Kodenummer: 250, 382, 500, 551, 570, 577, 580, 585, 600, 601, 602, 603, 605, 608, 668, 671, 890
250. FORANDRINGER I HOVEDET
Bedømmelse: Godkendelse af slagtekrop, men kassation af hovedet pga. deformering, dvs. braksnudet eller skæv tryne (nysesyge). Tilfælde hvor dyrene er alment påvirkede eller tilfælde af komplikationer i form af lungebetændelse og knoglemarvsbetændelse i kraniet eller mellemøret, ofte kassation.
Årsag: Specielle bakterier og staldmiljø forårsager nysesyge. Infektion sker meget tidligt i grisens liv, idet pattegrisene smittes af soen.
Behandling: Et godt staldmiljø og vaccinationsprogram mod nysesyge. Forebyggende antibiotika behandling af pattegrise og fravænningsgrise kan være aktuelt.
Udbredelse: Der undersøges for infektion mod nysesyge i SPF. Sygdommen medfører nedsat tilvækst og disponerer for mellemørebetændelse og lungebetændelse.
382. GULSOT (FYSIOLOGISK)
Bedømmelse: Total kassation hvis misfarvningen er synlig 24 timer efter slagtning. Hvis misfarvningen forsvinder indenfor 24 timer efter slagtning, godkendes slagtekroppen.
Årsag: Opstår ofte i tilslutning til større blødninger/blodtab forårsaget af traumer eller i forbindelse med milttorsion.
Behandling: Grise med alvorlige traumer skal behandles eller aflives.
Udbredelse: Sporadisk
500. BYLD
Koden er overordnet og det er frivilligt om svineslagterierne vil anvende lokalisationskoderne 570, 577, 580, 584 og 585, der er beskrevet i nedenstående eller kode 500.
Årsag, behandling og udbredelse: se kode 570, 577, 580, 584 og 585.
551. PSE / DFD
Bedømmelse: Totalkassation hvis tilstanden er udbredt., Ved begrænset udbredelse kan efter udbening ske godkendelse helt eller delvist til produktionsformål (pølseproduktion).
Årsag: Nogle grise er genetisk disponerede for tilstanden, men den kommer ikke altid til udtryk Ved stresssituationer øges risikoen for muskeldegeneration - under udbrud kan grisens temperatur blive voldsom høj (42-43ºC). Også mangel på Selen/E-vitamin kan være en tilgrundliggende årsag.
Behandling: Behandling af enkeltdyr består i nedkøling. Avlsmæssige foranstaltning er vigtige. Korrektion af foderets indhold af E-vitamin. Lagerskadet korn/foder skal undgås (muggent og harskt foder indeholder ingen E-vitamin).
Udbredelse: Ses sporadisk til trods for at arveanlægget for PSE er fjernet fra det danske avlssystem.
570. BYLD I FORPART
Bedømmelse: Oftest godkendelse med lokalkassation.
Årsag: Bylddannelse opstår bl.a. ved trykninger, bidsår og injektionsskader. Specielt brug af usterile kanyler og sprøjter giver anledning til mange byldedannelser i halsregionen, især hos søer.
Behandling: Sterile kanyler og sprøjter ved injektion og korrekt injektionsteknik er vigtige forebyggende faktorer. Gode staldforhold og belægningsgrader forhindrer slagsmål og trykskader.
Udbredelse: Forekommer jævnligt.
577. BYLD I MIDTERSTYKKE
580. BYLD I BAGPART
Bedømmelse: Oftest godkendelse efter lokalkassation.
Årsag: Indtrængning af bakterier i sår, bid og trykninger, eventuelt spredning fra en inficeret haleinfektion. Ses også i forbindelse med gamle knoglebrud, der ikke har været korrekt behandlet. (Ved mistanke om knoglebrud skal dyret aflives med det samme)
Behandling: Medicinsk behandling og oprensning af sår samt rent staldmiljø virker forebyggende.
Udbredelse: Ses af og til.
585. BYLD I HOVEDET / BLODØRE / KRØLØRE
Bedømmelse: Oftest godkendelse.
Årsag: Sår eller rifter, som bliver inficerede og som senere i forløbet danner en byld. Under denne sygdomskode hører også inficeret blodøre og tandbylder og byld i mellemøret som følgelidelse til hjernebetændelse (streptokokker, E. coli) tidligere i grisens liv, og byld i diverse lymfeknuder i hoved og hals som følge af tidligere infektion.
Behandling: Retter sig mod den primære årsag, da bylder er en kronisk tilstand, som kun vanskeligt lader sig behandle. Tandklipning bør udføres med omhu og hygiejne.
Udbredelse: Enkeltdyr, sporadisk. Besætningsproblem sjældent.
600. HALEBID LOKALT AFGRÆNSET
601. HALEBID/HALEINFEKTION
Bedømmelse: Ved lokalt afgrænset halebid kasseres halen og slagtekrop og organer godkendes. Ved haleinfektionen ses der ofte blodforgiftning og knoglemarvsbetændelse – se kode 141 og 511.
Årsag: Der er flere årsager til halebidning. Høj belægningsgrad, dårlig klimastyring og mangel på rodemateriale er væsentlige faktorer.
Betændelser i halen giver ofte anledning til blodforgiftning.
Behandling: Har man en hyppig forekomst af halebid og bylder, bør produktionssystemet gennemgås i samarbejde med den praktiserende dyrlæge og konsulenten med henblik på at finde en løsning. Forebyggelse er vigtig.
Kan bestemte grise udpeges som "syndere" bør disse fjernes fra stien og anbringes i sygesti og behandles medicinsk.
Udbredelse: Halebid er hyppigt forekommende og kan i visse besætninger give anledning til et stort antal totalkassationer.
Halebid er en af de hyppigst forekommende kassationsdiagnoser.
602. AR / TRYKNING / BURSITIS
Bedømmelse: Godkendelse efter lokalkassation, se endvidere under 603
Årsag: Hos søer er årsagen oftest en uhensigtsmæssig staldindretning. For kraftigt vægttab i diegivningsperioden er den vigtigste årsag til skuldersår hos søer. Dårligt underlag og dårlig benstilling, samt manglende klovpleje kan resultere i trykninger hos søerne.
Behandling: Grise med benproblemer og alvorlige trykninger bør placeres i sygesti med blødt leje.
Udbredelse: Ses jævnligt.
603. SÅR, BETÆNDELSE, EKSEM, INSEKTBID
Bedømmelse: Godkendelse med lokalkassation ved lokal og begrænset infektion i huden uden påvirkning af dyrets almenbefindende. Se endvidere kode 602.
Årsag: Bidsår, slag, trykninger m.m. kan være adgangsgivende for bakterier. Betændte sår ses ofte ved hale, ører og tæer.
Behandling: Rensning af sår og medicinsk behandling.
Udbredelse: Ses af og til.
605. HUD ØVRIGE – LOKAL KASSATION
Bedømmelse: Godkendelse med lokalkassation af berørte hudpartier
Årsag: Ikke inficerede trykninger, bidmærker og ikke menneskepåførte slagmærker.
608. AKUT RØDSYGE
Bedømmelse: Totalkassation.
Årsag: Infektion med rødsygebakterien. På huden fremkommer karakteristiske hævede røde firkanter eller i sjældne tilfælde en udbredt hudrødme (akut rødsyge). Som følgetilstande til den akutte rødsyge ses jævnligt ledbetændelse og lejlighedsvis hjerteklapbetændelse.
Behandling: Knuderosen skal behandles med penicillin i mindst 3 dage i træk. Pattegrise som dier en so, der får rødsyge under laktationen, skal behandles 3 dage i træk med penicillin. Vaccination af søer og smågrise efter aftale med dyrlæge.
Udbredelse: Meget almindelig (findes i alle svinebesætninger - der vaccineres rutinemæssigt for at undgå infektion), men ses kun sporadisk på slagteriet.
Kroniske rødsygeinfektioner giver nedsat tilvækst og dårlig foderudnyttelse.
668. INJEKTIONSSKADE
Bedømmelse: Lokalkassation afhængig af karakter og udbredelse. Slagtekrop tilbageholdes med henblik på nærmere undersøgelse af forekomster af reststoffer.
Årsag: Forkert injektionsteknik (usterile kanyler, forkert injektionssted på halsen).
Behandling: Den praktiserende dyrlæge kan instruere i injektionsteknik og brugen af antibiotika.
Udbredelse: Kan være hyppig i visse problembesætninger ellers sporadisk.
671. FORFRYSNING / ÆTSNING
Bedømmelse: Oftest lokalkassation. OBS Dyreværn
Årsag: Kulde eller kemiske stoffer f.eks. urinætsning ved langvarigt ophold i utilstrækkeligt drænet udlevringsrum .
Behandling: Fjernelse af årsag.
Udbredelse: Sjælden.
890. SVULST
Bedømmelse: Totalkassation af slagtekrop og organer ved en ondartet svulst med spredning. Lokal kassation af det forandrede væv ved svulstlidelse uden spredning eller komplikationer.
Årsag: Delvis ukendt.
Behandling: Ingen.
Forebyggelse: Undgå avl med pigmenterede racer (visse svulstformer).
Udbredelse: Meget sjælden hos slagtesvin.