18. marts 2025

Grise med hele haler: Kompensation for dine ekstra omkostninger

Producerer du grise med haler, eller overvejer du det, så kan du søge kompensation for de ekstra omkostninger, du har. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har åbnet op for ordningen, hvor du kan afgive dit bud på, hvad din ekstra omkostning vil være, når du producerer grise med hele haler fra 1. januar 2026. Ansøgningsfristen for bud er 15. juni. 2025.

I løbet af 2026, 2027 og 2028 skal andelen af grise med hele haler årligt fordobles og ende på fire millioner grise. En kompensationsordning skal hjælpe med at få flere grise med hele haler, og går du derfor med overvejelser om at producere grise med hele haler, er der åbent for at søge kompensation for de ekstra omkostninger, du har for produktionen for 2026.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har åbent for bud til kompensationsordningen frem til 15. juni 2025. Kommer du med i ordningen, er det med virkning fra 1. januar 2026.

Sådan foregår forløbet

Frem til 15. juni 2025 kan alle soholdere søge kompensation, hvis de producerer grise med hele haler. Kompensationen er til de ekstra omkostninger, der er ved at have grise med hele haler. Kompensationen sker som del i den såkaldte Omfordelingsmodel, hvor alle griseproducenter i Danmark opkræves en afgift pr. gris ved slagtning og til eksport. Afgiften går til en pulje, hvorfra de soholdere, der kommer med i forløbet, får udbetalt deres kompensation.

Omfordelingsmodellen foregår på den måde, at alle griseproducenter i Danmark opkræves en afgift pr. gris ved slagtning og til eksport. Afgiften går til en pulje, hvorfra de soholdere, der kommer med i forløbet, får udbetalt deres kompensation.

Ved produktion af grise med hele haler kan der kompenseres for følgende tiltag  i besætningen ud over gældende lovgivning jf. BEK nr. 1290 af 28/11/2024 (Bekendtgørelse om støtte til projekter om aktiviteter med henblik på nedbringelse af behovet for at foretage halekupering af smågrise til fremme af dyrevelfærden i griseproduktionen omfattet af EU's statsstøtteregler og finansieret af Svineafgiftsfonden):

  • Ekstra tilsyn
  • Ekstra plads
  • Ekstra æde- og drikkepladser
  • Tilretning og indregulering af ventilationsanlæg
Der er udviklet et værktøj til beregning af de samlede omkostninger ved produktion af grise med hele haler. Omkostningerne opgøres samlet og pr. gris.

Hvem kan søge kompensation?

Det er kun soholdere, som kan søge ordningen. Specialproduktioner som Økologi, Friland, Antonius mm. indgår også i kompensationsordningen.

Hvis du sælger smågrise fra besætningen, skal der aftales en prisreduktion på smågrisene, da det vil være din aftager, som skal ”kompenseres for en del af de ekstra omkostninger”. I denne situation skal du søge kompensationen for hele vækstforløbet. Det gælder også for de smågrise, du eventuelt eksporterer.

Der laves kontrakt for et år, der omfatter hele soholdet.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til udbudsordningen, kan du kontakte Niels-Peder Nielsen på telefon 4015 3793 eller npni@lf.dk.

Folder til download

Vi har lavet en kort informations-folder med de vigtigste punkter om kompensationsordningen.

Download folder

Sådan bruger du beregningsværktøjet

Indledningsvis oplyses, hvor mange grise som der bydes ind med i licitationen.

Hvis der forventes et øget areal pr. gris, så reduceres staldkapaciteten, og der kan produceres færre grise. I nedenstående tabel kan du aflæse, hvor meget produktionen falder i procent, hvis arealet øges.

Øget areal pr. gris i % 2,5  5 7,5  10 15 20 25 30 40  50
Ændring i grise årligt i % -2,4 -4,8 -7,0 -9,1 -13,0 -16,7 -20,0 -23,1 -28,6 -33,3 
Nyt produktionsomfang i % af nuværende 97,6 95,2 93,0 90,9 87,0 83,3 80,0 76,9 71,4 66,7 

Eksempel:

  • Hvis arealet øges med 10 procent, så falder antal producerede grise med ca. 9 procent. Det vil sige, at produktionen falder med ca. 900 grise, hvis der som udgangspunkt produceres 10.000 grise i staldene årligt.
  • Hvis arealet øges med 30 procent, falder produktionen med ca. 23 procent.

Ekstra opsyn

Det skal som udgangspunkt forventes, at der skal bruges mere tid på opsyn, når der skal produceres grise med hele haler.  

Omkostningerne kan opgøres på baggrund af forventet ekstra tid (minutter) pr. gris og besætningens timeløn.

Timelønnen kan være besætningens gennemsnitsløn eller gennemsnittet for den/de personer, som udfører det øgede tilsyn.  

Normtidsforbruget pr. gris i Danmark er:

  • Smågrise: Ca. 4,8 minutter pr. gris
  • Slagtegrise: Ca. 11,1 minutter pr. gris 

Øget areal 

(”Større areal pr. produceret gris end de arealkrav, der er fastsat i forhold til de dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af grise”, BEK 1290)

Eksempel på merareal ved smågrise, 38 smågrise/sti :

  • Fjernes der en gris, så øges stiarealet med 2,7 procent, og der produceres 2,6 procent færre smågrise
  • Fjernes to grise, så øges stiarealet med 5,6 procent, og der produceres 5,3 procent færre smågrise.

Eksempel på merareal ved slagtegrise, 17 slagtegrise/sti

  • Fjernes der en gris, så øges areal med 6,3 procent, og der produceres 5,9 procent færre grise.
  • Hvis der fjernes to grise, så øges areal med 13,3 procent, og der produceres 11,8 procent færre slagtegrise

Omkostningerne ved øget areal beregnes på baggrund af besætningens egne dækningsbidrag for henholdsvis smågrise og slagtegrise.

Hvis man f.eks. øger arealet med 10 procent, så bliver kompensationen for manglende dækningsbidrag 10 procent af ens normale dækningsbidrag.

Justering af ventilationsanlæg

(”Foranstaltninger til forbedring af staldklimaet med undtagelse af omkostninger, der skyldes investeringer i aktiver”, BEK 1290)

Hvis der er brug for justeringer af ventilationsanlægget, kan der bruges følgende forudsætninger for estimering af omkostningerne. 

  • Startpris per besøg: 1200 kr. 
  • Timepris herefter: 500-600 kr./timen
  • Tid per sektion: ½ -2 timer, afhænger af kompleksitet ventilationsanlæg, eventuelle røgprøver og andet.

Ekstra æde- og drikkepladser.

Hvis der forventes brug for ekstra æde- og drikkepladser, kan der bruges følgende forudsætninger for estimering af omkostningerne:

  • En ekstra rørfoderautomat koster cirka 3000 kr. per stk. eller ca. 1500 kr./sti, hvis den deles mellem to stier. Den vil også give ekstra drikkepladser. 
  • Ekstra vandkopper alene koster cirka 400-500 kr. pr. stk.

Denne type investering har normalt en levetid på 10-15 år. Ved beregningen kan man angive afskrivningsperioden, i forhold til den periode der forventes at producere grise med hele haler.  

Griseproducenterne, der får del i ordningen, vil få en ét-årig kontrakt og kvartalsvis udbetaling af kompensationen på baggrund af antallet af grise, der er solgt/slagtet. 

På baggrund af indkomne bud udvælges ansøgere fra laveste bud og op efter, indtil der er opnået 1 mio. grise i licitationen i 2025. Alle får samme kompensation, og det er det højeste bud op til 1 mio. grise, der er afgørende for beløbet. 

Grise med hele haler - find viden

Faktaboks: 4 millioner grise med hele haler i 2028

Antallet af grise med hele haler skal fordobles de næste tre år, så der i 2028 bliver produceret 4 millioner danske grise med 
hele haler. Det er et delmål af Vision 2050. Første mål er 1 mio. med hele haler i 2026. 

Fordobling af hele haler i løbet af tre år 

Ordningen kommer til at løbe over en treårig periode og starter fra 2026. Danske soholdere kan angive et bud og dermed komme i betragtning til kompensationen. Sælges grisene ved syv eller 30 kg, skal soholderen lave en aftale om fordelingen af kompensationen med sin eller sine aftagere. Det gælder også, hvis grisene eksporteres. 

Én aftale per år

Ordningen etableres som årlige aftaler i de tre år, den løber. Griseproducenter med sohold skal gennem et licitationsforløb, hvor de kan søge om at få del i ordningen.