19. september 2006

Notat Nr. 0611

Indhold af råprotein og fosfor i korn fra høsten 2006, foreløbige resultater

De foreløbige analyseresultater viser at: Råproteinindholdet er steget med 0,7 pct. i vinterbyg, mens hvede og vårbyg ligger på næsten samme niveau som i høstår 2005. Fosforindholdet er faldet 0,1-0,2 g pr. kg.

De foreløbige resultater er mest sikre på vinterbyg, mens der mangler ca. 40 pct. af resultaterne på vårbyg og hvede.

De endelige analyseresultater, der også indeholder målte værdier af råfedt, aske, EFOS og EFOSi samt beregning af energiindhold, fra årets kornhøst 2006 forventes færdige om ca. 2 uger.

Tabel 1.

Vinterbyg. Foreløbige resultater for råprotein og fosfor i 2006, basis 15 pct. vand. Til sammenligning er vist indholdet i 2005 samt sidste 3 års gennemsnit (2003-2005)

Basis 15 pct. vand

Vinterbyg 3 års gns.

Vinterbyg 2005

Vinterbyg 2006
Foreløbig

Råprotein, pct.

9,3

9,2

9,9

Fosfor, g pr. kg

3,1

3,3

3,2

De foreløbige resultater for vinterbyg viser, at råproteinindholdet  er steget med 0,7 pct. og fosforindholdet ligger på niveau med tidligere resultater.

Tabel 2.

Vårbyg. Foreløbige resultater for råprotein og fosfor i 2006, basis 15 pct. vand. Til sammenligning er vist  indholdet i 2005 samt  sidste 3 års gennemsnit (2003-2005)

Basis 15 pct. vand

Vårbyg 3 års gns.

Vårbyg 2005

Vårbyg 2006
Foreløbig

Råprotein, pct.

9,3

9,5

9,4

Fosfor, g pr. kg

3,2

3,3

3,1

De foreløbige resultater for vårbyg tyder på, at råproteinindholdet er på niveau med tidligere, mens fosforindholdet er faldet 0,1-0,2 g i forhold til tidligere resultater.

Tabel 3.

Hvede. Foreløbige resultater for råprotein og fosfor i 2006, basis 15 pct. vand. Til sammenligning er vist indholdet i 2005 samt sidste 3 års gennemsnit (2003-2005)

Basis 15 pct. vand

Hvede 3 års gns.

Hvede 2005

Hvede 2006
Foreløbig

Råprotein, pct.

9,7

9,5

9,7

Fosfor, g pr. kg

3,0

3,0

2,8

De foreløbige resultater for hvede tyder på, at råproteinindholdet er på niveau med tidligere, mens fosforindholdet ligger 0,2 g under de tidligere resultater.


Institution: Dansk Svineproduktion, Landscentret

Forfatter: Else Vils, Niels Morten Sloth

Udgivet: 19. september 2006

Fagområde: Ernæring