15. august 2016

Karantæneregler og vognvask afgørende for at holde smitsomme sygdomme ude af Danmark

Med det seneste fund af Afrikansk Svinepest i Polen er det endnu en gang vigtigt, at der er styr på smittebeskyttelsen. Tjek af transportørens vaskecertifikat og overholdelse af karantæneregler er et must.

Mindre end 1.000 km fra den danske grænse blev der i starten af august konstateret Afrikansk Svinepest i en kommerciel polsk besætning.

”Det er første gang, at sygdommen er udbrudt i en kommerciel besætning i Polen, og det bekymrer os naturligvis”, siger Lisbeth Harm Nielsen, Fagdyrlæge vedr. svin i L&F.

”Fødevarestyrelsen vurderer, at den samlede risiko for smitte med Afrikansk Svinepest til danske grise er lav, men det er altså kun, hvis alle overholder smittebeskyttelsesreglerne. Der er ingen tvivl om, at det er en øget trussel mod dansk svineproduktion, og alle, der arbejder i dansk svineproduktion, har derfor et ansvar for at overholde karantænereglerne. Landmændene skal sørge for at tjekke transportørens vaske- og desinfektionsstatus. Ingen transport skal have adgang til en besætning, hvis lastbilen ikke er vasket og desinficeret”, siger Lisbeth Harm Nielsen.

Er du i tvivl om status på vask- og desinfektion, kan du bruge enten app’en TjekVogn eller gå ind på www.tjekvogn.dk, hvor du taster bilens registreringsnummer og derefter kan se status.

Hvordan er besøgsreglerne?

Har man været i udlandet, så er der tre hovedregler, der er gældende før adgang til en besætning:

  1. 24 timers karantæne fra man krydser den danske grænse, til man må gå ind i besætningsområdet.
  2. Inden adgang til besætningsområdet skal der skiftes tøj og sko, og man skal have været i bad.
  3. Fødevarer, jagttrofæer og levende dyr medtaget fra udlandet må ikke være i besætningsområdet. 

Der er forskel på, om man har opholdt sig i et lavrisiko- eller højrisikoområde. Ved ankomst fra et lavrisikoområde er der 12 timers karantæne fra den danske grænse krydses, til man må gå ind i besætningsområdet.

 
Kort over særlige risikoområder (grå/hvid) og lavrisikoområder (blå).

”Man skal ikke tage nogen chancer. Har man udenlandske medarbejdere, eks. fra højrisikolande, så er det virkelig vigtigt, at karantænereglerne bliver overholdt”, siger Lisbeth Harm Nielsen. ”Samtidig skal man huske på, at smitte kan overføres via medbragt mad fra udlandet, eks. en pølse. Derfor er det også forbudt at fodre grise med madrester.”