24. maj 2016

Billige LED-rør af tvivlsom oprindelse forstyrrer elektriske installationer

Der er flere og flere eksempler på, at LED-rør med tvivlsom oprindelse forstyrrer andre elektriske installationer, fordi de udstråler elektrisk støj og ikke er blevet EMC-testet.

Lovgivningen foreskriver, at LED-rør skal opfylde kravene i EMC-direktivet og CE-direktivet. EMC-direktivet sætter standard for, hvor meget elektrisk støj der må udsendes fra et elektrisk produkt. Dette for at undgå, at elektriske produkter forstyrrer andre elektriske produkter.

Det er fordyrende at sikre, at elektronikken overholder EMC-kravene, og på billige produkter kan det ofte være udeladt.

CE-direktivet er det, der sikrer os mod at kunne få stød, og at der ikke er nogen, der kommer galt af sted og slemt til skade.

"Desværre ser vi, at nogle kinesiske producenter ser stort på både CE- og EMC-godkendelser og blot skriver, at de er godkendt, uden at de nogensinde har været udsat for en EMC-måling. Ofte er det fabrikker af tvivlsom herkomst, der sælger billige produkter, hvor der bliver sparet på alt og også godkendelserne", fortæller Kim Rasmussen fra LED-SALG.dk.

”En EMC-test koster penge – og nogle producenter vil gøre alt for at holde prisen nede, men det kan have alvorlige konsekvenser, hvis disse godkendelser ikke er udført”, fortæller Kim Rasmussen.

Energistyrelsen skriver på deres webside sparenergi.dk:

”Svingende kvalitet”
Markedet for LED-lysrør er svært at gennemskue, da kvalitet og pris svinger meget og ikke altid hænger sammen. Nogle produkter lever desværre heller ikke op til de oplysninger, der står på f.eks. indpakningen eller producentens hjemmeside.

Hvordan finder du ud af, at der er noget galt?

Hvis du pludselig får problemer med FM- eller DAB-radio, der ikke længere virker, når LED-rørene er tændt, så er der noget galt. Det kan også være dårlig mobildækning, dårlige bluetooth forbindelser eller computere i procesudstyr der begynder at lave fejl.

For at finde frem til synderen kan du prøve at slukke for LED-lyset og se, om ovenstående virker igen. Gør de det, kan du være ret sikker på, at det er dine LED-rør, der laver problemerne.

Hvordan sikrer du dig bedst?

Den bedste sikring er at bede om at se EMC- og CE-testdokumenterne på det produkt, du vil købe samt tjekke, at godkendelsesnumre og produktnumre passer sammen.

Er testen allerede lavet, vil den professionelle forhandler allerede have disse dokumenter i sit arkiv, og vil derfor kunne levere dem fra dag til dag. Er det noget, der tager flere dage eller uger, skal du være meget opmærksom på, at der måske ikke eksisterer godkendelse af dette produkt, og du bør vælge et andet produkt og en anden leverandør.

Kilder: sparenergi.dk, Kim Rasmussen LED-SALG.dk