22. august 2017

Meddelelse Nr. 1112

Danskproducerede proteinkilder til slagtesvin

Fodring med 100 % danskproducerede proteinkilder (26,5 % hestebønner og 12 % rapskager) til slagtesvin reducerede produktionsværdien pr. stiplads med 10 % i forhold til importeret protein (soja- og solsikkeskrå), men gav en bedre mørhed i kødet.

Fodring med 100 % danskproducerede proteinkilder (26,5 % hestebønner og 12 % rapskager) til slagtesvin fra 33–111 kg reducerede produktionsværdien pr. stiplads med 68 kr. eller 10 % i forhold til kontrolgruppen fodret med importerede proteinkilder (12 % sojaskrå og 6 % solsikkeskrå). Årsagen til den lavere produktionsværdi var statistisk sikkert lavere daglig tilvækst, højere foderforbrug pr. kg tilvækst og lavere kødprocent. Der var ikke forskel i sundhedstilstanden målt ved procent døde og udtagne grise, samt antal sygdomsbehandlinger.

Spisekvaliteten målt ved sensorisk test var lidt bedre i gruppen på 100 % danskproduceret protein, som blev bedømt mest mørt og havde mindst tyggetid og tendens til mindre bidemodstand. Der var ikke signifikante forskelle i de fleste lugt- og smagsparametre mellem de to grupper, dog en tendens til 
at kontrolgruppen var mest intens i kødlugt og forsøgsgruppen mest intens i kødsmag. 

Hvis der skal opnås samme økonomiske resultat ved fodring med 100 % danskproduceret protein i form af hestebønner og rapskager, skal foderet være billigere eller afregningsprisen højere. Den lavere produktionsværdi på 68 kr. pr. stiplads svarer til, at foderblandingen med 100 % danskproduceret protein (rapskager og hestebønner) skal være 7 øre billigere pr. FEsv, eller ved ens foderpris at afregningsprisen skal tillægges 17 øre pr. kg slagtevægt for at opnå samme økonomiske resultat som ved brug af kontrolblandingen. Svinekød produceret på 100 % danskproduceret protein vil derfor mest sandsynligt blive produceret som specialproduktion. 

Med de nuværende små mængder hestebønner på markedet er det vanskeligt at forudsige prisen. Det anses for sandsynligt, at foderet med danskproducerede hestebønner og rapskager vil være 3-6 øre dyrere pr. FEsv sammenlignet med kontrolfoderet. Hvis foderet med 100 % danskproduceret protein (rapskager og hestebønner) er 5 øre dyrere pr. FEsv, skal afregningsprisen tillægges 30 øre pr. kg slagtevægt for at opnå samme økonomiske resultat som ved brug af kontrolblandingen. 


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Else Vils, Jens Vinther, Julie Krogsdahl

Udgivet: 22. august 2017

Fagområde: Ernæring