Det økologiske fodermarked er domineret af en mangelsituation. Der er derfor behov for at gøre brug af andre foderemner end de traditionelt anvendte. I flere år har majs kun været benyttet i begrænset omfang på det danske marked, men manglen på økologiske foderemner har gjort majs aktuelt igen, hvilket har medført en del spørgsmål. Derfor gives her en kort omtale af råvaren samt de generelle retningslinier for brugen af majs til svinefoder.
Majs har et relativt lavt indhold af fibre. Som kornart har majs et relativt højt indhold af råfedt samt et jodtalsprodukt på 48 mod 34 i byg. Hvis der bruges meget majs i foder til slagtesvin, øger det risikoen for blødt spæk.
Majs er specielt et godt fodermiddel til smågrise. Erfaringer fra praksis har vist, at foder til diegivende søer med et indhold af majs på 20-30 pct. majs stimulerer søernes foderoptagelse. Dette har ikke kunnet eftervises i en kontrolleret afprøvning. Konklusionen af denne afprøvning var, at det alene bør være prisrelationerne mellem hvede og majs, der skal være bestemmende for anvendelsen af majs i diegivningsfoder. Der kan ikke påregnes en produktivitetsmæssig gevinst.
Tabel 1. |
Udvalgte næringsstofværdier (kemiske analyser - varmebehandlede råvarer) |
Procent af varen |
Byg (vinter) |
Hvede |
Majs |
Råprotein |
9,9 |
9,6 |
8,4 |
Råfedt |
2,5 |
2,1 |
4,0 |
Råaske |
2,0 |
1,4 |
1,3 |
Træstof |
4,6 |
2,7 |
2,0 |
Gram ford. aminosyre./ kg vare |
|||
Lysin |
2,6 |
2,3 |
1,8 |
Methionin |
1,4 |
1,3 |
1,6 |
Cystein |
1,8 |
2,0 |
1,6 |
Treonin |
2,5 |
2,3 |
2,4 |
FEsv/FEso pr. kg vare pr. |
1,04/1,04 |
1,16/1,14 |
1,25/1,22 |
Tabel 2. |
Maks. anbefalet mængde i foderet, procent af kg |
Søer |
Smågrise |
Slagtesvin |
|||
Drægtige |
Dieg. + dræg. |
Fra 3 uger |
Fra 5 uger |
Under 40 kg |
Over 40 kg |
50 |
50 |
70 |
70 |
40 |
40 |
Specielle forhold omkring økologi
Økologisk foder indeholder ofte en del rapskager eller rapsolie. Disse råvarer kan i større mængder også resultere i blødt spæk. Vær derfor opmærksom på en additiv effekt af de omtalte råvarer. Indholdet af naturligt fytase er mindre i majs end i hvede, hvilket der ikke kan kompenseres for ved at tilsætte ekstra fytase, da tilsætning af enzymer til økologisk foder ikke er tilladt.