3. maj 2017

Notat Nr. 1711

VetStat-data: Anvendelse og udfordringer

Ph.d.-studie har analyseret anvendelse af data fra den nationale medicindatabase VetStat og de udfordringer, det giver, når data bruges til at opgøre antibiotikaforbrug blandt danske grise.

Dødeligheden hos fravænningsgrise steg umiddelbart efter indførelse af Gult kort-ordningen og beregningsmetoden er af afgørende betydning, når danske svins antibiotikaforbrug opgøres – både på nationalt niveau og på besætningsniveau. Dette er hovedkonklusionerne fra et nyligt gennemført forskningsprojekt (ph.d.-studie) om opgørelse af antibiotika på baggrund af data fra den nationale medicin-database VetStat.

 

Ph.d.-afhandlingen beskrevet i dette notat belyser de udfordringer, der opstår, når VetStat data anvendes til at afrapportere danske svins antibiotikaforbrug, samt Gult kort-ordningens konsekvenser for produktiviteten umiddelbart efter indførslen i 2010.

 

Særligt valg af beregningsmetode har stor betydning, når antibiotikaforbruget til danske svin opgøres.  Ændringen i det nationale antibiotikaforbrug (ADD/gris/år) fra 2007 til 2013 blev fundet til at variere mellem et fald på 11 % til en stigning på 22 %, afhængig af det valgte sæt ADD-værdier og mål for antal svin i Danmark. Når antibiotikaforbruget blev opgjort for den enkelte besætning som ADD/100 dyr/dag viste et studie i 122 besætninger, at en høj produktion af fravænningsgrise pr. stiplads (≥6 grise om året pr. stiplads) gav et større beregnet antibiotikaforbrug sammenlignet med besætninger med en lavere produktion pr. stiplads. Dette selv om de to typer besætninger reelt bruger samme mængde antibiotika pr. produceret gris.

 

Det blev i ph.d.-projektet også undersøgt, hvordan antibiotikaforbruget blev sænket efter introduktionen af Gult kort-ordningen og om det havde påvirket produktiviteten. Alle besætninger i undersøgelsen havde nedbragt deres antibiotikaforbrug med 10 % eller mere efter introduktion af Gult kort. En stor andel af de deltagende svineproducenter og dyrlæger pegede på øget brug af vacciner, mindre flokbehandling og uddannelse af ansatte som bidragende faktorer til sænkning af deres antibiotikaforbrug. Når der sås på produktiviteten, kunne der ses en generel negativ påvirkning, hvor særligt dødeligheden hos fravænningsgrisene steg (2,4 % til 3,0 %). Disse resultater indikerer, at en reduktion af antibiotikaforbruget gennem indførslen af straffende lovgivning kan have negative konsekvenser for produktiviteten og sundheden på kort sigt.

Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Nana Dupont, Mette Fertner, Charlotte Sonne Kristensen, Helle Stege

Udgivet: 3. maj 2017

Dyregruppe: Slagtesvin, Svin

Fagområde: Sundhed