22. august 2017

Notat Nr. 1723

Sammenhæng mellem konsistens af maveindhold og score for mavesår hos slagtesvin

Der blev ikke fundet forskel mellem to slagtesvineblandinger på mavescore, men en signifikant sammenhæng mellem maveindholdets tørstofindhold og mavescore.

I en pilotundersøgelse i én besætning er sammenhængen mellem mavescore og konsistens af maveindhold belyst. Yderligere blev der set på effekten på mavescore af to forskellige foderblandinger og tre leveringstidspunkter.

Der var generelt et ret lavt niveau af mavesår i den anvendte besætning, hvilket formentlig påvirkede de eventuelle sammenhænge, undersøgelsen skulle belyse. Det lave niveau i besætningen kan måske være forårsaget af, at begge blandinger var i expandatform, som er påvist at have en reducerende om end begrænset effekt på mavesår.

Der blev ikke fundet signifikant effekt af en blanding, der var udviklet til at reducere mavesår, men der var en tendes til, at der var færre aktuelle mavesår ved brug af denne blanding end ved brug af en standardblanding.

Det blev ikke fundet signifikant effekt af de tre forskellige leveringstidspunkter på mavescoren.

Det blev påvist, at der var signifikant sammenhæng mellem høj fastfase/tørstof og lav mavescore (aktuelle mavescore), men på grund af meget få dyr med høj mavescore, skal resultatet tages med forsigtighed.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Helle Mølgaard Sommer

Udgivet: 22. august 2017

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring