3. maj 2016

Nye krav til rottebekæmpelse

Fra den 11. juli 2016 vil der ikke længere være midler godkendt, der må bruges til permanent bekæmpelse af rotter - men det er fortsat tilladt at bruge rottegift, så snart der er konstateret spor efter rotter eller mus på ejendommen.

I løbet af de senere år har Miljøstyrelsen i forbindelse med re-godkendelse af midler til bekæmpelse af rotter, løbende indført forbud mod brugen af gift til permanent bekæmpelse af rotter i stil med andre lande i EU. Den 11. juli 2016 mister det sidste tilgængelige middel sin godkendelse til permanent bekæmpelse. Det er dog fortsat tilladt at bruge rottegift, så snart der er konstateret spor efter rotter eller mus på ejendommen.

Det er som hidtil kun sikringsfirmaerne, der må iværksætte og håndtere bekæmpelsen med brug af rottegift, men du kan selv påtage dig opgaven med at kigge efter spor af mus og rotter. Det kan du bl.a. gøre ved at lægge sporingsblokke ud i dine rottekasser.

Vil forebygge resistens og forhindre forgiftning af andre dyr

Miljøstyrelsen har ingen planer om at forbyde anvendelsen af rottegift, men det er målet at begrænse anvendelsen. Ændringerne kommer som led i arbejdet for at forebygge udvikling af resistens mod de tilgængelige typer af rottegift og for at mindske spredningen af giften i naturen til rovfugle, ugler, mårdyr mv. Der er konstateret tilfælde af resistens mod visse af de anvendte rottegifte i Danmark. Det gælder typerne Coumatetralyl, Bromadiolon og Difenacoum.
Derimod er der ikke konstateret tilfælde af resistens mod hverken Brodifacoum, Flocoumafen eller Difethialon.

Ændringer giver anledning til spørgsmål

De løbende ændringer og forbud mod anvendelse af midler har været årsag til en del spørgsmål og uklarheder.  Derfor har Landbrug & Fødevarer lavet en oversigt, der beskriver, hvad de nye krav betyder i praksis, som du kan læse i boksen herunder.
Du kan læse mere om forebyggelse og bekæmpelse af rotter på Naturstyrelsens hjemmeside og i vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

Hvad betyder nye krav til rottebekæmpelse for mig?

Fra 11. juli 2016 vil der ikke længere være midler godkendt, der kan bruges til permanent bekæmpelse af rotter og mus i rottekasser, hvilket tidligere var en udbredt praksis.  Men det er fortsat tilladt at bruge muse- og rottegift, så snart der ses spor af mus og rotter på ejendommen.

De senere år har Miljøstyrelsen i forbindelse med re-godkendelser af produkter med antikoagulanter, løbende indført forbud mod permanent bekæmpelse med disse midler i stil med andre lande i EU. Det sker for at forebygge udviklingen af resistens og for at mindske spredningen af giften i naturen til rovfugle, ugler mårdyr mv. Den 11. juli 2016 bliver der indført anvendelsesbegrænsninger på det sidste tilgængelige produkt på markedet. Det betyder, at der ikke længere vil være produkter med antikoagulanter godkendt, som kan benyttes til permanent bekæmpelse af mus og rotter. Dermed bliver bygningsgennemgangen det bærende element i sikringsordningerne.

De nye anvendelsesbegrænsninger på brugen af gift har givet anledning til mange spørgsmål, og L&F har derfor været i dialog med Miljøstyrelsen for at afklare, hvad ændringerne betyder i praksis.

Må muse- og rottegift fortsat anvendes?
Der har været rygter om at brugen af gift fremadrettet bliver helt forbudt. Det er ikke korrekt, og der er fra Miljøstyrelsens side ingen planer om at forbyde brugen af gift, men det handler om, at der indføres begrænsninger på anvendelsen af den.

Muse- og rottegift må fortsat anvendes. Det nye er, at giften først må anvendes, når der er spor af mus og rotter på din ejendom og ikke som hidtil til permanent udlægning i rottekasser. I praksis betyder det, at når du/ dit sikringsfirma ser spor af mus og rotter i fx dine rottekasser, så må der udlægges muse- og rottegift i dine rottekasser.

Hvor længe må jeg anvende muse- og rottegift?
Det har været opfattelsen, at de nye begrænsninger på anvendelsen af gift, også betyder begrænsning på, hvor længe giften må anvendes.

Miljøstyrelsen har ikke lagt begrænsninger på, hvor længe giften må anvendes. Det er sikringsfirmaerne, der fagligt må vurdere, hvornår en bekæmpelsesperiode er afsluttet, og giften skal fjernes fra rottekasserne igen. Gift vil normalt skulle ligge uberørt i minimum 2 uger inden bekæmpelsen kan afsluttes.  Miljøstyrelsen anbefaler dog, at bekæmpelsesstrategien overvejes, og at der eventuelt skiftes middel, hvis angrebet ikke er slået ned inden for en periode på 35 dage.

Må jeg slet ikke foretage permanent bekæmpelse?
Nej, som udgangspunkt må gift først anvendes, når der ses spor af mus og rotter. Dog må der gerne lægges gift ud til permanent bekæmpelse steder, hvor børn og dyr ikke kan komme i kontakt med det. Det kan fx være i kloakker og gyllekanaler.

Må jeg kun anvende gift indenfor 10 meter i og omkring bygninger?
Siden 2011 har Miljøstyrelsen kun godkendt nye midler til bekæmpelse i og omkring bygninger. Dette er senere blevet præciseret som en afstand på op til 10 meter fra bygningen.

Fra flere sider er 10-meters reglen blevet problematiseret, og Miljøstyrelsen vil sende den vejledning, der beskriver godkendelsesvilkårene i offentlig høring i foråret. Definitionen af hvad der er en bygning, er også beskrevet her. På baggrund af den offentlige høring vil Miljøstyrelsen se på, hvordan der i godkendelsesvilkårene kan sikres en effektiv bekæmpelse samtidig med, at det undgås at giften ophober sig i andre dyr i naturen.

Må jeg selv samle døde mus og rotter ind ved en bekæmpelse?
Ved bekæmpelse af mus og rotter skal der løbende ske indsamling af døde mus og rotter. I den forbindelse har der været tvivl om, hvorvidt indsamling af døde mus og rotter fremadrettet skal ske af en autoriseret bekæmper.

Ligesom det har været kravet hidtil, er det bekæmperens ansvar, at døde rotter og mus opsamles, men det udelukker ikke, at du efter aftale med bekæmperen fortsat selv vil kunne samle døde mus og rotter ind i forbindelse med en bekæmpelse. Der er ikke ændret praksis på dette område. De døde mus og rotter kan også fortsat bortskaffes med dagrenovation. Husk at bruge handsker, hvis du rører ved mus eller rotter.

Vil der være krav til hyppigheden af tilsyn ved sikringsordningerne?
Der har været mange spørgsmål om, hvor ofte der skal ske tilsyn, hvis man har en sikringsordning. Reglerne på dette område er uændrede.  Og der er ikke specifikke krav om, hvor ofte der skal føres tilsyn med ejendomme med sikringsordninger.

Hvornår er en bekæmpelsesperiode slut?
Der har været usikkerhed omkring, hvor længe en bekæmpelsesperiode må vare, og det har været opfattelsen, at der er en begrænsning på 35 dage.

Miljøstyrelsen har ikke fastsat nogen grænse for, hvor længe en bekæmpelsesperiode må vare. Det er sikringsfirmaerne, der fagligt må vurdere, hvornår en bekæmpelsesperiode er afsluttet, og giften skal fjernes fra rottekasserne igen. Gift vil normalt skulle ligge uberørt i minimum 2 uger inden bekæmpelsen kan afsluttes. Miljøstyrelsen anbefaler dog, at bekæmpelsesstrategien overvejes, og at der eventuelt skiftes middel, hvis angrebet ikke er slået ned inden for en periode på 35 dage.
 
Vil de nye krav betyde, at min sikringsordning bliver dyrere?
Flere frygter, at prisen på deres sikringsordninger vil stige voldsomt, nu hvor der ikke længere må lægges gift ud permanent.

Ændringerne bør ikke føre til at prisen på din sikringsordning stiger. Du kan selv påtage dig opgaven med at kigge efter spor af mus og rotter, hvis ikke du allerede er i gang med en egentlig bekæmpelse. Det kan du bl.a. gøre ved at lægge sporingsblokke ud i dine rottekasser, så du selv kan tilse rottekasserne. Det er kun, når der er udlagt muse- og rottegift, at du ikke selv må tilse kasserne, men at det skal ske af en autoriseret rottebekæmper. Det er derfor vigtigt, at du løbende udfordrer dit sikringsfirma på prisen for en sikringsordning.

Må jeg fortsat anvende Choralose til permanent bekæmpelse af mus indenfor?
Flere har spurgt om de nye anvendelsesbegrænsninger på gift også gælder for midler til bekæmpelse af mus indenfor. Miljøstyrelsen har klart meddelt, at der fortsat må ske permanent indendørs bekæmpelse af mus med Choralose. [Der er ikke krav om autorisation til bekæmpelse af mus med chloralose].

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå mus og rotter?
Nogle af de væsentligste alternativer til brugen af muse- og rottegift er:

  • Sikring af bygninger
  • Begrænsning af rotternes muligheder for at få vand, mad og skjulesteder
  • Holde rent omkring bygningerne og fjerne bevoksning tæt på bygninger
  • Brug af fælder

L&F er fortsat i løbende dialog med Miljøstyrelsen om de nye krav. Der arbejdes fortsat for, at det skal være tilladt at bekæmpe mus og rotter ved arnestedet, hvis der kan dokumenteres behov for det. Det forventes, at Miljøstyrelsens nye godkendelsesvejledning kommer i høring i løbet af april.

Det er afgørende med en effektiv skadedyrsbekæmpelse, af hensyn til fødevaresikkerheden og dyresundheden. Derfor forventer L&F også, at der inden for en kortere tidshorisont vil blive udviklet konkurrencedygtige alternativer til bekæmpelsen med muse- og rottegift. Det er helt afgørende med effektive alternativer, så vi kan holde rottebestanden nede i fremtiden, og bidrage til at reducere brugen af gift i rottebekæmpelsen.