4. maj 2016 | Opdateret/Gennemlæst 17. maj 2016

Tilskud til nye stalde og miljøteknologi i 2016

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye svinestalde under Landdistriktsprogrammet i 2016. Der er en pulje for modernisering af slagtesvinestalde, miljøteknologi i svinestalde samt farestier til løsgående søer.

17. maj åbnede en pulje med 159 mio. kr. til modernisering af slagtesvinestalde for på den måde at styrke bedriftens levedygtighed. Der er tilsvarende en pulje på 15 mio. kr. til økologiske slagtesvinestalde.

1. juli åbner en pulje med 49,5 mio. kr. hvorfra man kan få 40 % i støtte til ammoniak- og energireducerende teknologier. Tilsvarende er afsat 17,0 mio. kr., som støtter etablering af farestier til løsgående søer.

Tabel 1. Fordeling af landdistriktsmidler indenfor miljøteknologiområdet (2016)

Tilskudspuljer - svin 2016
  Mio. kr. Udmeldt ansøgningsfrist
Moderniseringsordning
    - slagtesvinestalde - barmark projekter1
    - slagtesvinestalde - tilbygning og totalrenovering1
    - økologiske slagtesvinestalde2
75,0
84,0
15,0
17. maj - 16. august
Miljøteknologi generelt2
Forsuring i stalde2
45,0
4,5
1. juli - 1. september
Løsgående diegivende søer1 17,0 Ultimo 2016
1 Princip: Tilskudsgrundlag er på basis af ”standardpriser” – jf. beskrivelse af princip
2 Princip: Der skal indhentes to tilbud for at dokumentere rimelige priser, og der er fuld bilagskontrol

Der er indført et nyt tilskudssystem baseret på ”standardpriser = udbetalt støttebeløb” for moderniserings- og farestaldsordningen. Ud fra en række grund cases er beregnet en standardpris for forskellige kategorier, som efterfølgende er valideret af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Med dette princip skal ansøger ikke længere indhente to tilbud på ansøgningstidspunkt, og der er bortfald af fuld bilagskontrol. Det giver nem administration hos både ansøger og myndighed (for økologisk slagtesvinestalde kræves fortsat to tilbud på ansøgningstidspunkt).

Modernisering af konventionelle slagtesvinestalde

Ved modernisering af slagtesvinestalde opnås 20 procent i støtte i henhold til en standardpris = udbetalt beløb – se oversigt i tabel 2.

Tabel 2. Standardomkostning ved modernisering af slagtesvinestalde i 20161

Projekttype Standardomkostning Tilskud2
1. Barmarksprojekt3 4.300 kr./stiplads 20 % = 860 kr./stiplads
2. Tilbygning til eksisterende svinelokalitet ("nybyg") 3.700 kr./stiplads 20 % = 740 kr./stiplads
3. Totalrenovering af eksisterende gulv/inventar i stald4 1.600 kr./stiplads 20 % = 320 kr./stiplads
1 Ansøgningsgrundlag: Antal stilpladser = m2 netto stiareal/(0,65 m2×1,05). (1,05 udtrykker øget antal stipladser indrettet til sygesti)
2 20 % i tilskud/stiplads på basis af standardpris (tilskud i denne størrelse svarer relativt til 15-17 kr./gris i 25 år (ved rente 6 %))
3 Nyt husdyranlæg på bar mark uden tilknytning til eksisterende driftsbygninger. Visse tilbygningsprojekter kan dog sidestilles med et barmarksprojekt
4 Ved totalrenovering menes en så omfattende renovering, at den er godkendelsespligtig med overholdelse af BAT standardvilkår svarende til nybyggeri – altså at alle installationer i stalden inklusiv gulvet bliver udskiftet og fornyet.

I processen afholdte NaturErhvervstyrelsen en række informations- og dialogmøder. Her fremkom en række gode forslag til forbedring af ordningen, som på en række områder er imødekommet. Desværre imødekom Styrelsen ikke alle relevante forslag, men har stillet i udsigt at se på disse ændringer i kommende runder. Landbrug & Fødevarer vil arbejde for at disse forslag bliver gennemført i kommende runder.

Nedenfor finder du links til et notat, som beskriver grundelementerne i ordningerne. Men det vil altid være styrelsens bekendtgørelse og vejledningsmateriale, som er det reelle grundlag for tilskudsordningerne.

Links til moderniseringsordningen

Links til miljøteknologiordningen
Links til forsuringsordningen