Alle led i produktionen overvåges direkte eller indirekte for forekomst af Salmonella. Hovedpunkterne er:
- Overvågning af Salmonella i foder
- Overvågning af Salmonella i avls- & opformeringsbesætninger
- Overvågning af Salmonella i slagtesvin
- Salmonella niveaufordeling i slagtesvinebesætninger
- Forhøjede fradrag i salmonellaniveau 2 og 3
- Fritestning af slagtesvin for forekomst af Salmonella
- Overvågning af Salmonella i sobesætninger
Overvågning af Salmonella i foder
Færdigfoder er ikke en væsentlig kilde til spredning af Salmonella blandt grise. Fodervirksomheder dokumenterer via deres kvalitetssikringssystemer (egenkontrol), at de lever op til reglerne for Salmonella. Fødevarestyrelsen kontrollerer virksomhederne og kan udtage prøver til undersøgelse for Salmonella.
Overvågning af Salmonella i avls- & opformeringsbesætninger
I samtlige avls- og opformeringsbesætninger undersøges hver måned ti blodprøver for antistoffer mod Salmonella. Blodprøverne udtages fra grise i aldersgruppen 4-7 måneder, og de udnyttes samtidigt til kontrol af forskellige produktionssygdomme. Antistofmålingen foregår i den såkaldte mix-ELISA, og resultaterne herfra angives i optisk densitet procent (OD%), som derefter omregnes til ”salmonellaværdier”.
Ud fra de 10 månedlige salmonellaværdier beregnes et ”salmonellaindeks”. Hvis indekset er 5 eller højere, skal der udtages gødningsprøver til bestemmelse af salmonellatypen.
Eksempel på beregning af salmonellaindeks i avls- og opformeringsbesætninger:
Hver af de 10 månedlige blodprøver tildeles på laboratoriet en salmonellaværdi. De sidste 3 måneders gennemsnit for salmonellaværdierne vægtes med 6, 3 og 1, således at den seneste måned tæller mest. Salmonellaindekset fås ved at lægge de vægtede tal sammen og dividere med 10 |
Juni:
Juli:
August: |
0, 2, 0, 0, 5, 0, 2, 15, 2, 0
0, 8, 9, 0, 0, 0, 0, 12, 0, 7
2, 8, 0, 0, 0, 0, 6, 0, 5, 0 |
=>
=>
=> |
26/10=2,6
36/10=3,6
21/10=2,1 |
Salmonellaindeks i august:
(1 x juni + 3 x juli + 6 x august) / 10 = > (1 x 2,6 + 3 x 3,6 + 6 x 2,1) / 10 = 2,6 Denne beregningsmetode har fungeret uændret siden 1998. |
Avls- og opformeringsbesætningerne har ofte handelskontakt til mange andre besætninger. Opgørelser har vist, at der er øget risiko for at få påvist Salmonella i aftagerbesætningen, hvis der indkøbes avlsdyr fra en S. Typhimurium-positiv A&O besætning.
Overvågning af Salmonella i slagtesvin
Afhængigt af besætningens årsleverance af slagtesvin udtages der på slagteriet kødsaftprøver fra 60 til 100 svin i løbet af et år pr. CHR nr. De svin, der skal undersøges, udvælges automatisk på slagteriet.
Figur 2. To store undersøgelser har vist en god sammenhæng mellem seropositive
svin og fund af Salmonella i gødning fra blindtarmen.
I 2005 trådte den såkaldte risikobaserede overvågning (RBOV) i kraft. Overvågningen betyder, at slagtesvinebesætninger med slagtesvineindeks 0,0 og minimum 10 negative prøver det seneste halve år, fremover kun får udtaget én kødsaftprøve hver måned på slagteriet, mens besætninger med et højere indeks fortsætter i den hidtidige overvågning.
Princippet for kødsaftprøven er, at ca. 10 g muskel udtages fra slagtekroppen. Kødstykket lægges i en speciel beholder, fryses ned og sendes til laboratoriet. Kødsaften, der dannes ved optøning af kødet, undersøges for antistoffer mod Salmonella i en mix-ELISA. Koncentrationen af antistoffer i kødsaftprøven udtrykkes i salmonellaværdien, som går fra 1 til over 200. Prøver med salmonellaværdier over 10 betragtes som positive, idet sammenhængen mellem seropositive svin og fund af Salmonella i gødning er ideel ved denne grænseværdi (Figur 2).
For at undersøge besætningernes salmonellastatus benytter man således serologi, som udføres på blodprøver og kødsaftprøver. Metoden er billig og giver et godt billede af salmonellaniveauet i besætningen.
For alle besætninger, der leverer slagtesvin, beregnes hver måned det såkaldte slagtesvineindeks.
Udregning af slagtesvineindekset, som inddeler slagtesvinebesætninger i niveau 1, 2 eller 3
Baggrund
Over de seneste år er flere og flere besætninger overgået til alt ind-alt ud på besætnings-niveau. Det medfører, at der er mange måneder med uregelmæssige leverance-mønstre. Hvis leverancen starter kort før den sidste dag i måneden, eller slutter lige efter den første, kan det betyde, at tildelingen af salmonella-niveau foregår på baggrund af 1 eller 2 prøver i den sidste måned. Det betyder, at 1 eller 2 positive prøver får en meget stor indflydelse på beregningen af slagtesvineindekset og dermed for salmonella-niveauet.
For at håndtere dette, beregnes slagtesvineindekset, som følger. Denne model vægter resultaterne fra den sidste måned højere, ogden tager også højde for, hvor mange prøver der er udtaget. Det betyder, at besætninger, der har fået udtaget meget få prøver i den sidste måned, men hvor stort set alle prøver de forudgående måneder har været negative, ikke bliver bedømt så hårdt som tidligere.
I modellen vægtes prøverne fra sidste måned 5og korrigeres også i forhold til antal prøver udtaget.
Hvis der ikke er prøveresultater de seneste 3 måneder, så anvendes prøveresultater, der er ældre, dog højest 12 måneder.
Beregningsmetode
Slagtesvineindekset beregnes således:
antal positive sidste måned * 5 + antal positive forrige måned + antal positive for 2 måneder siden
antal prøver sidste måned * 5 + antal prøver forrige måned + antal prøver for 2 måneder siden
Her er der beregnet et eksempel, hvor indeks er beregnet på den nye og den gamle metode:
Tabel 1. Slagtesvineindeks og niveaufordeling.
Niveau |
Slagtesvineindeks |
1 |
0-39,9 |
2 |
40-64,9 |
3 |
65-100 |
Besætninger, der leverer under 200 slagtesvin om året, er ikke med i overvågningen, da en sikker bestemmelse af salmonellaforekomsten kræver uforholdsmæssigt mange kødsaftsprøver. Disse små besætninger leverer i øvrigt en ubetydelig del af det totale antal slagtede svin og har derfor ikke nogen væsentlig folkesundhedsmæssig betydning.
Salmonella-niveaufordeling i slagtesvinebesætninger
I april 2021 fik 5.518 besætninger tildelt et niveau af Fødevarestyrelsen (Tabel 2).
Tabel 2. Tildeling af besætninger i salmonellaniveau i april 2021.
Niveau 1 |
Niveau 2 |
Niveau 3 |
Antal |
Procent |
Antal |
Procent |
Antal |
Procent |
5.338 |
96,7 |
137 |
2,5 |
43 |
0,8 |
Figur 3. Serologisk salmonella-overvågning, procent fordeling af niveau 2 og 3 besætninger, januar 2010 til og med april 2021.
Når en besætning kommer i niveau 2 eller 3 skal producenten:
- Indberette smågriseleverandører i de sidste 6 måneder
- Betale salmonellafradrag:
Fradrag i salmonellaniveau 2 og 3
For at fremme bekæmpelsen af Salmonella er der bl.a. indført en bod for besætninger, der kommer i niveau 2 og 3. Læs mere på Klassificeringskontrollens hjemmeside.
Regler for kortlægning ved stibundsprøver i sobesætninger
Færre sobesætninger skal have udtaget gødningsprøver til undersøgelse for Salmonella. De fleste positive sobesætninger er inficeret med Salmonella Typhimurium, Derby eller Infantis. Disse besætninger bliver deklareret som positive (se efterfølgende afsnit om 3 kategorier) og kan tidligst få stillet krav om at udtage kortlægningsprøver igen efter fem år. For de øvrige to kategorier (negativ A og positiv B) fortsætter kortlægningen i sobesætningerne uændret.
Hvis der inden for de seneste 6 måneder er leveret smågrise til en slagtesvinebesætning, som er udpeget til niveau 2 eller 3, skal sobesætningen undersøges for Salmonella ved 20 gødningsprøver. Undersøgelsen er en hjælp til at vurdere om slagtesvinebesætningens problem stammer fra indkøbte smågrise.
Salmonella-status for svinebesætninger
Alle svinebesætninger får tildelt en salmonella-status, som skal oplyses, når der sælges dyr til levebrug. Besætninger, der ikke sælger dyr til levebrug, får af praktiske grunde også en salmonella-status, da det ikke er muligt at skelne de forskellige besætningstyper med tilstrækkelig sikkerhed i CHR-registeret.
Begrundelsen for, at salmonella-status skal oplyses, er, at handel med grise, der er inficerede med salmonella-typerne Typhimurium, Salmonella 4,12:i:- og Salmonella 4,5,12:i:-, Derby eller Infantis, er den primære årsag til spredning af Salmonella. Undersøgelser har vist, at besætninger, der er positive for disse typer, ofte forbliver positive gennem flere år. I kraft af at bakterierne kan påvises i disse besætninger i lange perioder, giver udtagning af nye gødningsprøver i disse besætninger ikke ny viden om salmonellaforekomsten. Derfor skal besætningernes salmonella-status fremover deklareres på baggrund af de eksisterende data fra de seneste fem år, dvs. ud fra resultater af gødningsprøver fra besætningen og kødsaftprøver fra evt. tilhørende slagtesvinebesætning samt blodprøver fra avls- og opformeringsbesætninger.
Tre kategorier
Besætningerne deles ind i tre kategorier:
Hvis der ikke er fund af Salmonella i gødningsprøver eller en tilhørende slagtesvinebesætning i niveau 2 eller 3 eller indeks større eller lig 5, får besætningen negativ salmonella-status (A).
Hvis der er påvist Salmonella i gødningsprøver, eller hvis en tilhørende slagtesvinebesætning er eller har været i niveau 2 eller 3, eller blodprøver fra avls- og opformeringsbesætningen har vist indeks større end eller lig 5, får besætningen en positiv salmonella-status.
De positive besætninger deles ind i to undergrupper efter hvilken salmonella-type, der er fundet i besætningen. Det skyldes, at der er særlig fokus på de tre salmonella-typer, som er betydende ved handel med grise, nemlig Salmonella Typhimurium, herunder Salmonella 4,12:i:- og Salmonella 4,5,12:i:-, Derby og Infantis. Hvis en af disse tre salmonella-typer er påvist i besætningen, eller hvis en tilhørende slagtesvinebesætning er eller har været i niveau 2 eller 3, eller indeks er eller har været større end eller lig 5, får besætningen en positiv salmonella-status med betegnelsen C, mens de øvrige positive besætninger, hvor der er påvist andre salmonella-typer, betegnes B.
Salmonella-status opdateres en gang om måneden.
De detaljerede oplysninger om fastlæggelse af salmonellastatus og reglerne for fritestning kan findes nedenfor i tabel 3, 4 og 5.
Salmonella-oplysningspligt
Der skal oplyses om Salmonella, når der sælges dyr til levebrug.
- Salmonellaindeks for avls- og opformeringsbesætninger de seneste 6 måneder
- Salmonellaniveau for slagtesvinebesætninger de seneste 3 måneder
- Deklaration af salmonella-status A, B eller C for alle besætninger
- Salmonella-serotype for alle svinebesætninger
- Salmonella-status B skal oplyse om fund af salmonella-type de seneste 6 måneder
- Salmonella-status C skal oplyse om fund af salmonella-type de seneste 60 måneder
[PageBreak]
Tabel 3. Salmonellakategorisering på baggrund af kødsaftprøver, blodprøver og/eller mikrobiologiske fund
Slagtesvin på CHR-nummeret deltager i serologisk overvågning |
Slagtesvin på CHR-nummeret har været i niveau 2 eller 3 i vurderingsperioden |
Mikrobiologiske fund i besætningen |
Salmonella-indeks i avls- og opformerins-besætninger |
Status |
Kortlægningsfrekves (vurderingsperioden) |
Ja |
Ja |
Påvist handelstype |
- |
Positiv (C) |
5 år |
Ja |
Ja |
Ingen mikrobiologiske fund |
- |
Positiv (C) |
5 år |
Ja |
Ja |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
5,0 eller derover |
Positiv (B) |
6 måneder |
Ja |
Ja |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
Under 5,0 |
Positiv (B) |
6 måneder |
Ja |
Nej |
Påvist handelstype |
- |
Positiv (C) |
5 år |
Ja |
Nej |
Nej |
5,0 eller derover |
Positiv (C) |
5 år |
Ja |
Nej |
Nej |
Under 5,0 |
Negativ (A) |
- |
Ja |
Nej |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
5,0 eller derover |
Positiv (B) |
6 måneder |
Ja |
Nej |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
Under 5,0 |
Positiv (B) |
6 måneder |
Nej |
- |
Påvist handelstype |
- |
Positiv (C) |
5 år |
Nej |
- |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
5,0 eller derover |
Positiv (B) |
6 måneder |
Nej |
- |
Fund af andre serotyper end handelstyperne |
Under 5,0 |
Positiv (B) |
6 måneder |
Nej |
- |
Nej |
5,0 eller derover |
Positiv (C) |
5 år |
Nej |
- |
Nej |
Under 5,0 |
Negativ (A) |
- |
Fritestning
Positive besætninger forbliver positive, indtil kødsaftovervågningen viser, at besætningen ikke længere er positiv, eller besætningsejeren selv foranlediger besætningen fritestet.
Fritestning kan enten foregå ved hjælp af kødsaftprøver, ved rutinemæssige blodprøver, hvis besætningen er en avls- og opformeringsbesætning, eller ved udtagelse af stibundsprøver.
Tabel 4 viser kriterierne for fritestning. Hvis en af de tre mulige kombinationer i tabel 4 er opfyldt, kan besætningen ændre kategori til negativ.
Tabel 4. Fritestning af positive besætninger (på baggrund af serologiske resultater af kødsaftovervågningen og/eller supplerende kortlægning)
Slagtesvin på samme CHR-nummer, der indgår i kødsaftovervågningen, har haft en eller flere positive kødsaftprøver sidste to år |
Antal kødsaftprøver i perioden |
Krav om kortlægning (20 stibundsprøver undersøgt som 5 samleprøver) |
Nej |
Minimum 20 negative kødsaftprøver fordelt på de seneste 18 måneder. Ingen positive prøver i perioden |
Nej |
Nej |
10-19 negative kødsaftprøver fordelt på de seneste 24 måneder. Inge positive prøver i perioden |
En kortlægning med negativt prøveresultat. |
Ja |
- |
Tre kortlægning med en måneds mellemrum alle med negativt resultat. |
Avls- og opformeringsbesætninger kan endvidere fritestes som beskrevet i tabellen herunder. For avls- og opformeringsbesætninger skal de månedlige blodprøver, der udtages af 10 polte i alderen 4-7 måneder, også indgå i fritestningen.
Tabel 5. Fritestning af positive avls-og opformeringsbesætninger
Slagtesvin på samme CHR-nummer deltager i kødsaftovervågningen |
Resultat af kødsaftprøver |
Mikrobiologiske fund af salmonella i avls- og opformeringsbesætningen |
Resultat fra blodprøver |
Ja |
Kun negative prøver inden for de seneste 12 måneder |
Ingen det seneste år |
Sidste 100 prøver alle under salmonellaværdi 10 |
Nej |
- |
Ingen det seneste år |
Sidste 100 prøver alle under salmonellaværdi 10 |