Almindelig (MYCOPLASMA) lungesyge
Almindelig lungesyge er vidt udbredt i konventionelle besætninger, og infektionen er til stede i 67% af SPF-besætningerne, mens andelen må antages at være højere i besætninger uden SPF-status.
Man må således regne med, at over 80% af alle danske svinebesætninger er smittet med denne sygdom. Infektionen kan smitte op til 5 km via luften.
Kun meget få besætninger i Danmark har en nær 0-risiko for almindelig lungesyge. Den maksimale overlevelsesevne i GIS-kortet er sat til 99% pr. år for Mycoplasma, for at tage højde for baggrundsstøj.
Ondartet lungesyge (ACTINOBACILLUS PLEUROPNEUMONIAE)
Ap2 er vidt udbredt i Danmark. I SPF-besætninger er 15% positive, mens andelen må antages at være betydeligt højere i besætninger uden SPF-status.
Infektionen kan smitte over nogle hundrede – måske op til 500 - meter via luften. Den maksimale overlevelsesevne i GIS-kortet er sat til 99% pr. år for Ap2, for at tage højde for baggrundsstøj.
PRRS
PRRS1 og PRRS2 er vidt udbredt i Danmark.
I SPF-besætninger er 32% positive for enten PRRS1 eller PRRS2. Det er ikke muligt at sige, hvor mange procent af besætninger uden SPF-status, som reelt er positive eller negative, men det er rimeligt at antage, at andelen af positive er højere end blandt SPF-besætninger. Samlet må man anse 50% af alle danske grisebesætninger for at være smittet med PRRS.
Infektionen kan smitte op til 5 km via luften.
Kun meget få besætninger i Danmark har en nær 0-risiko for PRRS og den maksimale overlevelsesevne i GIS-kortet er sat til 97% pr. år for PRRS, for at tage højde for baggrundsstøj.