25. august 2016

Stor interesse i at bygge slagtesvinestalde

Moderniseringsordningen under NaturErhvervstyrelsen har modtaget ansøgninger til knap 500.000 nye stipladser til slagtesvin. Mere end det dobbelte af hvad der var budgetteret med.

Puljen i moderniseringsordningen, der er afsat til slagtesvinestalde, var i år på 174 millioner kroner. Men ved ansøgningsfristens udløb, var der ansøgt for 368 millioner kroner, hvoraf ca. 200 millioner kroner var søgt til barmarksprojekter. 

Sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion var i denne uge samlet og glæder sig over den store interesse i både at bygge nyt og modernisere eksisterende slagtesvinestalde. 

- Vi har længe ønsket, at der kommer gang i slagtesvineproduktionen i Danmark, og vi får vendt udviklingen med faldende antal slagtninger. De mange ansøgninger viser, at der er stor interesse i at bygge og behov for at modernisere. Vigtigheden af tilskudsordningen er tilsvarende stor for at mange kan få finansieret deres projekt. Det er vigtigt, at ordningen også får tilført flere midler i de kommende år, så de - der ikke får tilsagn i år – har mulighed for at søge igen næste år, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Slagtesvineproduktionen kan skabe arbejdspladser

I forbindelse med den rapport som Svinesektorens Vækstpanel udgav i juni blev det fremsat, at produktionen af slagtesvin i Danmark kan genskabe op mod 5.000 arbejdspladser og øge eksporten med 5 milliarder kroner.  

- Vi har i en årrække set fald i antallet af slagtninger bl.a. som følge af høje produktionsomkostninger. Det lægger en dæmper på både lysten, evnen og muligheden for at investere. Men tilskud via moderniseringsordningen gør det muligt at rejse kapital, så man med en solid forretningsplan kan investere profitabet i slagtesvineproduktion. Med de muligheder, der er i dag, for inkorporering af ny miljøteknologi, kan vi endda genskabe produktionen, uden at det vil belaste miljøet væsentligt, siger Søren Foged Overgaard, medlem af bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion. 

LÆS: Stor rift om penge til svinestalde

Den optimisme, der ligger i de mange ansøgninger om tilskud til oprettelse af stipladser til slagtesvin, viser tydeligt, at erhvervet er klar til at gøre sit for at levere arbejdspladser og eksportkroner. 

Moderniseringsordningen bør videreføres

For at give erhvervet det nødvendige skub i den rigtige retning og fastholde investeringslysten er det nødvendigt, at moderniseringsordningen fastholdes på længere sigt, så der kontinuerligt kan investeres i nye anlæg og moderniseres på de nedslidte.  

Den dæmpede investeringslyst har givet et efterslæb på mere end 650.000 stipladser siden 2008, så for at opretholde produktionen er der behov for endnu flere nye stipladser, og for at genvinde den tabte produktion er behovet endnu større.

LÆS: Tilskud til modernisering af slagtesvinestalde er af stor betydning