26. april 2016

Meddelelse Nr. 1072

Punktudsugning i slagtesvinestald med 70 % fast gulv

Punktudsugning med en luftydelse på i gennemsnit 12 m3/time pr. gris i en slagtesvinestald med en stor andel fast gulv samlede 38 % af ammoniakemissionen og 30 % af lugtemissionen i den ventilationsluft, der blev ledt ud via punktudsugningsanlægget.

Ventilationsprincippet punktudsugning blev med en luftydelse på 12 m3/time pr. gris afprøvet i en slagtesvinestald med 70 % fast gulv og 30 % spaltegulv. I forsøgssektion 1 blev der målt på fordelingen af både ammoniak- og lugtemissionen, mens der i forsøgssektion 2 kun blev målt på fordelingen af ammoniakemissionen.

Målingerne viste, at der i måleperioderne blev samlet 38 % af den totale ammoniakemission fra både forsøgssektion 1 og forsøgssektion 2, samt 30 % af den totale lugtemission fra forsøgssektion 1 via punktudsugningsanlægget.

Den totale ammoniak- og lugtemission fra forsøgssektionerne blev sammenlignet med emissionen fra en kontrolsektion uden punktudsugning i de samme måleperioder. Der var ikke statistisk forskel på ammoniakemissionen imellem de to forsøgssektioner og kontrolsektionen, og der var heller ikke forskel på lugtemissionen imellem forsøgssektion 1 og kontrolsektionen.

Staldsektionerne var indrettet med to stirækker à 3 stier i hver række svarende til 7,2 meter i længden. I forsøgssektion 1 var der placeret et sugepunkt for enden af hver stirække ved indgangen til sektionen, mens sugepunkterne i forsøgssektion 2 var placeret midt i hver stirække. Sugepunkterne var placeret under spaltegulvet ved overgangen mellem fast gulv og spaltegulv.

Det primære formål med afprøvningen var at teste ventilationsprincippet punktudsugning opsat i en eksisterende stald med en stor andel fast gulv. Det kan konkluderes, at den andel af staldens samlede ammoniak- og lugtemission, der bliver samlet i punktudsugningen, er lavere med denne stiindretning sammenlignet med stalde, hvor der er en større andel af spaltegulv i stierne og drænet gulv eller 25 % fast gulv plus drænet gulv i lejet. Årsagen til dette er sandsynligvis, at sugepunkterne, pga. den store andel fast gulv, var placeret længere væk fra grisenes leje, samt at den store andel fast gulv medførte en del svineri i stierne, hvilket øgede ammoniak- og lugtemissionen fra staldrummet. Endvidere var den samlede ventilation fra staldene relativt høj igennem afprøvningsperioden, hvilket betyder, at punktudsugningens andel af den samlede ventilation i gennemsnit kun udgjorde 12-14 % i måleperioderne.

For at få den miljømæssige effekt af punktudsugningen var der tilkoblet en biologisk luftrenser til punktudsugningsanlægget (BIO 2U fra SKOV A/S). Luftrenserens renseeffektivitet blev ikke målt i denne afprøvning, men den forventede reduktion fra staldanlægget via luftrenseren vil være ca. 33 % af ammoniakemissionen og ca. 22 % af lugtemissionen, jf. den renseeffektivitet luftrenseren er godkendt til på Miljøstyrelsens Teknologiliste [1].


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Michael Holm

Udgivet: 26. april 2016

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø