8. februar 2007

Notat Nr. 0706

Majs som fodermiddel til økologiske grise

Mangel på økologisk korn gør majs til et aktuelt fodermiddel til økologiske grise.

Det økologiske fodermarked er domineret af en mangelsituation. Der er derfor behov for at gøre brug af andre foderemner end de traditionelt anvendte. I flere år har majs kun været benyttet i begrænset omfang på det danske marked, men manglen på økologiske foderemner har gjort majs aktuelt igen, hvilket har medført en del spørgsmål. Derfor gives her en kort omtale af råvaren samt de generelle retningslinier for brugen af majs til svinefoder.

Majs har et relativt lavt indhold af fibre. Som kornart har majs et relativt højt indhold af råfedt samt et jodtalsprodukt på 48 mod 34 i byg. Hvis der bruges meget majs i foder til slagtesvin, øger det risikoen for blødt spæk.

Majs er specielt et godt fodermiddel til smågrise. Erfaringer fra praksis har vist, at foder til diegivende søer med et indhold af majs på 20-30 pct. majs stimulerer søernes foderoptagelse. Dette har ikke kunnet eftervises i en kontrolleret afprøvning. Konklusionen af denne afprøvning var, at det alene bør være prisrelationerne mellem hvede og majs, der skal være bestemmende for anvendelsen af majs i diegivningsfoder. Der kan ikke påregnes en produktivitetsmæssig gevinst.

Tabel 1.

Udvalgte næringsstofværdier (kemiske analyser - varmebehandlede råvarer)

Procent af varen

Byg (vinter)

Hvede

Majs

Råprotein

9,9

9,6

8,4

Råfedt

2,5

2,1

4,0

Råaske

2,0

1,4

1,3

Træstof

4,6

2,7

2,0

Gram ford. aminosyre./ kg vare

Lysin

2,6

2,3

1,8

Methionin

1,4

1,3

1,6

Cystein

1,8

2,0

1,6

Treonin

2,5

2,3

2,4

FEsv/FEso pr. kg vare pr.

1,04/1,04

1,16/1,14

1,25/1,22


Tabel 2.

Maks. anbefalet mængde i foderet, procent af kg

Søer

Smågrise

Slagtesvin

Drægtige

Dieg. + dræg.

Fra 3 uger

Fra 5 uger

Under 40 kg

Over 40 kg

50

50

70

70

40

40

Kilde: Info Svin

Specielle forhold omkring økologi

Økologisk foder indeholder ofte en del rapskager eller rapsolie. Disse råvarer kan i større mængder også resultere i blødt spæk. Vær derfor opmærksom på en additiv effekt af de omtalte råvarer. Indholdet af naturligt fytase er mindre i majs end i hvede, hvilket der ikke kan kompenseres for ved at tilsætte ekstra fytase, da tilsætning af enzymer til økologisk foder ikke er tilladt.


Institution: Dansk Svineproduktion, Landscentret

Forfatter: Tove Serup

Udgivet: 8. februar 2007

Fagområde: Ernæring