Pengeinstitutterne kræver i stor udstrækning budgetopfølgninger på resultat, fordi det giver et bedre billede af bedriftens økonomi og rentabilitet. En forudsætning for at lave budgetopfølgning på resultat er, at foderbruget er medtaget, og at der er udarbejdet en opgørelse over bedriftens beholdninger. Det er dog langt fra alle landmænd, der foretager løbende styring og opgørelse af beholdningerne på deres bedrift, og dermed de færreste landmænd, der har forudsætningerne for at få udarbejdet en god budgetopfølgning på resultat.
Lagerstyring er økonomisk fremsynethed
Èn af de landmænd, der allerede har styr på sit lager, er svineproducent Aage Lauritzen fra Ribe. Han betegner lagerstyring som ”økonomisk fremsynethed”. Det giver ham overblik i forhold til budgetlægning og gør, at han kan planlægge foderplaner og foderindkøb længere frem og dermed købe, når det er billigst.
”Jeg styrer mit lager for at få det til at passe med foderplanen, så jeg ikke løber tør inden høst eller køber for meget ind,” forklarer Aage Lauritzen. Med styr på lageret minimerer han samtidig fejlmarginen i forhold til regnskabet. Derfor ser han ingen undskyldninger for ikke at styre og opgøre sine beholdninger.
”Med de store volumener vi kører med, kan man godt gøre sig den ulejlighed at se på, hvad der kommer ind og ud på bedriften,” fastslår han.
LÆS: Kom godt i gang med lagerstyring
Fakta om god regnskabspraksis omkring varebeholdninger
Varebeholdninger forstås som foder, hjælpematerialer, købte og egenproducerede beholdninger, handelsbesætninger m.v.
Varebeholdninger indregnes som et aktiv i balancen, hvis aktivet vil tilføre virksomheden fremtidige økonomiske fordele, og hvis aktivets værdi kan måles pålideligt.
Varebeholdninger indregnes i balancen på det tidspunkt, hvor fordele og risici ved besiddelse af varen overgår til virksomheden. Dvs. på leveringstidspunktet for råvarer og handelsvarer og produktionstidspunktet for producerede varer.
Kilde: God regnskabspraksis i DLB
LÆS: Find flere artikler om lagerstyring på LandbrugsInfo (kræver, at du har log-in til LandbrugsInfo)