8. februar 2006

Notat Nr. 0603

Nye regler om CHR - Mærkning, registrering og flytning af svin

Den 10. november 2005 blev bekendtgørelsen om mærkning, registrering og flytning af bl.a. svin ændret. Der er en række ting man skal være opmærksom på.

Den 10. november 2005 blev bekendtgørelsen [1] om mærkning, registrering og flytning af bl.a. svin ændret. Der er en række ting man skal være opmærksom på.

CHR oplysninger

CHR oplysninger er nu en del af Den Fælles Husdyrindberetning, som udsendes en gang årligt i august til ejer  / bruger af et CHR nummer.

Der skal oplyse: Navn, telefonnummer for bruger / ejer, adresse for husdyrbruget, dyreart og anvendelsesformål (fx om der er tale om produktionsbesætning, udendørsbesætning), antal dyr ved normal drift, hvilken dyrlæge man benytter angivet som dyrlægepraksis. Ejer bruger har pligt til at svare og har pligt til at indberette væsentlige ændringer i årets løb.

Flytninger

Ejer / bruger skal inden 7 dage indberette antal svin, dato, tidspunkt, CHR for sælger, CHR for køberbesætning eller samling af dyr. En samling af dyr er fx et eksportmarked. Er der tale om eksport direkte fra besætningen skal modtagerlandet og besætningsnummer for den udenlandske besætning indberettes. Transportmidlets registreringsnummer skal indberettes. Slagterier og destruktionsanstalter skal selv indberette modtagelse af dyr.

Samdrifter

Hvis man har sin svineproduktion på flere ejendomme kan de lægges i en samdrift. Der kan maksimalt indgå 5 CHR numre, som skal have samme juridiske ejer. Gamle samdriftstilladelser skal fornyes inden 31/3 2006. Svin der flyttes indenfor samdriften skal ikke øremærkes.

Griseringe

En grisering defineres som en aftale mellem en smågriseproducent og en fast aftager. Et CHR nummer kan højst indgå i fem griseringsaftaler. Det vil sige, at en sobesætning kan indgå aftale med højst fem aftagere af 30 kgs grise. Et CHR kan ikke være både afhænder og modtager. Gamle griseringe skal fornys inden 31/3 2006. Grise der flyttes i henhold til en griseringsaftale er undtaget for krav om øremærkning; men skal ledsages af et transportdokument.

Nyt i forhold til tidligere bekendtgørelse

  1. Man skal altid indsende CHR oplysninger også selvom der ikke er sket ændringer.
  2. Samdriftstilladelser skal fornyes og det skal ske inden 31/3 2006.
  3. Eksisterende griseringsaftaler skal godkendes af myndighederne på ny. Det skal ske inden 31/3 2006. SPF/SLS og Landsudvalget for Svin arbejder på at få forlænget fristen.
  4. Alle flytninger skal indberettes også indenfor en samdrift. Tidligere var der ikke denne pligt forudsat, at Regionen havde givet tilladelse til det. Transporten skulle foregå på ejers eget transportmiddel.
  5. Det er nyt, at man som f.eks. sælger af smågrise kun kan indgå griseringsaftale med fem CHR numre. Nyt er også, at et CHR nummer ikke både kan være køber og sælger. Det rammer en del 7-30 kg producenter. SPF/SLS og Landsudvalget for Svin arbejder.

* * * * *

Reference

[1]

Bekendtgørelse om mærkning, registrering og flytning af kvæg, svin, får og geder. Bekendtgørelse nr. 1.066 af 10. november 2005.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Poul Tolstrup Christensen

Udgivet: 8. februar 2006

Fagområde: Management