Mange danske landmænd kæmper i disse år en daglig kamp for at få økonomien på gården til at hænge fornuftigt sammen.
Det er ikke kun faldende priser på verdensmarkedet, vi kæmper mod. Vi knokler også med at leve op til indviklede og stramme regler samtidig med, at vi skal skabe et ekstra overskud til at betale en lang række afgifter, som vores kollegaer i andre EU-lande slipper for.
Regler og afgifter er en vigtig del af det, der populært kaldes rammevilkår. Hos Landbrug & Fødevarer har vi gang på gang gjort opmærksom på, at der er gode muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser i den danske fødevaresektor, hvis rammevilkårene forbedres.
Alene inden for svinesektoren kan vi skabe 5000 nye arbejdspladser i Danmark og øge eksportindtægterne med over 5 milliarder kroner, hvis vi får de rigtige vilkår at arbejde under. Det viser en analyse, som en ekspertgruppe fra svinesektoren lancerede først på sommeren.
Jeg er glad for, at vi i Landbrug & Fødevarer ikke er de eneste, der har set udfordringerne. I denne uge konkluderede forsker Troels Troelsen fra Copenhagen Business School, at urimelige dyrknings- og rammevilkår for dansk landbrug koster mange arbejdspladser i hele fødevaresektoren.
I analysen sammenligner Troelsen rammevilkårene for danske landmænd med vores konkurrenter i Sydsverige, Nordtyskland og England. Konklusionen er entydigt, at vores kollegaer i landene omkring os har lettere vilkår i det daglige.
Jeg håber, at politikerne læser med. Både i Troelsens rapport og i skriften på væggen, der siger, at vi kan skabe flere danske job, hvis politikerne vil prioritere landbrugets rammevilkår. Vi taler om job af den slags, som politikerne taler varmt om, når kameraerne snurrer: produktionsjob i de dele af landet, der ligger uden for de større byer.
Vi er hos Landbrug & Fødevarer klar til at arbejde sammen med politikere i både Folketinget og ude i kommunerne om at sikre så gunstige vilkår for danske landmænd som muligt. Det vil komme os alle sammen til gavn.