Vinklen i DR’s udsendelse vil være kritisk og stille spørgsmålstegn ved, om erhvervet og myndighederne har taget MRSA alvorligt. Det vil formentlig give anledning til fornyet debat og opmærksomhed på danske svineproducenter og på antibiotikaresistens. I debatten vil vi uden tvivl blive præsenteret for både reelle fakta, men også myter, som ikke har hold i virkeligheden. Landbrug & Fødevarer vil sørge for, at de danske svineproducenter bliver hørt ved at deltage aktivt med en saglig og faglig stemme i debatten.
Fra Landbrug & Fødevarer har direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) Claus Fertin givet et interview til programmet. Claus Fertin har blandt andet fortalt DR, at hvis der er noget danske svineproducenter og Landbrug & Fødevarer går op i, så er det bl.a. ansvarlighed i forhold til brugen af antibiotika. Han har også fremhævet de flotte resultater, der allerede er nået i svineproduktionen inden for dette område. Vi har i Danmark løbende reduceret forbruget af antibiotika, og siden 2009 er forbruget faldet med over 20 procent. For nylig har EU Kommissionen fremhævet Danmark som et eksempel at følge i forhold til forbrug, overvågning og registrering af antibiotika. WHO har tidligere gjort det samme. Forekomsten af resistente bakterier er væsentlig større i mange andre europæiske lande end i Danmark.
Vi tager naturligvis MRSA CC398 meget alvorligt. Vi har som erhverv igennem en årrække taget flere initiativer for at begrænse MRSA CC398 til og fra stalden og mindske risikoen for yderligere resistensudvikling i landets svinestalde. Og vi har fra VSP klart anbefalet, at alle følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger til punkt og prikke.
Det er vigtigt at følge smittebeskyttelsesplanen og alle de hygiejniske retningslinjer, hver gang nogen går ind og ud af stalden. Brugen af forrum med tilhørende tøjskift samt vask og desinficering af hænderne og bad ved arbejdets ophør er med til at mindske spredningen af MRSA CC398. Sundhedsstyrelsen konkluderer i øvrigt, at langt de fleste, som kun kommer en enkelt gang i stalden, vil tabe bakterien igen inden for få dage, og at risikoen ved at besøge en svinebesætning for almindeligt sunde og raske personer derfor er meget lille.
Vi vil godt forberede dig så godt som muligt til en saglig diskussion om MRSA. Bliver du mødt med spørgsmål, eller kommer du til at indgå i debat i dit lokalområde, kan du have rigtig god gavn af at læse vores info-ark med spørgsmål og svar om MRSA CC398.
Uanset at dele af debatten om MRSA måtte være skinger, så skal vi tage MRSA CC398 alvorligt. I forbindelse med Åbent Landbrug den 18. september, men også på alle andre tidspunkter, er det vigtigt, at du som svineproducent er med til at fortælle omverdenen, at vi ikke negligerer sundhedsrisikoen ved bakterier i vores dyr, og at vi tager alle de anbefalede forholdsregler for at minimere risikoen for smitte.
Vi vil løbende holde dig orienteret om sagen. Du er også altid velkommen til at kontakte Leif Nielsen, Medlems- og kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer på telefon 3339 4238 eller Claus Fertin, Direktør i SEGES Videncenter for Svineproduktion på telefon 3339 4238, hvis du har spørgsmål.
Venlig hilsen
Leif Nielsen og Claus Fertin