14. december 2006

Notat Nr. 0625

Vejledning om beskæftigelses- og rodematerialer

Justitsministeriet har udsendt en vejledning om beskæftigelses- og rodematerialer. Vejledningen har til formål at tydeliggøre og præcisere Justitsministeriets og Fødevarestyrelsens fortolkning af reglerne med henblik på at sikre en ensartet vurdering.

Sammendrag

Justitsministeriet har udsendt en vejledning om beskæftigelses- og rodematerialer. Vejledningen har til formål at tydeliggøre og præcisere Justitsministeriets og Fødevarestyrelsens fortolkning af reglerne med henblik på at sikre en ensartet vurdering.

Klik her og hent Vejledning om beskæftigelses- og rodematerialer (814 kb).

Vejledningens indhold

Vejledningens angivelser er Justitsministeriets og Fødevarestyrelsens samlede tolkning af den danske lovgivning om beskæftigelses- og rodematerialer til svin. Den endelige afgørelse af, hvordan loven skal tolkes og opfyldes kan kun ske ved domstolene.

Materialetyper

Som noget nyt er det blevet muligt at opfylde kravet om rodemateriale ved hjælp af foder, hvis det tildeles i automater, hvor svinet skal arbejde for at få foder, og hvor svinet derefter roder og indtager foderet. Foder alene kan aldrig udgøre beskæftigelsesmateriale, og skal derfor altid anvendes sammen med et materiale, som opfylder svinets behov for beskæftigelse - jf. tabel 1.

Kvantificering

Myndighederne fastslår i vejledningen, at der ikke behøver være plads ved beskæftigelses- og rodematerialet til samtlige af stiens grise samtidig.

For reb og træ står der i vejledningen, at der skal være minimum 2 stykker pr. 18 smågrise, avls- eller slagtesvin.

Automater såsom halmhække skal i stier med 18 smågrise, avls- eller slagtesvin være min. 60 cm. Hvis der ikke er adgang fra 3 sider (hækken hænger fx i et hjørne af stien), så skal den være 20 cm længere. Gulvet under halmautomaten er uden betydning. Det må godt være spaltegulv og drænet gulv.

Da der fortsat er uafklarede forhold med hensyn til kvantificering og dokumentation drøfter Dansk Svineproduktion dette med myndighederne.

Definition af beskæftigelses- og rodematerialer

Som noget nyt skelner myndighederne mellem materialer, der kan opfylde kravet om beskæftigelsesmateriale, rodemateriale eller begge materialer på en gang. Tabel 1 viser myndighedernes definitioner.

Tabel 1. Definition af hvilke materialer, Justitsministeriet og Fødevarestyrelsen mener, kan opfylde lovkravet om beskæftigelses- og rodemateriale. Skemaet omhandler alene rnaterialevalg. Derudover skal tildeling, mængde og materialets kvalitet iagttages

Rodemateriale Beskæftigelsesmateriale Behov for supplering
Halmhæk X X
Reb - ligger på gulvet X X
Reb - ligger ikke på gulvet X X
Strøelse - tildelt på gulvet X X
Halm mv. i blokke - ligger på gulvet X X
Træklodser/grene - ligger på gulvet X X
Træklodser/grene - ligger ikke på gulvet X X
Dybstrøelse X X
Tørfoder i automat X X
Blokke - tildelt i automat X X

Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Niels-Peder Nielsen, Lisbeth Brehmer

Udgivet: 14. december 2006

Dyregruppe: Drægtige søer, Gylte, Orner, Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Management