Moder-afkomsadfærd og yngelpleje omfatter omsorg for, beskyttelse af og udvikling af pattegrisene.
Moder-afkomsadfærden er baseret på balancen mellem køns- og laktationshormoner samt stimuli fra pattegrisene og startes sandsynligvis af de betydelige ændringer i køns- og laktationshormoner, der sker lige før fødslen. Yngelplejen aftager når ungerne bliver ældre, og deres adfærd ændres.
Figur 3. Samspil mellem so og pattegrise har betydning for grisenes vækst og sundhed (foto: Vivi Aarestrup Moustsen, billede nr. 7465)
Redebygning
En eller to dage inden faring forlader soen gruppen, for at lede efter et egnet sted til redebygning. Det vil sige at den bliver urolig, og begynder at søge efter redebygningsmateriale. Den foretrækker et roligt sted med udsigt til omgivelserne, hvor den er borte fra gruppens daglige aktivitet og beskyttet mod vejret. Et halvt til et helt døgn før faring begynder soen at udføre redebygningsadfærd. Soen indsamler grene, græs og andre plantedele der anbringes og formes til en rede som er ca. 2 m i diameter. Reden formes som en skål og til sidst stables redemateriale oven i skålen, så der dannes "tag" over reden[2]. Adfærden er hormonelt kontrolleret, og udløses af hormonet prolaktin der også har betydning for mælkeydelsen.
Figur 4. Soen begynder at bygge rede et halvt til et helt døgn før faring. Adfærden er hormonelt styret (foto: Rikke Ingeman Svarrer)
Faringen
Faringen foregår i reden, når der er helt roligt i omgivelserne. I de pauser der kan være i løbet af faringen, går soen ud af reden og retter lidt på den, for derefter at gå ind i den igen. Efter fødslen af den første gris springer soen ofte op for at inspicere den nyfødte gris, men falder derefter til ro igen [2]. Forstyrrelser kan medvirke til at faringen forlænges, hvilket kan resultere i flere dødfødte grise. Normalt er den afsluttet indenfor 3-4 timer. Den er kortere for unge søer end for gamle.
Søer gør ikke noget for at hjælpe nyfødte grise fri af fosterhinde og navlestreng eller for at dirigere dem mod yveret. Den er til gengæld yderst påpasselig overfor pattegrisene. Soen kredser således i reden før den lægger sig, og forsøger på denne måde at undgå at lægge sig på dem [1] [2]. Fritgående søer orienterer sig i forhold til grisene, snuser til dem og skubber til dem med trynen for at samle dem. Søerne reagerer på skrig fra klemte grise ved at løfte kroppen eller rejse sig. I naturen styres temperaturen i reden ved, at soen dækker frysende grise til med redemateriale. Hun "åbner" og "lukker" reden afhænger af temperaturen i omgivelserne [2].
Nyfødte grise er veludviklede og aktive. De får derfor hurtigt viklet fosterhinderne af sig på redematerialet, hvorefter de instinktivt søger mod en varm, blød og lodret flade samtidig med, at de udfører massage- og sutteadfærd mod alle fremspring. Denne adfærd fører som regel grisen den korteste vej fra soens bagende til yveret. Redens udformning og størrelse kan spille en rolle i at lette grisens søgen med yveret. Såvel hårretning på soens krop og yverets varme og bløde overflade menes at være stimuli, der medvirker til, at grisen når frem til en pattevorte.
I det første døgn efter faring dannes patteordenen, hvor grisene kæmper om retten til en bestemt pattevorte. I denne periode foretrækker grisene at hvile tæt ved soens yver, der yder næring, tryghed og varme. Først efter ca. 24 timer begynder de for alvor at udforske andre områder af rede/stimiljø [1], [2].
Figur 5. I det første døgn efter fødsel foretrækker grisene at ligge tæt ved soens yver (foto: Vivi Aarestrup Moustsen, billede nr. 8129)
Diegivning
Diegivningen gennemføres i et nøje samspil mellem so og grise og omfatter dels en serie bestemte gryntelyde dels massage af yveret udført af pattegrisene. Lydene signalerer og synkroniserer de forskellige stadier i diegivningsforløbet, så alle grise i kuldet sikres mælk.
Optakten til samt selve diegivningen involverer altid hele kuldet. Dette skyldes dels, at mælken først lægges ned efter kraftig massage af yveret, dels at grisene kun har mælk til rådighed i ca. 20 sekunder [2]. I løbet af et døgns tid bliver diegivningsrytmen stabil og foregår ca. én gang i timen [2].
Figur 6. Diegivningen er styret af et komplekst kommunikationsmønster mellem so og pattegrise (tegning: Dansk Svineproduktion, billede nr. 8547)
Tabel 1. Det normale diegivningsforløb [2].
Soen | Grisene | Observation | Varighed |
Soen grynter | Grisene søger til patte | Grisene er aktive | 10-30 sek. |
Soen grynter i langsom rytme | Grisene masserer deres patte | Grisene er stabile ved patten, men aktive | 1-3 min. |
Soens grynte-rytme øges | Grisene sutter langsomt | Grisene bliver roligere, men er stadig i bevægelse | 20 sek. |
Soen grynter hurtigt | Grisene sutter hurtigt og får mælk | Kun grisens underkæbe bevæges hurtigt | 10-15 sek. |
Soen grynter langsomt | Grinsene masserer mælkekirtlen | Grisene er aktive, slipper eventuelt patten og undersøger andre patter | 1-15 min. |
Figur 7. Diegivningen er styret af et komplekst kommunikationsmønster mellem so og pattegrise (tegning: Dansk Svineproduktion, billede nr. 8546)
De fleste undersøgelser viser, at de to forreste og bageste par patter har størst præference hos grisene. Det skyldes sandsynligvis, at massage af disse er mest effektiv til at stimulere mælkenedlægning, at de er lettest tilgængelige, og at de producerer mest råmælk [2].
I naturen bliver pattegrisene i eller tæt ved farereden i ca. 9 dage. I denne tid forlader soen kun reden i korte perioder for at gøde og urinere samt for at drikke, søge føde i kort afstand fra reden. Den tid soen og pattegrisene er alene i reden er meget vigtig for, at de lærer hinandens lugt og lyd at kende. Genkendelse og kommunikation mellem moder og afkom har betydning for at soen kan genkende sine grise [1], [2].
Cirka 9 dage efter faring forlader so og grise farereden for at slutte sig til resten af flokken.
Fravænningen er en gradvis proces, der som regel er afsluttet er pattegrisene er 10 til 17 uger gamle. Søerne begynder imidlertid allerede at frigøre sig fra grisene 2-4 uger efter faring. Hvor det i starten er soen der tager initiativ til at grise dier, er det efter 2 til 4 uger pattegrisene der tager initiativ til diegivningen og det er i højere grad soen, der afbryder diegivningen. I fravænningsperioden begynder pattegrisene at interessere sig for anden føde end soens mælk, og lærer at søge efter føde ved at følge søer og ældre grise [1] [2] [9]. Jo flere anstrengelser der kræves af grisene for at opnå mælk, desto hurtigere begynder grisene at indtage fast føde. Under naturlige forhold medfører det, at grisene i et kuld ofte fravænnes på forskellige tidspunkter. De grise, der har størst besvær med at tilkæmpe sig mælk fra soen, er de første til at begynde at indtage alternativ føde [2].Figur 6. I fravænningsperioden begynder pattegrisene at interessere sig for anden føde end soens mælk og lærer at søge efter føde ved at følge søer og ældre grise (foto: Birgit Mulbjerg, billede nr. 4546)
Fravænningen er generelt en stor belastning for grisene. Udover miljøskift og afbrudt moderkontakt udsættes grisene for en fuldstændig kostændring. Fra at udøve masserende og suttende adfærd, skal grisene omstilles til en rodende og tyggende adfærd. Endvidere møder grisene som regel artsfæller fra andre kuld. De danner derfor en ny rangorden [9].
Moder-afkomsadfærd - betydning for produktion
Soen bør flyttes til farestien i god tid dvs. ca. 1 uge før forventet faring. Ifølge Bekendtgørelse om beskyttelse af svin, skal drægtige søer og gylte indsættes i farestier senest 3 dage før forventet faring. Soen er stærkt motiveret til at udføre redebygningsadfærd og retter derfor sin aktivitet mod det der findes i farestien, som fx halm, inventar og gulv. Denne ret voldsomme adfærd kan føre til skader på både dyr og inventar. [2]. I ugen før det forventede faretidspunkt skal søer og gylte have passende redebygningsmateriale i tilstrækkelig mængde, med mindre dette teknisk ikke kan lade sig gøre med det gyllesystem, der anvendes på bedriften [8].
Det er vigtigt, at der er ro i farestalden. Faringstiden hos søer i bokse er ofte længere end hos løse søer. Dette tilskrives dårlig kondition, frustrationen som følge af fiksering, manglende muligheder for at udføre redebygningsadfærd samt manglende ro. Langvarige faringer resulterer ofte i flere dødfødte og svage grise. Belastende forhold omkring faringen medfører endvidere hyppigere forekomst af farefeber, hvilket udgør endnu en trussel for grisenes trivsel.
Grisene kan lære at indtage fast føde ved tildeling af foder på gulv et par uger efter faring. I farestien har soen ikke mulighed for at fjerne sig fra grisene og dermed påbegynde fravænningen. Soen er samtidig grisenes største kilde til aktivitet og adspredelse. Begge dele kan udgøre en belastning for soen. På grund af soens og yverets vedvarende tilstedeværelse bliver pattegrisene ikke stimuleret til at interessere sig for anden føde [2].