15. april 2021

Notat Nr. 2111

Vagabonderende strømme: Guide til afhjælpning i eksisterende stalde

Der er mange faktorer, som kan resultere i vagabonderende strøm i stalde. Langt hovedparten skyldes mangler i staldens installationer, som følge af at de er af ældre dato, udvidelser/tilbygninger eller manglende vedligehold og kontrol. Det anbefales derfor at få tilset installationerne af en elektriker jævnligt, hvorved man ikke bare reducerer risikoen for vagabonderende strøm, men også for utilsigtede driftsstop og brand.

Vagabonderende strøm i stalde til grise og køer, som der skyldes fejl i de fysiske el-installationer i stalden, kan i 85-90 % af tilfældene fjernes. Typiske fejl er manglende eller utilstrækkelig potentialudligning eller jordingssystem, åbne installationer, som fx lysarmaturer, stikkontakter og -dåser samt lignende, eller slid på elektronisk udstyr.

En stor del af installationernes fysiske/mekaniske tilstand i stalden kan du selv undersøge. Du kan selv konstatere om fx lysarmaturer ikke virker, om der er åbne eller defekte stikdåser, der skal udskiftes så de ikke får fugt, eller om defekte kabler skal erstattes.

Andre ændringer og målinger i staldens installationer kræver både autorisation og specialudstyr. Det drejer sig om alt vedrørende stærkstrøm, som SKAL udføres af en autoriseret elektriker (stærkstrøm = elektricitet med spændinger svarende til lysnettets spænding og derover). 


Institution: SEGES Svineproduktion, Nørager el

Forfatter: Kenneth Poulsen, Jesper Sørensen

Udgivet: 15. april 2021

Dyregruppe: Alle, Kvæg

Fagområde: Stalde og Miljø

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.