8. juli 2015

Meddelelse Nr. 1037

Idealproteinniveau i foder til slagtesvin

Stigende niveau af idealprotein gav bedre produktivitet. Der var både effekt af mere råprotein ved samme aminosyreniveau og af ekstra frie aminosyrer ved samme råproteinniveau.

Afprøvningen viste, at der var statistisk sikker kurvelineær positiv effekt på produktionsværdien af kombinationen af stigende råprotein- og stigende aminosyreniveau. Resultaterne fra denne afprøvning indgår allerede som en del af beregningsgrundlaget for aminosyre- og proteinnormerne til slagtesvin.

Der er gennemført en afprøvning af aminosyre- og proteinniveau i foder til slagtesvin med det formål at beskrive effekten heraf på produktionsresultater, miljø og økonomi. Foderblandingernes råproteinkoncentration lå mellem 102 og 134 gram standardiseret ilealt fordøjeligt (SIF) råprotein pr. FEsv. Niveauet af de mest begrænsende essentielle aminosyrer var (udtrykt ved lysin) mellem 6,0 til 7,9 gram SIF lysin pr. FEsv.

Der kan konkluderes følgende:

• Der var effekt af aminosyretilskud på produktionsværdi ved samme råproteinniveau.
• Der var selvstændig effekt af råproteinniveau på produktionsværdi. Og dermed kan krav til essentielle aminosyrer ikke stå alene.
• Med fasefodring kan man spare 4-5 % proteintilførsel og samtidig undgå væsentligt ændrede produktionsresultater.
• Ekstra tryptofan ud over 19 % af lysin gav ikke sikker effekt på produktionsværdien for alle grise som gennemsnit, men kan muligvis være en fordel for sogrise.
• Ekstra valin ud over 67 % af lysin gav ikke sikker effekt på produktionsværdien.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning, og der indgik i alt 7.243 grise fordelt på ni grupper og op til 99 gentagelser.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth, Per Tybirk

Udgivet: 8. juli 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring