Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, er med på, at forbruget af tetracyklin skal ned. Men han understreger også, at politikerne må på banen og arbejde for, at antibiotikaforbruget i resten af Europa kommer ned på dansk niveau.
”Tetracyklin-forbruget skal ned, og det vil landbruget gerne bidrage til. Den nuværende ordning med en faktor på 1,2 har allerede vist stor nedgang i forbruget. Vi havde gerne set, at svineproducenterne havde fået arbejdsro med den gældende ordning. Ingen er tjent med, at der bliver reguleret flere gange om året. Samtidig opfordrer vi endnu engang politikerne til at lave fælleseuropæiske regler for antibiotikaforbrug. Hvis vi for alvor skal gøre noget ved udfordringen med bakterieresistens, kræver det, at man i hele EU nedbringer antibiotikaforbruget – gerne til danske standarder”, siger Erik Larsen.
Det er en del af MRSA-handlingsplanen fra april 2015, at tetracyklin skal udfases. Den nye vægtning på faktor 1,5 træder i kraft fra januar 2017.
Manglende oplysninger er årsag til ændring i vægtning
På ministeriets hjemmeside udtaler Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen bl.a., at han ikke tidligere er blevet præsenteret fyldestgørende for de oplysninger, som DTU har givet i den faglige rådgivning vedrørende tetracyklin. Det er en del af grunden til ændringen i vægtning.
”Jeg er i forbindelse med denne sag ikke blevet oplyst af mit ministerium, at DTU vurderer, at udfasning af tetracyklin kan blive forsinket, hvis omregningsfaktoren for tetracyklin fastsættes til 1,2 i stedet for 1,5. Det viser sig nu ikke at være fyldestgørende oplysninger om DTU's vurdering, der er gået videre til mig”, siger Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Ministeren understreger, at han er fokuseret på at nedbringe antibiotikaforbruget i dansk svineproduktion.
”Jeg er meget optaget af, at vi får nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Derfor sætter jeg nu faktoren på tetracyklin op til 1,5. Der skal ikke herske tvivl om, at vi gør, hvad der skal til for at forebygge antibiotikaresistens”, siger ministeren.