11. februar 2016

Kanylefri er ikke altid lykken

At slippe for at stikke i grisen, når den skal vaccineres og have jern, kan virke som en god ide. Der er dog lige et par ting, der skal overvejes, før man kaster sig ud i det.

Der har de sidste år været fokus på kanylefri indgivelse af vacciner, hvor man i stedet for at stikke grisen med en nål, ”skyder” vaccinen ind i musklen. Dette for at forbedre dyrevelfærden, sænke smittespredning, undgå knækkede kanyler og slippe for bortskaffelse af kanyler.

LÆS: Notat nr. 1320: Kanylefri injektion og vaccination

Et eksempel på et apparat til kanylefri brug er AcuShotTM. Det er dog i den sammenhæng værd at bemærke, at apparatet skal have kraft nok til at kunne skyde vaccinen ind i musklen, for at man er sikret en optimal effekt. Apparatet skal også kunne give en præcis dosis. Desuden skal apparatet være monteret på en måde så medarbejdere ikke ved et uheld får ”skudt” vaccine ind i kroppen.

En særlig udgave af kanylefri injektion er injektion i selve læderhuden ved hjælp af IDAL kanylefrit udstyr. Vacciner, beregnet til indgivelse i huden med IDAL kanylefrit udstyr, er specielt udviklet hertil og kan kun anvendes med IDAL udstyr.

Husk, at brug af vacciner på anden måde, end de er godkendt til og nedsættelse af dosis, er helt for egne regning og risiko.

Er du i tvivl, om du kan skifte til kanylefrit udstyr, så spørg din dyrlæge til råds.