17. august 2016

Kontrolkampagne af korrekt registrering og anvendelse af medicin

I efteråret gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne med fokus på korrekt registrering og anvendelse af medicin til grise.

100 slagtesvinebesætninger får besøg af Fødevarestyrelsen, når de i september – november 2016 indleder kontrolkampagne af korrekt registrering og anvendelse af medicin til grise. Det oplyser Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

En korrekt medicinregistrering består af følgende punkter:

  1. dato for behandlingens indledning og afslutning
  2. hvilke og hvor mange grise, der er behandlet - med angivelse af anslået vægt og sti- eller staldnummer
  3. årsag til behandlingen (hvilken sygdom)
  4. hvilket antibiotikum
  5. dosering af antibiotikummet, og hvordan det er indgivet (injektion, vand eller foder).

Medicinregistreringen og dyrlægens anvisninger skal opbevares i 5 år og arkiveres, så de er let tilgængelige og i datoorden.

Medicinregistreringen omfatter alle receptpligtige lægemidler, dvs. også zink, ormekur og smertestillende medicin.

I faktaboksen kan du se et  eksempel på et skema til medicinregistrering, men der er ingen regler for optegnelsernes udformning, så længe ovenstående punkter fremgår af optegnelserne.

Alle medarbejdere, der håndterer medicin, skal være bekendte med korrekt indgivelse af medicin og evt. have deltaget i et medicinhåndteringskursus. Du og medarbejderstaben kan med fordel gennemgå vejledninger i faktaboksen om korrekt anvendelse af medicin for at genopfriske de gode rutiner.

Kontrollér dit medicinlager

Det er i øvrigt en oplagt anledning til at gå medicinlageret igennem og kontrollere, at alle lægemidler opbevares korrekt. Medicin, som har overskredet holdbarhedstiden eller som ikke fremgår af dyrlægens nyeste ordination, bortskaffes. Det er ikke lovligt at anvende og opbevare for gammelt medicin eller medicin uden recept i besætningen.

Vær i øvrigt opmærksom på, at lægemidlets etiket skal være intakt, og hvis etiketten sidder på yderemballage, skal denne beholdes, indtil medicinen er brugt eller bortskaffes.

Under kontrollen vil Fødevarestyrelsen vejlede om at få rettet evt. mangler og hjælpe med at forklare regler og lovgivning.