16. januar 2007

Notat Nr. 0702

Håndtering af skuldersår

Politianmeldelser for skuldersår på slagtesøer er steget. DSP anbefaler at besætningsdyrlægen inddrages i bedømmelsen og DCs soslagterier vil nu give en tilbagemelding på graden af skuldersår på søer mærket med sort farve og sonummer.

I løbet af 2006 har der været en markant stigning i antallet af politianmeldelser på grund af skuldersår hos søer, der er sendt til slagtning på danske slagterier.

Det er en ubehagelig og utryg situation for den enkelte svineproducent og også for de medarbejdere, der står med afgørelsen af, om søerne skal sendes til slagtning. Samtidig er det belastende for svinesektorens image som helhed.

Vurdering af skuldersår er imidlertid en vanskelig sag, når soen bedømmes ved levende syn i besætningen. På slagteriet sker vurderingen derimod på slagtegangen, når soen har været gennem skoldekar, hårstøder mv., og hvor slagteridyrlægen kan skære skulderen op.

Dansk Svineproduktion vil derfor anbefale at besætningsdyrlægen inddrages i bedømmelsen, og de beskrevne procedurer følges. Det skulle gerne reducere antallet af skuldersår og skabe mere sikkerhed i bedømmelsen. Det må også vurderes at retstillingen er styrket, hvis uheldet er ude, og der alligevel skulle komme en politianmeldelse.

1. Ingen må acceptere søer med alvorlige skuldersår 

Der er desværre ingen nemme løsninger til helt at undgå skuldersår. Men vi ved, at langt de fleste alvorlige skuldersår kan undgås via huldstyring og hurtig indgriben og konsekvent håndtering og behandling, så snart man ser de første tegn. 

På Dansk Svineproduktions hjemmeside findes en skuldersårsmanual med udførlige vejledninger om forebyggelse og behandling. Se www.infosvin.dk

Samtidig vil vi opfordre alle til at diskutere problemer med skuldersår grundigt med medarbejdere, besætningsdyrlægen og svineproduktionskonsulenterne.

2. Få besætningsdyrlægen til at vurdere søer med skuldersår  

Søer, der har eller er ved at få et skuldersår af grad 3-4, bør aflives.

Er man i tvivl om, hvilken grad af skuldersår man står med, bør man straks isolere soen i en sygesti og kontakte besætningsdyrlægen.

I det hele taget er det en god ide at lade dyrlægen vurdere, om søer med skuldersår er behandlingsegnede, slagteegnede eller om de bør aflives. Uanset om skuldersåret er afhelet eller ej.

Det er ikke nok at vurdere soen med øjnene. Især ved ophelede skuldersår er det vigtigt at mærke på soen med hånden.

Ved vurderingen bør man registrere soens nummer / øremærke og dato. Og det er vigtigt, at dyrlægen skriver under på, at soens skuldersår er vurderet til grad 1 eller 2.

3. Levering og mærkning af søer med skuldersår (grad 1 og 2)

Det er aftalt med Danish Crowns soslagterier i Skærbæk og Sæby, at søer der er ’godkendt’ af besætningsdyrlægen og mærket med tydelig sort farve, vil blive fulgt individuelt helt til slagtesynet.

Ved modtagelsen på slagteriet bliver soen håndteret særskilt, og der bliver givet en tilbagemelding til leverandøren med soens nummer, og hvordan skuldersåret er vurderet ved slagtesynet.

Proceduren er:

  • Søerne mærkes kraftigt op med sort Roll-on tatoverfarve, der kan fås hos Hatting-KS. Søerne skal også være forsynet med et øremærke med tydeligt chr.nummer og sonummer.
  • Søerne tilmeldes på normal vis, men vognmanden skal have besked om antallet af søer med skuldersår, der ønskes leveret.  

NB! Bemærk at ordningen ikke på nogen måde ændrer ved, at alvorlige skuldersår bliver politianmeldt. Ordningen giver alene mulighed for at få en tilbagemelding på den enkelte so.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Martin Andersson

Udgivet: 16. januar 2007

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært