29. januar 2007

Notat Nr. 0703

Uanmeldt kontrol af Hatting-KS og Ornestation Mors den 14. januar 2007

Uanmeldt kontrol af Hatting-KS Ådum og Skjern afdeling samt Ornestation Mors 1 og 2 viste, at alle KS-stationerne overholdt reglerne for antal sædceller pr. sæddose.

Ifølge reglerne for avl, drift og smittebeskyttelse for KS-stationer underkastes KS-stationerne løbende kontrol for antal sædceller pr. sæddose. Denne kontrol omfatter også uanmeldt kontrol. Den 14. januar 2007 blev der gennemført uanmeldt kontrol af Hatting-KS afdeling Skjern og Ådum samt Ornestation Mors 1 og 2.

Alle KS-stationerne overholdt reglerne for avl, drift og smittebeskyttelse i forhold til antal sædceller pr. sæddose i forhold til de undersøgte sæddoser.

Baggrund

DanAvls KS-stationer er underlagt regler for avl, drift og smittebeskyttelse [1]. I reglerne er bl.a. anført, hvor mange sædceller sæddoserne skal indeholde, samt hvorledes dette skal kontrolleres. Som en del af denne kontrol gennemføres uanmeldte besøg på KS-stationerne, hvor der samles sæddoser, der efterfølgende kontrolleres på Dansk Svineproduktions forsøgslaboratorium.

Der blev gennemført uanmeldt besøg hos Hatting-KS (HKS), Skjern og Ådum afdeling samt på Ornestation Mors 1 og 2 den 14. januar 2007.

Materiale og metode

Sæddoser til kontrollen blev udtaget af en DSP-ansat. Sæddoserne blev efterfølgende analyseret for antal sædceller pr. sæddose efter samme metode som ved uanmeldt kontrol den 10. december 2006 [2]. Indholdet i sæddoserne blev korrigeret for sædens motilitet bedømt ved sædopsamling.

Der blev fra KS-stationerne udtaget sæddoser primært fra Landrace og Yorkshire orner (tabel 1).

Tabel 1.

Oversigt over antal sædportioner udtaget fra hver KS-station.

Race

Landrace

Yorkshire

Andet

I alt

HKS – Skjern

5

6

1

12

HKS – Ådum

12

6

5

23

Mors 1

3

6

0

9

Mors 2

12

6

0

18

Det blev analyseret, om KS-stationen overholdt reglerne ud fra fordelingen af sæddoser der var henholdsvis over og under 95 pct. grænsen. Det blev antaget, at fordelingen var binomialfordeling. Som konfidensgrænse blev anvendt p<0,05.

Resultater og diskussion

Det var tilsigtet at udtage cirka 12 doser fra Landrace samt 6 Yorkshire og 6 doser med produktionssæd. Doserne skulle være fra forskellige sædopsamlinger. Det var desværre ikke muligt, da der ikke var produceret de mængder på alle KS-stationerne på det tidspunkt kontrollen blev gennemført.

I reglerne står anført, hvad indholdet af sædceller skal være. For Landrace og Yorkshire skal 95 pct. af sæddoserne indehold mere end 2,1 mia., mens det tilstræbes, at ingen sæddoser indeholder mindre end 1,8. For andre racer end Landrace og Yorkshire gælder, at 95 pct. af sæddoserne skal indeholde mere end 1,75 mia., mens det tilstræbes, at ingen indeholder færre end 1,5 mia.

Ingen af sæddoserne kom under den nedre grænse på henholdsvis 1,8 mia. for Landrace og Yorkshire, og 1,5 mia. for andre racer. Indholdet i doserne fra Landrace og Yorkshire er vist i figur 1, mens en samlet oversigt over alle doserne kan ses i tabel 2.

Resultaterne for Mors 1 viste, at 22 pct. (2 ud af 9) af prøverne var under 95 pct. grænsen. Den statistiske analyse viste, at 2 ud af 9 sæddoser godt kan komme under 95 pct. grænsen ved et tilfælde, selvom reglerne for antal sædceller pr. sæddose er overholdt. Det må derfor konkluderes, at Mors 1 såvel som de andre KS-stationerne har overholdt reglerne med hensyn til antal sædceller pr. sæddose.

InfoSvin/9876.tif 

Figur 1.

Grafisk fremstilling af indholdet af motile sædceller (mia. /portion) for Landrace og Yorkshire i forhold til indeks for pågældende orne. Hver prik repræsenterer en analyse af en sædportion. Rød=HKS Ådum; blå=Mors 1; grøn=Mors 2; sort=HKS Skjern (Billede nr. 9876 fra Billeddatabasen).


Tabel 2.

Fordeling af antal sædportioner med et indhold større eller mindre end 95 pct. grænsen for antal sædceller pr. sæddose. Tabellen omfatter analyser af såvel Landrace, Yorkshire samt andre racer.

KS-station

Antal prøver der lå over
95 pct. grænsen

Antal prøver der var under
95 pct. grænsen

HKS – Skjern

12

0

HKS – Ådum

22

1

Mors 1

7

2

Mors 2

18

0


Konklusion

Den uanmeldte kontrol omfattede Hatting-KS, Ådum og Skjern afdeling samt Ornestation Mors 1 og 2. Resultaterne for Mors 1 viste, at 22 pct. (2 ud af 9) af prøverne var under 95 pct. grænsen. Den statistiske analyse viste, at 2 ud af 9 sæddoser godt kan komme under 95 pct. grænsen ved et tilfælde, selv om reglerne for antal sædceller pr. sæddose er overholdt.

Alle KS-stationerne overholdt reglerne for avl, drift og smittebeskyttelse i forhold til antal sædceller pr. sæddose i forhold til de undersøgte sæddoser.

Referencer

[1]

Hansen, C. (2006): Regler for avl, drift og smittebeskyttelse for KS-stationer. Manual nr. 2, Dansk Svineproduktion.

[2]

Hansen, C. (2007): Uanmeldt kontrol af DanAvls KS-stationer - december 2006. Notat nr. 0701, Dansk Svineproduktion.

Den uanmeldte kontrol er finansieret af DanAvls KS-stationer.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Claus Hansen

Udgivet: 29. januar 2007

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion