13. december 2016

EU’s medicinagentur anbefaler stop af medicinsk zink

I sidste uge henstillede EU’s medicinagentur, European Medicines Agency, EU-Kommissionen til at forbyde brug af medicinsk zink i svineproduktionen. EU-Kommissionen skal nu behandle anbefalingen.

Brug af medicinsk zink i svineproduktionen er nok snart fortid. I sidste uge anbefalede EU’s medicinagentur, European Medicines Agency (EMA), at forbyde medicinsk zink. Det er nu op til EU-Kommissionen at træffe en endelig afgørelse.

EMA anbefaler EU-Kommissionen, at forbuddet skal ske som en overgangsordning.

”Når man trækker noget fra markedet er det normalt med øjeblikkelig virkning. Men nu skal EU-Kommissionen afgøre, om den vil indføre en overgangsordning. Hvor lang tid overgangsordningen vil vare, ved vi ikke. Det er EU-Kommissionen, der beslutter det. I SEGES støtter vi op om en overgangsordning på nogle år, så vi har tid til at finde andre teknologier til at forebygge diarré hos smågrise i de første par uger efter fravænning”, siger Poul Bækbo, chefkonsulent i SEGES Videncenter for Svineproduktion.

”I Danmark ønsker vi også at reducere brugen af zink. Men vi frygter, at brugen af antibiotika vil stige, hvis vi ikke får mulighed og tid til at finde alternativer til brugen af zink mod smågrisediarré. Og det er derfor, vi ønsker at få indført en længere overgangsordning,”, siger Poul Bækbo.

Poul Bækbo oplyser, at der ingen sikkerhed er for, at kommissionen følger anbefalingen om en overgangsordning.

Hvornår Europa-Kommissionen tager stilling til sagen er uvist. EU-systemet har ikke tidligere opereret med overgangsordninger, når forbud mod humane eller veterinære medicinprodukter er blevet besluttet.

 

LÆS: Brug af medicinsk zink nok snart fortid

Baggrund for sagen

Anvendelse af medicinsk zink til forebyggelse af fravænningsdiarre har været tilladt i Danmark gennem en længere årrække og betyder, at brugen af medicinsk zink har været medvirkende til et lavt antibiotika forbrug. Denne tilladelse til brug af medicinsk zink ønsker lande som Frankrig og Holland imidlertid ikke, og de to lande har derfor anlagt en såkaldt referral-sag i EU systemet med ønske om, at tilladelsen trækkes tilbage.