2. maj 2016

VSP styrker indsatsen mod mavesår

I det seneste års tid har vi oplevet en uforklarlig stigning i antallet af akut blødende mavesår i svinebesætninger flere steder i landet. Derfor skruer VSP nu op for indsatsen mod mavesår.

En ny task force bestående af vores eksperter skal i den kommende tid ud i nogle af de besætninger, der har oplevet problemer med flere akut blødende mavesår. Her vil de udføre en række grundige udredninger af de risikofaktorer, der kan være med til at forårsage stigningen i antallet af akutte mavesår. Både foder, driftsforhold, sygdomme og andre relevante parametre vil indgå i udredningerne.

Formålet med ”Task Force Mavesår” er at udrede problemstillingen ved at se samlet på et større antal besætninger – ikke at udrede den enkelte besætning eller udføre rådgivning i den.

Resultaterne fra udredningerne vil efterfølgende være en del af fundamentet for den fremtidige indsats mod mavesår. Lokale rådgivere og dyrlæger inddrages løbende i udredningerne, når det er relevant, og vi er i dialog om resultaterne undervejs. Målet er, at de endelige resultater og erfaringer fra udredningerne kan bruges konkret i det fremtidige rådgivningsarbejde.

Yderligere forsøg er i gang

Udover de udredninger som Task Force Mavesår skal lave, har vi en række pilotprojekter og forsøg i gang på området, som du vil kunne læse mere om her på siden, efterhånden som de afsluttes og resultaterne publiceres. De vil også være med til at danne det fundament, som den fremtidige indsats for bedre mavesundhed og færre mavesår skal bygge på.

Ny tjekliste til bedre mavesundhed og fokus på eksisterende viden

For at give et overblik over, hvad du selv kan gøre her og nu, har vi har samlet noget af den allerede kendte viden om, hvordan du bedst opnår en god mavesundhed i din besætning, i en ny tjekliste. Hvis du har problemer med akutte mavesår i din besætning, er det vigtigt, at du kontakter din rådgiver eller din dyrlæge for at få mere konkret råd og vejledning.

LÆS: Tjekliste for bedre mavesundhed hos grise

Vi har også lavet en samlet oversigtsside til vores informationer og viden om mavesundhed, så det er nemmere at danne sig et overblik og finde de relevante informationer.

LÆS: Mavesår