18. marts 2016

Ingen misbrug i VSP-sag om EU-støttemidler

NaturErhvervsstyrelsen og Deloittes undersøgelse af VSP's fejlkontering af EU-støttemidler viser, at der alene er tale om procedurefejl og sjusk fra VSP's side.

SEGES Videncenter for Svineproduktion (VSP) har nu overstået den sag, der handler om fejlkontering af EU-støttemidler, som blev indledt i december 2013.

NaturErhvervsstyrelsen har i samarbejde med revisionsfirmaet Deloitte efter en gennemgribende undersøgelse af de projekter under VSP, der har fået støttekroner konstateret,  at der ikke er foretaget noget med forsæt, men at der alene er tale om procedurefejl og sjusk.

Samlet har sagerne kostet VSP, der er en del af Landbrug & Fødevarer, ca. 55 millioner kroner fordelt på bøder, tilbagebetaling og udgifter til revisorer og jurister. Dette kom allerede frem i november 2014, og der er altså ikke nogen ny udvikling i sagen ud over, at det er konstateret, at der ikke er sket misbrug af midler. Alligevel florerer der en række artikler på dknyt.dk og gylle.dk. Det skyldes først og fremmest, at NaturErhvervsstyrelsen har givet aktindsigt til forskellige journalister. Derfor er det selvfølgelig naturligt, at sagen blusser op igen og enkelte medier fatter interesse endnu engang. Samtidig har Enhedslistens miljøordfører for nylig stillet en række spørgsmål til Miljø- og Fødevareministeren om håndteringen af sagen. Det betyder, at der også af denne vej kan komme øget interesse for sagen fra medierne.
 
Landbrug & Fødevarer har ikke noget at skjule i denne henseende. Vi betragter sagen om EU-støttemidler som afsluttet. Der er da også for længst blevet handlet i organisationen for at undgå, at noget lignende kan ske igen. Den daværende direktør i VSP blev afskediget som følge af sagen. Efterfølgende er der indført en række procedureændringer i organisationen.
 
Det er vigtigt at understrege, at der ikke er foregået svindel eller misbrug af støttemidler. Der har udelukkende været tale om procedurefejl som eksempelvis fejlagtig timeregistrering og mangelfuld dokumentation af udgifter. Ingen har haft personlig vinding af midlerne, som det er set i andre sager om offentlige midler. Sagen handler om dårlig administration, hvilket både NaturErhvervsstyrelsens undersøgelse samt Landbrug & Fødevarers egen interne rapport har vist.
 
Skulle du have spørgsmål eller få henvendelser vedrørende sagen, er du velkommen til at henvise til pressekonsulent Søren Andersen på mobil 2156 7011.