25. august 2016

Illegal handel med svin spreder afrikansk svinepest i Polen

Illegal handel med tamsvin smittet med Afrikansk Svinepest har i løbet af august 2016 spredt sygdommen til nye områder af Polen.

Udbrud af Afrikansk Svinepest (ASF) i Polen kommer fra illegal handel med svin. Der er tilsyneladende importeret svin fra et ASF smittet land til det østlige Polen. Lokale grisehandlere har solgt de smittede svin på lokale markeder til mindre svinebesætninger, fortæller polske medier.

De polske myndigheder har indtil videre fundet 12 besætninger smittet med ASF på grund af den illegale omsætning. De polske veterinærmyndigheder følger situationen tæt og har indført restriktioner på besætningerne og udvidet overvågningsområderne, jvf. EU reglerne for ASF.

Lav risiko for smitte til danske besætninger

Ifølge Fødevarestyrelsens seneste trusselsvurdering for ASF, udsendt 24. august 2016, er risikoen for introduktion af ASF til Danmark forsat lav.

Med henblik på at vurdere risikoen for at have indført smitte fra Polen til Danmark ved direkte indførsler af levende svin eller avlsmateriale, er der udført søgning i TRACES. Der er undersøgt indførsler og udførsler i perioden 1/06-2016 – 24/08-2016:

  • Der har i perioden ikke været indførsler fra Polen til Danmark af hverken levende svin eller avlsmateriale.
  • Der har i perioden været 3454 udførsler (leverancer) af levende svin fra Danmark til Polen. Heraf har 107 af leverancerne været til de områder (samme LVU kode), hvor der har været udbrud i tamsvinebesætninger i august 2016.

For at minimere risikoen for overførsel af smitte til danske svinebesætninger fra Polen via returnerede svinetransportvogne/mandskab, bør opmærksomheden skærpes på eventuelle smitterisici fra sådanne transporter. Erhvervet bør sikre, at den via erhvervets ”Danish branchekode” krævede rengøring og desinfektion af transportkøretøjer er udført, inden transportkøretøjer kører ind i danske besætninger.

For at minimere risikoen for overførsel af smitte via personer, der kommer fra Polen og arbejder i danske svinebesætninger bør opmærksomheden skærpes på forbuddet mod affaldsfodring i hele EU samt på, om og i så fald hvornår personerne har været i en svinebesætning i Polen forud for returnering til Danmark.

LÆS: Karantæneregler og vognvask afgørende for at holde smitsomme sygdomme ude af Danmark


Udbrud af Afrikansk Svinepest i Polen, kort fra OIE