5. april 2017 | Opdateret/Gennemlæst 2. februar 2018

National screening for mavesår godt i gang

I starten af i år lancerede SEGES Svineproduktion en national screening af mavesår for at få forbedret mavesundheden hos de danske søer. Screeningen er godt i gang, og på nuværende tidspunkt er der udtaget maver fra 39 besætninger.

Kampagne for national screening for mavesår hos søer skal reducere antallet af mavesår i danske sobesætninger. Kampagnen gik i gang i starten af året, og pr. 30. marts 2017 er der udtaget maver fra 39 besætninger. 9 besætninger er afsluttede, det vil sige, at vi i hver af de ni afsluttede besætninger har fået undersøgt 20 maver.

Tabel 1. Status på screeningen

Totalt antal besætninger påbegyndt undersøgelse 39
Totalt antal maver undersøgt 447
Totalt antal besætninger, der skal udarbejde en handlingsplan 0

Om kampagnen

I løbet af de næste to år udtager slagterier tilfældigt maver fra DANISH-godkendte besætninger med over 200 søer. Hver besætning får udtaget 20 maver.

Maverne undersøges på laboratoriet i Kjellerup, og i løbet af april måned sendes de første svar fra screeningen ud til besætningerne.

Såfremt over halvdelen af søerne har mavesår over grad 6, skal der udarbejdes en handlingsplan sammen med besætningens dyrlæge for, hvordan mavesundheden forbedres. DANISH følger op på, om der forefindes en handlingsplan i besætningerne.