stor del af kravene. Principperne er velkendte for de, som arbejder efter kvalitetsprogrammer som Arlagården, Code of Practice, Kvalitetsstyring i kyllingeproduktionen, Dansk IP m.fl. I øvrigt er der tale om at leve op til dansk lov og Godt Landmandskab.

Det er muligt at bruge det udsendte hæfte fra Dansk Landbrug. Omtalt branchekode gør det nemt for de fleste landmænd til at leve op til de nye EU-krav. Det står den enkelte frit for at vælge andre løsninger, der dog under alle omstændigheder skal opfylde kravene.

Skærpede krav til HACCP

Nogle landmænd skal dog i stedet opfylde de såkaldte HACCP-krav.

Det drejer sig om de landmænd, der indkøber og anvender forblandinger eller rene tilsætningsstoffer og blander foder på bedriften. Disse landmænd skal beskrive, hvordan de helt konkret sikrer de pågældende processer mod fejltagelser. Hertil er der udarbejdet nogle løsningsforslag i form af skemaer, der kan udskrives fra nedennævnte temaside.

Ny temaside: Foder- og fødevarehygiejne - branchekode

www.landscentret.dk/branchekode har vi oprettet en ny temaside, hvor vi løbende vil informere om emnet. Her lægges hele branchekoden samt de tilhørende skemaer. De kan printes herfra og udfyldes/tilrettes, så de passer til den enkelte bedrift.

Vi vil desuden løbende lægge svar på hyppige spørgsmål (FAQ) samt relevante links på siden.

Kontaktpersoner

Ved Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret kan følgende konsulenter kontaktes:

Relevante sider hos myndighederne

Kilder:


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Else Vils

Udgivet: 8. december 2005

Fagområde: Ernæring, Management