I korn og i foder findes der en lang række af forskellige svampe, som under specielle forhold kan danne forskellige giftstoffer (toksiner).
I dette afsnit finder du bl.a. viden og råd om:
- Grænseværdier for toksiner i foder
- Valg af analyser
- Toksinbindere
- Effekt af kornrensning
De toksiner, som kan forekomme i korn og foder, kan groft inddeles i tre kategorier:
- Toksiner, der dannes før høst (Fusarium-toksiner, stinkbrand og meldrøje)
- Toksiner, der dannes efter høst ved dårlige lagerforhold (ochratoksin)
- Toksiner, der kommer via importerede råvarer (aflatoksin)
De mest kendte toksiner, deres forgiftningssymptomer og forekomst i danskdyrket korn er nærmere beskrevet i særskilte afsnit:
- Aflatoksin
- Meldrøje
- Ochratoksin
- Stinkbrand i hvede
- Fusarium-toksiner, forgiftning
- Forekomst af Fusarium-toksiner
Grænseværdier
I følgende tabel er vist en oversigt over vejledende grænseværdier for de mest kendte toksiner. Grænseværdierne for meldrøje og aflatoksin er fastlagt i foderstoflovgivningen vedrørende uønskede stoffer. De øvrige angivne grænseværdier er vejledende.
Toksin |
Maks. indhold i fuldfoder, ppm* |
Konstateret i |
Meldrøje |
< 1.0001
Søer: 0 |
Rug, triticale, hvede, græsarter, muligvis byg og havre |
Ochratoksin |
0,05 |
Byg, havre, hvede, rug, majs, bønner og jordnødder |
Aflatoksin B1 1 |
Smågrise: < 0,005
Øvrige aldersgrupper:< 0,02 |
Majs, jordnødder, sojaskrå, ris, kornarter |
Zearalenon |
Smågrise, polte og gylte: 0,1
Slagtesvin og søer: 0,25 |
Byg, hvede, rug, havre, halm, majs, sorghum |
Vomitoksin |
0,9 |
Hvede, byg, triticale, havre, rug, majs og halm |
T-2 & HT-2 (sum) |
0,5 |
Byg, havre, hvede og halm |
Fumonisin FB1 & FB2 |
5 |
Majs, hvede |
1) Beskrevet i Kommissionens Forordning nr. 574, 2011, af 16. juni 2011.
* Enheder: 1 ppm = 1 mg/kg = 1.000 ppb = 1.000 µg/kg
Dannelse af toksiner
Skimmelsvampe kan vokse i temperaturområdet 0-60 °C, når der samtidig er et vandindhold i foderet på 20-25 pct. Beskadigede kerner, urenheder, samt formalet foder er mest modtagelige for mikrobiel vækst. Vækst af skimmelsvampe og efterfølgende dannelse af toksin kan ske i løbet af ganske kort tid, men forekomst af skimmelsvampe er ikke altid ensbetydende med et højt indhold af toksiner.
Vækst af toksinproducerende skimmelsvampe kan ske både før høst (fx Fusarium-svampe) og efter høst i korn, der ikke er tørret tilstrækkeligt (fx ochratoksin-producerende svampe).
Før høst
Problemet med Fusarium-svampe er størst ved en våd vækstsæson og en våd høst - specielt mange nedbørsdage under blomstring øger risikoen for Fusarium. Der er også andre forhold end klimaet, som har betydning for risikoen for Fusarium-svampe. Det er fx valg af forfrugt, reduceret jordbehandling og valg af hvedesort [2], [3], [5]. Majs og hvede som forfrugt og reduceret jordbehandling øger risikoen for forekomst af aks-fusarium. Sorter med høj modtagelighed for aks-fusarium er fundet i bl.a. hvedesorterne: Pentium, Kris, Ritmo og Galicia [5]. Du kan af din Planteavlskonsulent få at vide, hvor modtagelig de forskellige hvedesorter er overfor aks-fusarium.
Fusarium-svampe kan danne en lang række af toksiner (bl.a. trichothecener, herunder vomitoksin samt zearalenon).
Før høst kan sæksporesvampe danne meldrøjer, hvorved der dannes alkaloider, der er en gruppe af toksiner, som er giftige for mennesker og dyr. Meldrøjer ses som mørke kerner i stedet for normal frødannelse.
Stinkbrand, der også forårsages af svampeangreb før høst, ses som små runde mørke "kerner". Den skadelige virkning af stinkbrand er ikke entydigt beskrevet i litteraturen.
Efter høst
Efter høst er det Aspergillus og Penicillum, som kan give problemer, og disse svampe kan producere ochratoksin. Efter høst er gode tørrings- og/eller opbevaringsforhold en forudsætning for at undgå svampevækst.
Skimmelsvampe kræver ilt til vækst og toksinproduktion, men enkelte, som fx P. roqueforti har vækst ved et iltindhold helt ned til 0,5 pct. P. roqueforti findes ofte i gastæt lagret korn, specielt i forårs- og sommermånederne, hvor risikoen er stor for luftindslip i de halvtomme siloer. P. roqueforti kan danne en række toksiner.
Analyser
Du skal overveje analyse for indhold af toksiner, hvis:
Det har været et høstår, hvor der har været væsentlige Fusarium-angreb i kornet
Kornet er dyrket under betingelser, der øger risikoen for forekomst af toksiner (dyrkning af korn efter korn med pløjefri dyrkning, og ved dyrkning af korn efter majs)
Der er besætningsproblemer, som kan skyldes toksiner, eller
Du ønsker at kende kornets kvalitet, inden det fodres op
Anvendes der kernemajs i foderet, bør kernemajsen altid analyseres for indhold af toksiner. Dette skyldes, at kernemajs kan indeholde så høje niveauer af toksiner, at iblandingen i fuldfoder bør begrænses.
Vælger du at få analyseret noget foder/korn, så er det vigtigt at have fokus på prøveudtagningen. Ønsker du et svar på noget foder/korn, som lige nu er under mistanke for at give besætningsproblemer, så skal du tage en prøve af det, du fodrer med lige nu. Ønsker du et svar på kvaliteten af dit korn generelt, så er det lettest at udtage en repræsentativ prøve i forbindelse med høst. Når først kornet ligger i fx en gastæt silo er det vanskeligt at udtage en repræsentativ prøve. Læs mere om prøveudtagning her. Husk, at toksiner ikke nødvendigvis er ligeligt fordel i hele kornbunken.
Der er mulighed for at vælge en autoriseret metode (HPLC) eller en ELISA-test. ELISA-testen har den fordel, at det er en hurtigere og billigere analyse end den autoriserede HPLC-metode. Forsøg har vist, at der er en rimelig god sammenhæng mellem den officielle metode (LC MS MS-metode) og ELISA-testen i korn [4], så til screening af korn er ELISA-testen en god mulighed. Analyse for toksiner i færdigfoder samt ved reklamationssager bør altid ske med HPLC-metoden, da ELISA-testen er for usikker på færdigfoder.
Mikrobiologisk kvalitet
Udover analyser for indhold af toksiner, som anbefales brugt, når mistanken retter sig imod toksiner, findes der også andre typer analyser til at bestemme foderets mikrobiologiske kvalitet.
Svampeanalyserne giver en indikation af, om der er risiko for indhold af toksiner, dog skal man kende, hvilke arter, der er tale om, for at have et godt gæt på, hvilke toksiner, der kan være i kornet. De mikrobiologiske analyser har den ulempe, at det ikke er muligt med sikkerhed at klarlægge, om foderet indeholder toksiner, men siger alene noget om risikoen for indhold af toksiner. Derfor anbefales det at gå direkte til toksinanalyser, hvis det er det, som en mistanke er rettet mod.
I sundt korn (ikke gastæt) findes normalt 1.000 - 50.000 skimmel pr. gram. I gastæt opbevaret korn findes der normalt maks. 10.000 skimmel pr. gram, dog kan der i sommermånederne, hvor siloen er ved at være tømt, findes op til 100.000 skimmel pr. gram. For Fusarium gælder det som tommelfingerregel, at sundt korn kan have op til ca. 10-15 pct. inficerede kerner. I gastæt opbevaret korn findes der normalt ingen Fusarium, da de ikke kan vokse under iltfrie forhold. De nævnte normalværdier er kun vejledende, da der også ved lavere tal kan være problemer med toksiner i korn. Ved analyse for fx procent kontaminerede kerner skal man være opmærksom på, at Fusarium-svampene dør ud i løbet af lagringsperioden, hvorimod eventuelle toksiner stadig er i kornet. Det betyder, at det kan være vanskeligt at tolke et mikrobiologisk resultat på lagret korn.
Ergosterol
I varmebehandlet (pelleteret) foder er den svampeflora, der var på kornet inden opvarmning dræbt, hvorimod eventuelle toksiner dannet inden varmebehandling, ikke er ødelagt. Ergosterol er et stof, der er specifikt for svampe, og som modstår varmebehandlingen [1]. Bestemmelse af dette kan dermed sige noget om skimmelvækst, selvom varen er varmebehandlet. Normalniveauet i byg er max. 10 ppm, i hvede maks. 7 ppm, hvor toksinholdige prøver ligger højere. Metoden kan ikke anvendes til foderblandinger. En analyse for indhold af ergosterol er væsentlig dyrere end de mikrobiologiske analyser.
Analyse af galde- og blodprøver
Det er muligt at få analyseret for toksinindhold i galde og i blodprøver. Vi har i dag ikke tilstrækkelig viden til entydigt at konkludere på disse prøvesvar. Dels er der sandsynligvis variation over døgnet afhængig af, hvornår grisene har ædt og toksinerne omsættes forholdsvis hurtigt. Dels er der ikke påvist en sikker sammenhæng mellem de niveauer, der findes i blodprøver og symptomer, der ses i besætningen, så der er ikke fastlagt sikre grænseværdi. Vi anbefaler derfor at bruge pengene på at analysere foderet frem for på galde og blodprøver, indtil der kommer mere viden.
Toksinbindere
Der markedsføres produkter, der kan tilsættes foderet og som forventes at kunne binde toksinerne, så de ikke skader dyrene. Der er produkter på EU’s liste over godkendte toksinbindere, men vær opmærksom på, at et produkt er godkendt til specifikke toksiner. Et produkt kan ikke nødvendigvis binde mange forskellige toksiner. Det er lovligt at sælge et produkt som toksinbinder, forudsat at firmaet kan vise dokumentation for, at det binder toksiner.
Der er ikke mange forsøg, hvor effekten af toksinbindere er undersøgt i foder med Fusarium-toksiner til grise, og dermed heller ikke garanti for, at toksinbindere løser problemer som følge af toksiner. Brug derfor kun en toksinbinder, når du med sikkerhed ved, at der er et toksinproblem – ellers er det en for dyr løsning. Start altid med at analysere nogle prøver af dit korn for indhold af toksiner (DON og ZEA).
Kornrensning
Koncentrationen af toksiner er højest på kernens skaldele. Enkelte forsøg har vist, at der er en højere koncentration af toksiner i frarens end i de rene kerner, men da andelen af frarens udgør en meget lille del af den samlede mængde korn betyder kornrensning ikke meget for kornets samlede toksinindhold. Konklusionen er, at det ikke er muligt at rense sig fra et højt indhold af toksiner i korn.
Fermentering
Fusarium-toksiner er dog meget stabile stoffer, som ikke påvirkes af fx lagringstid og høj temperatur, som ved pelletering af foder. Det er blevet påvist, at bakterier fra forskellige miljøer (mave-tarm-kanalen fra forskellige dyr samt jord) kan afgifte eller binde mykotoksiner, og det kunne derfor tænkes, at toksinerne kan nedbrydes via mikrobiel omsætning i vådfoder. Et forsøg har vist, at der ikke sker nogen nedbrydning af DON og ZEA ved fermentering af majs i 5 uger ved 12 °C [6].
Referencer
[1] |
Hansen, I.D. & J.G. Pedersen, (1991). Ergosterol - et nyttigt værktøj ved vurdering af svampebehandling. Rapport nr. 9102, Bioteknologisk Institut. |
[2] |
Jørgensen L., L.N. Jørgensen, G.C. Nielsen, U. Thrane & I.D. Hansen, (2001). Indhold af mykotoksiner i hvede - effekt af svampebehandling. Meddelelse nr. 506, Landsudvalget for Svin. |
[3] |
Monitering af Fusarium-toksiner i vinterhvede i 2003. Planteavlsorientering nr. 09-654, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret. 2004 |
[4] |
Analysemetoder for Fusarium-toksiner. Planteavlsorientering nr. 09-665, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret. 2004 |
[5] |
Hvedesorters modtagelighed for aksfusarium. Planteavlsorientering nr. 09-669, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret. 2004. |
[6] |
Vils, E. & N. Canibe (2010). Fermentering af formalet majs ved forskellige temperaturer - laboratorieundersøgelse. Erfaring nr. 1010, Videncenter for Svineproduktion. |