30. juni 2016

Ny differentieret gult kort-ordning

Den 1. juli træder den nye differentierede gult-kort-ordning i kraft. I ordningen vægtes de forskellige typer antibiotika forskelligt, med faktorer både over og under 1.

De antibiotikatyper, der vurderes at være vigtige i behandlingen af mennesker, vægtes nu højere og tæller mere i medicinregnskabet. F.eks. vægtes fluorokinoloner og 3. og 4. generations cefalosporiner med en faktor 10 - disse to typer anvendes dog i forvejen stort set ikke i Danmark - og tetracykliner vægtes med faktor 1,2.

Antibiotikaforbruget falder fortsat i dansk svineproduktion

Antibiotikaforbruget i svineproduktionen i Danmark er generelt lavt, og faldt med yderligere fem procent i 2015. Tallene for første kvartal af 2016 viser, at forbruget af antibiotika overordnet set er faldet med 0,5 pct. - hvilket er endnu et godt skridt i den rigtige retning.

Med det nye differentierede gule kort, er der dog behov for at have endnu større fokus på at holde forbruget af særligt tetracyklin på et lavt niveau, da denne type nu vægtes højere og af myndighederne vurderes at have stor betydning i behandlingen af mennesker.

LÆS: Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger

Målsætningen nået for 2015

Fødevarestyrelsen meddelte i marts måned, at de danske svineproducenter i 2015 havde nået den politiske målsætning for antibiotikaforbruget ved at have reduceret forbruget med fem procent.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde dengang på styrelsens hjemmeside: ”Vores ambitiøse målsætning for antibiotikaforbruget til svin er nået for 2015. Dansk landbrug har gennem flere år dokumenteret, at det er muligt at drive intensiv husdyrproduktion med et antibiotikaforbrug mange lande med rette misunder os. Men jeg er også opmærksom på, at det fremadrettet vil kræve en stor indsats og et vedvarende fokus fra både landbrug og myndigheder, for at nå målet om en 15 procent reduktion til 2018.”

Markant reduktion siden 2009

Siden 2009 har de danske svineproducenter nedbragt forbruget af antibiotika med over 20 procent.

Selvom det vil være svært at fortsætte reduktionen i samme høje tempo og nå ministerens målsætning om 15 procent reduktion fra 2015 til 2018, så er det nødvendigt at fastholde fokus og fortsat arbejde for at nedbringe antibiotikaforbruget - særligt på de typer der vægtes højt, også så man ikke risikerer at få gult kort.