29. oktober 2014

Meddelelse Nr. 1014

Foderstrategi kan påvirke mavesundhed

Der var ikke forskel i forekomsten af sår og ar i den hvide del af maven uanset, om grise blev fodret 1 eller 2 gange dagligt med samme mængde foder. Ad libitum fodring med pelleteret foder resulterede i flest ar og sår i maven.

Foderstrategi kan påvirke grises mavesundhed. Hvis pelleteret foder blev udfodret ad libitum, var der statistisk sikkert flere sår og ar i den hvide del af maven sammenlignet med én og to daglige udfodringer. Der var ikke forskel i forekomsten af sår og ar uanset, om grise blev fodret én eller to gange dagligt med samme mængde foder. Når grise blev fodret med melfoder var der generelt langt færre maver med sår og ar. Numerisk var der færrest sår og ar ved én og to daglige udfodringer også på melfoderet, men forskellene var ikke statistisk sikkert forskellige i forhold til grisene, der blev fodret ad libitum.

Afprøvningen blev gennemført med slagtesvin fra ca. 75 til 110 kg i en besætning. Først blev forsøget med de tre fodringshyppigheder (ad libitum, én daglig udfodring og to daglige udfodringer) gennemført med pelleteret foder og derefter blev forsøget gentaget med melfoder. Grisene, der fik én henholdsvis to daglige udfodringer, fik samme mængde foder pr. dag.

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Lisbeth Jørgensen, Svend Haugegaard

Udgivet: 29. oktober 2014

Dyregruppe: Søer, Slagtesvin

Fagområde: Ernæring