Kodenummer: 131, 132, 181, 250, 382, 551, 565, 570, 572, 577, 580, 585, 600, 601, 602, 603, 608, 615, 634, 668, 671, 815, 829, 890, 901, 903, 904
131. Afmagret
132. Mager
Bedømmelse: Totalkassation.
Årsag: Ses af og til som følgetilstand til andre sygdomme. Ses ved kroniske tilstande f.eks.: kronisk tarmbetændelse og lungebetændelse, som medfører almen svækkelse og nedsat foderoptagelse, mangelsygdomme.
Behandling: Optimal fodring/behandling af de tilgrundliggende lidelser. Hvis tilfældet synes håbløst, bør dyret aflives stedet.
Udbredelse: Sporadisk. Sendes afmagrede dyr til slagtning er det tegn på dårlig opsyn og pasning i besætningen.
181. Abnorm lugt / smag / farve / konsistens / væskedrivende
Bedømmelse: Kassation af hele slagtekroppen.
Årsag: Stoffer som optages med foderet inden for de sidste måneder f.eks. fiskemel, eller sygdom f.eks.: lever - og nyresvigt og tarmbetændelse.
Forebyggelse: Omhu med foderstoffernes sammensætning og opbevaring. Rettidig behandling af syge dyr.
Udbredelse: Bruges ofte i forbindelse med anden diagnose. Sjælden.
250. Nysesyge
Bedømmelse: Godkendelse af slagtekrop, men kassation af hovedet, hvis der er tale om tydelig deformering, dvs. braksnudet eller skævt. Tilfælde hvor dyrene er alment påvirkede eller tilfælde af komplikationer i form af lungebetændelse og knoglemarvsbetændelse i kraniet eller mellemøret, ofte kassation. Opmærksomheden skal henledes på, at der gælder særlige afregningsregler.
Årsag: Specielle bakterier og staldmiljø forårsager lidelsen. Infektion sker meget tidligt i grisens liv, idet pattegrisene smittes af soen.
Behandling: Et godt staldmiljø og vaccinationsprogram. Forebyggende antibiotika behandling af pattegrise og fravænningsgrise kan være aktuelt.
Udbredelse: Der undersøges for infektionen i SPF. Sygdommen medfører nedsat tilvækst og disponerer for mellemørebetændelse og lungebetændelse.
381. Gulsot, Infektiøs / toksisk / følge af leverlidelse
382. Gulsot, fysiologisk neonatal
Bedømmelse: Totalkassation.
Årsag: Bakterielle infektioner, forgiftninger, leverlidelser, større blødninger ex ved miltdrejning eller benbrud.
Behandling: Tilgrundliggende lidelse behandles om muligt.
Forebyggelse: Foder af god kvalitet.
Udbredelse: Sjælden.
551. PSE / DFD
Bedømmelse: Totalkassation, Ved begrænset udbredelse kan efter udbening ske godkendelse helt eller delvist til produktionsformål (pølseproduktion).
Årsag: Grisene er arveligt belastet med sygdommen, men denne behøver ikke give sig til kende. Ved stresssituationer øges risikoen for muskeldegeneration - under udbrud kan grisens temperatur blive voldsom høj (42-43ºC). Også mangel på Selen/E-vitamin kan være en tilgrundliggende årsag.
Behandling: Behandling af enkeltdyr består i nedkøling. Avlsmæssige foranstaltning er vigtige. Korrektion af foderets indhold af E-vitamin. Lagerskadet korn/foder skal undgås (muggent og harskt foder indeholder ingen E-vitamin).
Udbredelse: Ses sporadisk til trods for at arveanlægget for PSE er fjernet fra det danske avlssystem.
565. Mistanke om anmeldepligtig sygdom
Anmeldepligtige sygdomme er f.eks. mund- og klovesyge, klassisk svinepest, afrikansk svinepest og smitsomt blæreudslæt hos svin (SVD). Landmanden eller besætningsdyrlægen skal straks ved mistanke om sygdom informere Veterinærchefen i regionen. Sygdommen vil blive bekæmpet af det offentlige. Smittede besætninger slås ned, og dyrene destrueres. I området omkring den smittede besætning skal der oprettes en beskyttelseszone på 3 km. Og en iagttagelseszone på 10 km, hvor man indfører forskellige restriktioner med hensyn til handel med dyr, samfærdsel mv., for at hindre sygdommen i at sprede sig.
570. Byld i forpart
Bedømmelse: Oftest godkendelse med lokalkassation.
Årsag: Bylddannelse opstår bl.a. ved trykninger, bidsår og injektionsskader. Specielt brug af usterile kanyler og sprøjter giver anledning til mange bylddannelser i halsregionen.
Behandling: Sterile kanyler og sprøjter ved injektion og korrekt injektionsteknik er vigtige forebyggende faktorer. Gode staldforhold og belægningsgrader forhindrer slagsmål og trykskader.
Udbredelse: Forekommer jævnligt.
572. Muskelatrofi
Bedømmelse: Oftest lokalkassation
Årsag: Muskler svinder ind, hvis de ikke bliver brugt – dette kan f.eks. ske som følge af smerteeller ved øget muskelnedbrydning som ved afmagring.
Behandling: Afhængig af årsag
Udbredelse: Sjælden.
577. Byld i midterstykke
580. Byld i bagpart
Bedømmelse: Oftest godkendelse efter lokalkassation.
Årsag: Indtrængning af bakterier i sår, bid og trykninger. Ses også i forbindelse med gamle knoglebrud, der ikke har været retmæssigt behandlet. (Ved mistanke om knoglebrud skal dyret aflives med det samme)
Behandling : Medicinsk behandling og oprensning af sår samt rent staldmiljø virker forebyggende.
Udbredelse: Ses af og til.
585. Byld i hovedet / blodøre / krølleøre
Bedømmelse: Oftest godkendelse.
Årsag: Sår eller rifter, som bliver inficerede og som senere i forløbet danner en byld. Under denne sygdomskode hører også inficeret blodøre og tandbylder og byld i mellemøret som følgelidelse til hjernebetændelse (streptokokker, E. coli) tidligere i grisens liv, og byld i diverse lymfeknuder i hoved og hals som følge af tidligere infektion.
Behandling: Retter sig mod den primære årsag, da bylder er en kronisk tilstand, som ikke kan behandles. Tandklipning bør udføres med omhu og hygiejne.
Udbredelse: Enkeltdyr, sporadisk. Besætningsproblem sjældent.
600. Halebid lokalt afgrænset
601. Halebid/haleinfektion
Bedømmelse: Ved betændelse i haleknogler og samtidig knoglemarvsbetændelse med spredning til andre steder i kroppen kasseres grisen. Ellers godkendelse efter lokalkassation.
Årsag: Der er flere årsager til halebidning. Høj belægningsgrad, dårlig klimastyring og mangel på rodematerialerer væsentlige faktorer.
Betændelser i halen har tendens til spredning til resten af kroppen via en blodforgiftning.
Behandling: Har man ofte forekomst af halebid og bylder, bør produktionssystemet gennemgås i samarbejde med den praktiserende dyrlæge og konsulenten med henblik på at finde en løsning. Forebyggelse er vigtig.
Kan bestemte grise udpeges som "syndere" bør disse fjernes fra stien og anbringes i sygesti og behandles medicinsk.
Udbredelse: Halebid er hyppigt forekommende og kan i visse besætninger give anledning til et stort antal totalkassationer.
Halebid er en af de hyppigst forekommende kassationsdiagnoser.
602. Ar / Trykning
Bedømmelse: Godkendelse med lokalkassation, se endvidere under 615 og 603
Årsag: Hos søer er årsagen oftest en uhensigtsmæssig staldindretning. For kraftig afmagring i diegivningsperioden er den vigtigste årsag til skuldersår hos søer. Dårligt underlag og dårlig benstilling, samt manglende klovpleje kan resultere i trykninger hos søerne.
Behandling: Grise med benproblemer og alvorlige trykninger bør placeres i sygesti med blødt leje.
Udbredelse: Ses jævnligt.
603. Sår, betændelse, eksem, insektbid
Bedømmelse: Godkendelse med lokalkassation ved lokal og begrænset infektion i huden uden påvirkning af dyrets almenbefindende. Se endvidere kode 615 og 602.
Årsag: Bidsår, slag, trykninger m.m. kan være adgangsgivende for bakterier. Betændte sår ses ofte ved hale, ører og tæer.
Behandling: Rensning af sår og medicinsk behandling.
Udbredelse: Ses af og til.
608. Akut rødsyge
Bedømmelse: Totalkassation.
Årsag: Infektion med rødsygebakterien. På huden fremkommer karakteristiske hævede røde firkantfigurer, eller i sjældne tilfælde en udbredt hudrødme (akut rødsyge). Som følgetilstande til den akutte rødsyge ses jævnligt ledbetændelse og lejlighedsvis hjerteklapbetændelse.
Behandling: Knuderosen skal behandles med penicillin i mindst 3 dage i træk. Pattegrise som dier en so, der får rødsyge under laktationen, skal behandles 3 dage i træk med penicillin. Vaccination af søer og smågrise efter aftale med dyrlæge.
Udbredelse: Meget almindelig (findes i alle svinebesætninger - der vaccineres rutinemæssigt for at undgå infektion), men ses kun sporadisk på slagteriet.
Kroniske rødsygeinfektioner giver nedsat tilvækst og dårlige foderudnyttelse.
615. Skuldersår (primært en skade hos søer)
Bedømmelse: Afhænger af soens almen tilstand og af andre fund. Ofte godkendelse med lokalkassation, men ved komplikationer i form af infektion, blodforgiftning og afmagring er bedømmelsen: Totalkassation. Se tillige under kode 602 og 603. OBS Dyreværn
Læsioner, der registreres under denne kode, er:
- tydelige sår eller ar med hudfortykkelser over skulderbladsknuden,
- tydelig lokal hævelse i normal hud over skulderbladsknuden med reaktion i det underliggende væv, og
- dybereliggende sår og vævsdød over skulderbladsknuden eller evt. involverende skulderbladsknuden.
Årsag: Forskellige faktorer er medvirkende ved udvikling af skuldertrykning, bl.a. sygdom efter faring, lægnummer, huld, fugtighed i stien og stiens gulvudformning (dårligt underlag). Dårlig benstilling, samt manglende klovpleje medfører ligeledes trykninger hos søerne.
Forebyggelse: Forebyggende foranstaltninger i form af huldstyring for at undgå magre søer, forbedring af gulvets underlag, ændringer i management (tidligere udsætning af søerne) mm.
Søer med dybe skuldersår bør som hovedregel udsættes, da tilstanden ofte vender tilbage i de efterfølgende perioder i farestalden.
Udbredelse: Skuldersår registreres almindeligt hos søer.
634. Sarkoptesskab hos svin
Bedømmelse: Godkendelse med kassation af forandrede hudområder. I svære tilfælde, hvor grisen er afmagret og utrivelig, kan totalkassation forekomme.
Årsag: Overfølsomhed og irritation i huden kan give eksem. Falsk ringorm, sodeksem, skab kan give kroniske hudbetændelser. Urinætsning kan ligeledes give anledning til kronisk hudbetændelse.
Behandling: Retter sig efter årsagen.
Udbredelse: Ses almindeligt. Ved en stigning i antallet af bemærkninger for kronisk hudbetændelse bør dyrlægen involveres.
668. Injektionsskade
Bedømmelse: Lokalkassation afhængig af karakter og udbredelse. Slagtekrop tilbageholdes med henblik på nærmere undersøgelse af forekomster af reststoffer.
Årsag: Forkert injektionsteknik (usterile kanyler, forkert injektionssted på halsen).
Behandling: Den praktiserende dyrlæge kan instruere i injektionsteknik og brugen af antibiotika.
Udbredelse: Kan være hyppig i få problembesætninger ellers sporadisk.
671. Forfrysning / ætsning
Bedømmelse: Oftest lokalkassation. OBS Dyreværn
Årsag: Kulde / varmepåvirkning.
Behandling: Fjernelse af årsag.
Udbredelse: Sjælden.
815. Mistanke om forgiftning eller medicinrester
Bedømmelse: Ved bekræftet mistanke: Totalkassation.
829. Kaseøs lymfadenitis hos svin/ TB lignende forandring
Bedømmelse: På grundlag af laboratoriemæssig undersøgelse oftest kassation af hoved eller tarmsæt.
Årsag: Infektion med den fuglerelaterede tuberkulosebakterie. Svinene udviser dog aldrig tegn på sygdom, ligeledes giver denne tuberkuloseform heller ikke anledning til sygdom hos mennesker. Tuberkulosebakterien spredes bl.a. til besætningen via strøelsesmateriale, fugle eller hønsehold.
Behandling: Rådfør praktiserende dyrlæge.
Udbredelse: Ses sjældent.
890. Malign svulst / godartet svulst
Bedømmelse: Totalkassation. Lokal svulstlidelse uden spredning eller komplikationer Lokal kassation af det forandrede væv.
Årsag: Delvis ukendt.
Behandling: Ingen.
Forebyggelse: Undgå avl med pigmenterede racer (visse svulstformer).
Udbredelse: Meget sjælden hos slagtesvin.
901. Slagmærker, hud, ikke menneskepåførte
Bedømmelse: Lokalkassation afhængig af karakter og udbredelse.
903. Bidsår
Bedømmelse: Lokalkassation afhængig af karakter og udbredelse.
904. Slagmærker, menneskepåførte inkl. overtatovering
Bedømmelse: Lokalkassation afhængig af karakter og udbredelse. OBS Dyreværn